İbn-i Sina Tacik'dir. Günümüz Özbekistan sınırları içinde kalmış tarihi Tacikistan topraklarındaki Buhara/Efşene'de 980'de doğmuştur. Batı dünyasında 'Avicenna' adı ile batıda bilinirdi.
İbn Bînâ, kendisi gibi Türk asıllı Fârâbî (m. 870-950) doğrultu sunda filozof olmuş, (—zaten o da, Meşşâiler Okulu'na, mensuptur—) ve yine Türk asıllı bügin-filozof Bîrûnî (m. 973-1051) ile ilmî tar tışmalar yaparak, bilgin hüviyetini kazanmıştır.
Tarihsel açıdan hala anlatılan ve derslerde öne çıkan İbni Sina, aynı zamanda Türk soyundan geliyor. Anne ve babası üzerinden gerçekleştirilen araştırmanın yanı sıra, 'Sina' ismi bu konuda önemli bir yer taşımaktadır. Bu sebepten dolayı İbn-i Sina bir Türk'tür.
Celal Şengör'ün dediğine göre İbn-i Sina da kendi gibi dışkısını tatmış.
Aslen Belh'li olan ve Samani hanedanı döneminde, İslam dünyasının kültürel başkenti olarak Bağdat'a rakip olan Buhara'ya yerleşen İbni Sina'nın babası Abdullah, iyi bir eğitim görmüştü ve evi felsefe, geometri ve Hint matematiğiyle ilgili konuların tartışıldığı, dönemin alimlerinin sohbet etmek için toplandığı bir ...
İlgili 19 soru bulundu
İbn Sina müslüman mı? Kesin olmamakla birlikte büyük ihtimalle müslüman değildi ancak deist olduğunu söyleyebiliriz. Kaynak olarak kendi yazdığı kitaplar örnek gösterilebilir, ayrıca Gazali, İbni Sina ve Farabi'nin dini yorumları nedeniyle müslüman olmadıklarını söylemektedir.
İbn Sînâ, otobiyografisinde kendi adını “Ebû Alî el-Hüseyin İbn Abdullah İbn Sînâ” olarak verdiğine göre, Sînâ yakın veya daha uzak dedelerinden birisinin adı- dır.
İbni Sina'nın insanın tanrısal âlemle ilişki kurabilmesi için öngördüğü yol, bir çeşit manevi sezgidir. Bu yolu “'Hay ibn Yakzan” ve “Kitab üt- tayr-Kuş kitabı” gibi eserlerinde açıklamıştır, İbni Sina'ya göre Allah bütün varlıktır, sırf iyiliktir. Gerçek varoluş yalnız Allah'a mahsustur.
İnsanın ruhu kandil, bilim onun aydınlığı ve Tanrısal bilgelik de kandilin yağı gibidir. Bu yanar ve ışık saçarsa o zaman sana "diri" denilir. Ben öküzden korkarım çünkü onun silahı var ama aklı yok. İnsanlar ileri sürdüğünüz nedenlere, içtenliğinize, çektiğiniz acıların ağırlığına ancak siz öldükten sonra inanırlar.
Hicrî 373 (M. 980) de Buhara'da Seci' adlı köyde ikiz iki oğlan doğmuştur. İbni Sîna ile kardeşi Ebulhâris. İki kardeş küçük yaşta ciddî öğrenim görürler.
İbni, özellikle Arapça ve Osmanlıca yazılan kitaplarda sıklıkla karşılaştığımız kelimelerden biridir. Arapçadan dilimize geçmiş olan bu kelime çocuk anlamına gelir. Yok yere kibirlenen ve kendisiyle övünen kişiler içinse ''İbn-i Falan'' ya da ''İbnü'l Falan'' tamlamaları kullanılır.
İbn-i Sina bu bilge kişiyi ziyaret etti. Vezir iyi bir maaşla İbn-i Sinayı devlet memurluğuna atayıp, korumasına aldı. Birkaç ay sonra İbn-i Sina'yı Muhammed Harzemşah huzuruna kabul etti.
İbni-i Sina'nın önerdiği zerdeçal, zencefil, hardal ve safran baharatları hafıza bozukluklarına iyi gelir ve zihinsel fonksiyonları güçlendirir.
Ayrıca İbn Sina cüzzam, uyuz, çiçek, veba, kızıl, tüberküloz gibi hastalık- ların bulaşıcı olduğunu, temasla geçtiğini söyledi ve korunmak için karanti- nanın uygulanmasını önerdi.
İslami Sözler on X: "“Ne Öğrendimse, Secdede Öğrendim…” (İbni Sina)" / X.
İbni Sina Orta Çağ biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak biridir. İbni Sina hayatı ve eserleri ile yüzyıllardır tanınan bir isim. Birçok okula, fakülteye ve hastaneye adını veren İbni Sina kitapları ve yaptığı çalışmalar da araştırma konusu oldu. İbn Sina, 980'de Özbekistan'ın Buhara kentinde dünyaya geldi.
Hemedan (Farsça: همدان, Hamadan), İran'ın aynı isimli Hemedan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Şehrin eski Farsça ismi Hegmetane, antik Yunanca'da ise Ekbatan'dır. Hemedan sadece İran'ın değil, dünyanın da en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilir. İbn-i Sina'nın mezarı bu kenttedir.
İbn-i Sînâ, 980 yılında Buhara (Özbekistan) yakınındaki Efşene'de dünyaya geldi. Daha 10 yaşlarında Kuran'ı ezberleyerek hafız olur.
Sonun¬da İsfahan'da, Kâkûyi Hükümdarı Alaü'd- Devle'nin sarayına girdi. Hükümdarla çıktığı bir sefer sırasında 10 Temmuz 1036 tarihinde mide rahatsızlığından Hemedan'da öldü. İbni Sina'nın en büyük yapıtlarından biri Kitabu'ş-Şifa'dır ("Sağlık Kitabı").
Alî b. Sînâ yaklaşık 370 (980-81) yılında Buhara yakınındaki Afşana köyünde doğmuştur. Aslen Belhli olup Sâmânî Hükümdarı Nûh b. Mansûr döneminde Buhara'ya yerleşen babası Abdullah, İsmâilî görüşleri benimsemiştir.
Hz. Musa'ya Allah'tan levhaların (sözlerin) geldiği dağ.
Batı dünyası- nın “Avicenna” olarak tanıdığı Ebu Ali Hüseyin, Buhara yakınındaki Efene kasabasında doğmutur. Babası Sina oğlu Abdul- lah, Belh'li olup aman oğullarından ikinci Nuh zamanında Buhara'ya gelen güvenilir bir tüccardı. Annesi aynı kasabadan Yıldız isimli bir Türk kadınıydı.
İblis kelimesinin Türk dil kurumuna göre sözlük anlamı şeytan olarak ifade edilmektedir. İblis kelimesi aynı zamanda düzenci ve kötü kimse manalarına gelecek şekilde de kullanılmaktadır. Ancak kelimenin temel anlamı dikkate alındığında şeytan anlamına geldiğini söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri