Yün yorganlar ıslandıkları sırada sertleşme eğilimi gösterir. Bu nedenle her zaman öncelikli olarak kuru temizleme ile hijyenlerinin sağlanıyor olması, yıpranmaların önüne geçer. Çamaşır makinesi ile temizliği gerçekleştirilecek yorganların, yumuşatıcı kullanarak sertliklerinin kısmen de olsa azalması mümkündür.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Evde Yün Yorgan Nasıl Yıkanır? Yün yorganı kuru temizlemeye verebileceğiniz gibi evinizde de rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Yün yorganlar soğuk havalarda tercih edilen yorgan türleridir. Yün yorgan yıkama için yıkama öncesi etiketteki talimatlara uygun olarak elde yıkamanız önerilir. Yün yorganı makinede yıkamak isterseniz, soğuk su ve yün deterjanı kullanarak, düşük sıcaklıkta yıkamalısınız.
İlgili 35 soru bulundu
Yünü yıkayacağınız kaba boşaltarak üzerini geçecek kadar ılık su doldurmalısınız. Yünleri bir gece bu suda bekleterek yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bekleyen yünün suyunu süzerek bu kez temiz soğuk su eklemelisiniz. Yün yıkama sodasından bir miktar ekleyip ellerinizle veya ayaklarınızla bastırarak yıkamalısınız.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Elde yün yorganınızı yıkarken; suya yaklaşık 2 kaşık kadar soda dökmeniz yeterli olur. Sodalı suyun içinde yünü 3-4 saat bekletebilirsiniz.
Yünü geniş bir leğene alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Yünleri bir gece bu içerisinde bekleterek yumuşamasını sağlayın. Ertesi gün bekleyen yünün suyunu süzün ve temiz soğuk ekleyin. Yün yıkama sodasından biraz ekleyip elleriniz ve ayaklarınızla bastırarak yıkayın.
Yün Yorgan Nasıl Yıkanmalıdır? Konusunda uzman kişilerin de belirtmiş olduğu gibi yün yorganların temizliği kuru temizleme ile kolayca yapılır. Bunun dışında, çamaşır makinesinde yıkama yöntemi de pratik bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir. Elle yıkanması durumunda yüzeye yorgan serilir.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır.
Yünler yıkandıktan sonra düz bir yere serilmesiyle birlikte havalandırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Böylelikle eşit miktarda kuruma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonrasında yünler çırpılarak havalandırma işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle yünlerin birbirine yapışması engellenir.
Yün, ipek ya da kuş tüyü gibi hassas lifleri yıkamak için içgüdü gereklidir. Yünlü deterjanlarının aktif içerik kombinasyonları, liflerin yumuşacık kalmasını sağlıyor. Perwoll Yünlüler ve Narinler hem sıvı hem de toz deterjan olarak buluyor. Seçim sizin.
Yıkanmamış Yünün Faydaları
-Soğuk algınlığı ve ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır. -Öksürüğe iyi gelir ve balgamın kolayca atılmasını sağlar.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir. Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz.
Koyun Yünü Nasıl Yıkanır: Sıkça Sorulan Sorular
Koyun yününü elde yıkamayı tercih edecekseniz kaliteli, suda çabuk çözünen bir toz deterjanla, çamaşır makinesinde yıkayacaksınız sıvı bir deterjanla yıkayabilirsiniz.
Islanan yün ağırlaştığı için çamaşır makinesinin alabildiği ağırlığın yarısı kadar yün bir tülün ya da torbanın içerisine yerleştirilir. Torbanın ağzı sıkıca bağlanarak makinenin içerisine atılır. Tercihe göre deterjan kullanılarak makine yün özelliğinde en düşük derecede çalıştırılır.
Yorganın üzerine bir elek yardımı ile karbonat döküp 1 saat boyunca bekletin ve daha sonra elektrik süpürgesiyle süpürün. Yorganınızda oluşan kokuların yok olduğunu göreceksiniz.Karbonat, doğal bir koku giderici olduğundan, yataktaki kötü kokuları da giderecektir.
Son derece sağlıklı ve doğal bir malzeme olan yün, biyolojik bozunma gösterir. Bu nedenle endüstriyel kirliliğe neden olmaz. Esnek ve yumuşak bir yapıya sahiptir. İçerisindeki doğal kıvrım ve sarmallar sayesinde eski haline dönebilen yünler, bu açıdan oldukça konforludur.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Astımın irsi bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Alerjik kişilerde astım riski alerjik olmayanlara göre 20 kat daha fazladır.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri