Norveç Avrupa ortalamasının üstünde yaşam standardına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olduğundan Avrupa Birliği'ne girmek istememektedir. Zira, ülke kıyılarındaki petrol rezervlerinin zenginliği ve dünya ve Avrupa balıkçılık sektörünü elinde bulundurması ile tanınmaktadır.
Avrupa Birliği'nin sınırları, Avrupa kıtasının sınırları ile eş değildir çünkü kıtanın bir parçası olmalarına karşın, İzlanda, Norveç ve İsviçre gibi ülkeler birlik içinde değildir.
2016'dan beri katılım müzakereleri durdu. AB, Türkiye'yi insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğü konusundaki eksikliklerle suçladı ve eleştirdi. 2017'de AB yetkilileri, planlanan Türk politikalarının AB üyeliği için Kopenhag kriterlerini ihlal ettiğini ifade ettiler.
Şu 3 (üç) Avrupa ülkesi Schengen Bölgesinin ortak üyeleridir ancak Avrupa Birliğine üye değildirler: İzlanda, Norveç ve İsviçre.
Mevcut durumda Türkiye dışında AB üyeliğine aday olan 6 ülke bulunmaktadır: Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Ukrayna ve Moldova. Aday ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk AB ile katılım müzakerelerine başlamış durumdadır.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye 1991 yılında Bağımsızlıklarını kazanan yeni devletleri ilk tanıyan ülkelerin başında olmuştur. 1992 yılında Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Moldova, Ukrayna, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Belarus'la, Gürcistan'la diplomatik ilişkilerimizi tesis ettik.
AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.
Euro (EUR), Euro alanı olarak isimlendirilen ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olan ülkelerin resmi para birimidir. Bu ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.
Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Norveç Nerededir? Norveç Avrupa'nın kuzeyinde, İskandinavya yarımadasında bulunur. Kuzeyde Rusya, batıda Finlandiya ve İsveç, Norveç'in sınır komşularıdır. Ülkenin batıda ise Atlas Okyanusu'nda bulunan Norveç Denizi'ne kıyıları vardır.
Hırvatistan'ın 2013 yılında üye olmasıyla, AB 28 üyeli bir Birlik haline gelmiştir. Bununla birlikte Birleşik Krallık'ın 31 Ocak 2020 tarihinde üyelikten resmen çekilmesiyle AB bugün, 27 üyesi olan bir Birlik durumundadır.
1 Ocak 1999 tarihinde 1 ECU bire-bir oranında (1ECU=1EUR) avroya çevrilecektir. Bu tarihten itibaren ECU sepeti ortadan kalkmıştır.
Avrupa Konseyi, ülkemizin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yla kurduğu ilk kurumsal bağı temsil etmektedir. Türkiye AK'a, kuruluşundan üç ay sonra, Ağustos 1949'da davet edilmiş ve teşkilatın kurucu üyeleri arasında sayılmıştır.
Bunun muhtemelen en temel sebebi, İsviçre'nin coğrafi konumudur. İsviçre, Alp Dağları'nın üzerine kurulmuş bir ülke olduğundan işgali çok zordur. Üstelik Almanya'nın genel coğrafyası güney bölgeleri hariç pek dağlık olmadığından askerleri de dağlık bölge eğitiminden uzaktır.
Norveç parlamenter bir yapı çerçevesinde “anayasal monarşi” ile yönetilmektedir. Kral'ın görevleri daha çok temsili ve sınırlıdır. Kral V. Harald 1 Ocak 1991'de tahta çıkmıştır.
Azerbaycan, BM ve hükûmet politikaları aracılığıyla başta Avrupa olmak üzere uluslararası topluma ulaştı ve ekonomisini açtı. AB ile resmi ilişkiler 1996 yılında AB-Azerbaycan Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması'nın (PCA) imzalanmasıyla başladı. Bu anlaşma 1999'da yürürlüğe girdi.
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç'te 90 günden fazla kalmak ve çalışmak istiyorsanız uzun süreli geçerliliğe sahip çalışma izni vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Norveç'te çalışma izni vizesi için başvuruda bulunduğunuzda, çalışma izni vizesinin size sağlayacağı imkanlardan en önemlisi oturum iznidir.
Türkiye ve Norveç arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasına göre, sadece Norveç vatandaşları Türkiye'ye vizesiz gelebilecek. Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, anlaşmayı Twitter hesabından duyurdu: “Türkiye'nin pasaport hükümlerini geçici olarak değiştirmesine çok sevindim!
1 Norveç Kronu anlık olarak 2,5228 TL ediyor. Norveç Kronu güncel rakamı Sabah Finans'ta hesaplama tablosunda bulabilirsiniz.
AB pasaportuna sahip olan kişi Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahiptir. Aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinde istedikleri süre boyunca ikamet edebilirler.
Ermenistan, Avrupa Konseyi üyesidir ve özellikle Fransa ve Yunanistan gibi üye devletleri başta olmak üzere Avrupa Birliği ile dostane ilişkiler sürdürmektedir. Ocak 2002'de Avrupa Parlamentosu, Ermenistan'ın gelecekte AB'ye girebileceğini kaydetti.
Şayet AB/AEA/İsviçre vatandaşıysanız, vizeye ihtiyacınız yoktur. Almanya'ya giriş yapabilir ve burada çalışabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri