Dokunma duyusunda azalma, ağrıyı daha az hissetme, uyaran yanıtında azalma, karıncalanma hissi, ağrıyı çok fazla hissetme, normalde ağrı oluşturmayan uyarana bağlı olan ağrı, uyarana karşı anormal olarak ağrılı tepki verilmesi, rahatsız edici anormal his bulguları bize nöropatik ağrıyı düşündürür.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Nöropatik ağrı tedavisi hem ilaçlarla hem de bazı aktivitelerle yapılabilir. Nöropatik ağrı tedavisinde pek çok farklı ilaç kullanılır. Bunların içinde epilepsi ve depresyon gibi başka hastalıkları tedavi eden ilaçlar da vardır. Depresyon ilaçları beyindeki ağrıyı işleyen bölgelerde etkili oldur.
Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar.
Birçok çalışma, nöropatik ağrı ile B vitamini eksikliği arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle B1, B6 ve B12 vitamini eksikliği, nöropatik ağrının ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Nöropati, diyabetin birçok insanı etkileyen yaygın bir komplikasyonudur. Bu durum ayaklarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, yanma ve halsizliğe neden olur.
Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki bir lezyon veya fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan ağrıdır. Nöropatik ağrı sinir hücresi üzerinde oluşan hasar sonrasında o bölgeden kaynaklanan kontrol dışı elektrik deşarjlarından kaynaklanır.
Nöropatik ağrı çok ciddi olabilir ve günlük yaşamı ciddi anlamda etkileyebilir. Hatta ağrılar, uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum ileri boyutta depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir.
Nöropati Tedavisi İçin Ozon Terapi
Bu iki şeyi sinirlere yeniden veren her türlü tedavi nöropatiden kurtulmayı sağlayabilir. Ozon tedavisi, oksijen gerektiren hastalıkları veya hasarları tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Oksijen bakımından zengin tedaviler hasarlı sinirlerin iyileşmesine de yardımcı olur.
Periferik nöropatide bireyler; ağrılarının karakterini genellikle batıcı, yanıcı olarak tariflerken semptomlarına ek olarak karıncalanma ve uyuşukluğu da ilave edebilirler. Tedavi edilebilir durumlarda altta yatan hastalığın kontrol altına alınması ile nöropati ortadan kaldırılabilir ya da semptomları hafifletilebilir.
Bilek sinirlerinin sıkışması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu en yaygın görülen tuzak nöropati çeşididir. Kaslarda meydana gelen güçsüzlüğün ilerlemesi ile işgücü ve beceri kaybı gibi günlük yaşamı sekteye uğratacak problemler meydana gelebilir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Öncelikle belirtilmesi gerekilir ki Nöropatik Ağrı, herkeste farklı tedavi sürecinin oluşabileceği bir rahatsızlıktır. Kimi danışanlar bu sorunu aylar içinde çözerken kimi danışanlar ise yıllar içerisinde zor çözüm buluyor. Eğer yeterince şanslı iseniz de bu rahatsızlık kendiliğinden çözülüp gidiyor.
Pek çok bulgu sinir sistemine işaret eder ve fizik muayenede bulguları tanı koymaya yardımcı olur. Hasta öyküsünde anormal bir duyu varlığına rastlanması halinde patolojik gerekli tetkikler yapılır ve sorunun enfeksiyonel, metabolik sorunlar veya otoimmün hastalıklar kaynaklı olup olmadığı tespit edilir.
Görüldüğü üzere, hastalıklar birbirini çok kolay tetikler ve etkiler. Nöropatik ağrı psikolojik değildir ama ağrılar sonrası psikoloji alt üst olur. Nöropatik ağrılar beraberinde çoğunlukla depresyon getirir. Depresyon da beyne bağlı psikolojik bir rahatsızlıktır.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Nöropatik ağrı, genelde şeker hastalıklarına bağlı Nöropati veya altmış beş yaş üzeri sebebi belirsiz ağrılarda ortaya çıktığından ön araştırma ve tedavi işi nöroloji doktorlarınca yapılmalıdır. Girişimsel tedavi süreci gerektiren bir hastalık süreci var ise algoloji hekimlerinden yardım alınabilir.
Nöropatik ağrı türleri de öncelikle periferik (çevresel) ve santral olarak ikiye ayrılabilir. Periferik nöropatik ağrı türü, her tür çevresel sinir hasarlarını içerir, örneğin diyabet ve diğer nedenlere bağlı her tür polinöropati, sinir sıkışmaları, sinir yaralanmaları, injeksiyon nöropatileri, sinir kesileri gibi.
İyi bir kan şekeri yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı, Tip 1 diyabette nöropatiyi önler. Yine de belirtiler fark edildiğinde bu, bir doktor tarafından incelenmelidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, nöropati doğrudan önlenemez. Sendromlara bağlı olarak farklı tedavi seçeneklerinden bahsedilebilir.
Sıkışan bir sinir kendiliğinden geçebilir ve bu çoğunlukla zamanla olur (normalde dört ila altı hafta). Naproksen, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlar ve dinlenme ile semptomlar iyileştirilebilir.
Nöropatik ağrı, sinir sistemine zarar veren uzun süreli (kronik) bir ağrı türüdür. Nöropatik ağrının yaralanma, cerrahi, diyabet, zehir, enfeksiyon ve kanser gibi birçok olası nedeni vardır. Nöropatik ağrı 'elektriklenme', sıcak veya soğuk yanması gibi tanımlanabilir. Genellikle deride veya hemen altında hissedilir.
Hastalığın etyopatogenezi henüz netleşmemiş olması tedavi sürecini de etkilemektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalardaki önerilerle FMS'da ortaya çıkan semptom ve bulgular da gözönüne alınarak nöropatik ağrı(NA) ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Diyabetik nöropatinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte nöropatiye yol açan durumlara yönelik ve nöropatinin yol açtığı ağrının ortadan kaldırılmasına yönelik çok çeşitli ilaç tedavileri bulunmaktadır.
Diyabetik Nöropati esas tedavisi Diyabetin kontrol altına alınması. Yani iyi bir şeker düzenlenmesi ve diyabet eğitiminin verilmesi. Ağrının Kontrol altına alınmasında-Trisiklik antidepresanlar, Elektrik çarpması hissi yaşayan hastalarda Antikonvulzan, Ağrılı Kramplarda kinin sulfat gibi ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri