Çoğu zeytin ağacı türü kendi kendine döllenir, yani sadece bir ağaç dikerek meyve alabilirsiniz. Ancak, kendi kendine döllenme sağlayamayan bazı zeytin ağaçları da vardır.
Çoğu zeytin ağacı çeşitleri kendi kendine döllenir, yani sadece bir ağaç dikerek meyve alabilirsiniz.
Zeytin ağaçları bir yıl az bir yıl çok meyve verir. Zeytin ağaçları, 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar bu ağaçların verimi artar, daha sonra meyve veriminde giderek azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının meyve verebilmesi için yenilenmesi gerekir.
Çoğu zeytin çiçeği, erkek yapıda olduğu için, meyve üretemez. Hem erkek hem de dişi organa sahip olan zeytin çiçekleri “mükemmel çiçek” olarak adlandırılır ve bir ağaçtaki sayıları %5'i geçmez. Bu nedenle, en uygun koşullarda bile, çiçeklerin meyveye dönüşme oranı %5'in altındadır.
Doğru şekilde ve düzenli bakımı yapıldığı zaman, Bonsai zeytin ağacı 3 ya da 4 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar. Özellikle bakımını uygun şekilde oldukça bol meyve verme özelliğine sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
Ortama katacağı cazibenin ötesinde taze zeytinlere de sahip olabileceğiniz saksıda zeytin ağaçlarını yetiştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Düzenli olarak bakımı yapıldığı sürece bir zeytin ağacı saksıda da oldukça rahat yetişecektir.
Zeytin Çekirdeği Çimlendirme
Çekirdekten zeytin fidanı yetiştirmek isteyen kişiler uzun bir bakımı da üstlenmelidir. Çimlendireceğiniz zeytin çekirdeğinin işlenmemiş olması önemli bir husustur. Çekirdekler ekim öncesinde 4-6 saat arası suda tutulmalıdır. Ardından hazır hale gelen çekirdekleri toprağa ekimi gerçekleşir.
1.Normal çiçekler: Hem dişi hem de erkek organları vardır.
Zeytin ağaçlarının iklim koşullarına göre yıllık su ihtiyacı değişiklik gösterir. Ortalama 1-3 ton arasında suya ihtiyaç duyar. Kuraklığın veya sulama yapılmamasının zeytin ağaçlarına etkileri zeytinin kuraklığa dayanıklı olması, sulanmaması anlamına gelmemelidir.
Bunun nedeni, tam çiçeklenme aşamasında dehidrasyon (su kaybı), dişicik tepesinin kuruması ve tozlanmayı ve meyve oluşumunu engelleyerek çiçek dökülmesine neden olmalarıdır. Bununla birlikte, yüksek sıcaklık, kuru rüzgarlar ve su kıtlığı birlikteliği çiçeklere ve meyve tutumunda en ciddi şekilde zarar vermektedir.
Zeytin Ağacı
12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Her meyvede olduğu gibi zeytinde de ürün alınabilmesi için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Çiçeklenme aşamasından hasat zamanına kadar bu süreyi bir yıl olarak tanımlamak mümkündür. Yeni dikilen zeytin ağaçları ise 7 veya 8. yaşında tam verime yatacaktır.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
zeytinde en yaygın yöntem olan çelikle çoğaltmada, odun ve yeşil çelikler kullanılmaktadır. Odun çeliklerinin köklendirilmesinde 3-4 yıllık dal parçaları kullanılmaktadır. Bu daldaki uyur gözlerden kendiliğinden yeni sürgünler ve kökler oluşmaktadır.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
20 MİLYONU AŞKIN ZEYTİN AĞACI VAR
Her ağaçtan 150-200 kilo zeytin üretiyoruz. Bu ağaçların yüzde 85'i büyük ağaçlardır. Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir.
Zeytin ağaçlarının ticari olarak dikildiği alanların yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır. Maksimum sıcaklık oranı, hasara neden olmadan 40 ° C kadar olabilir, ancak minimum -7 ° C'nin altına düşmemelidir. Bundan daha düşük sıcaklıklar ağaçlarda ciddi hasara neden olabilir.
Ağaç altlarına nane ekin.
Gölgede iyi yetişir.
Yeryüzünde yetişen ilk ağaç zeytin ağacıdır. Kökü tarih öncesine dayanan zeytin ağacının anayurdunun Mezopotamya olduğu tahmin ediliyor.
Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.
Öncelikle çok küçük olmayan saksının yarısına kadar gevşek gübreli toprağı ekleyiniz. Toprağın tam ortasına bodur zeytin fidesini yerleştirin ve çevresini kalan toprakla doldurun. Zeytin fidesinin köklerinin toprağa tutunması için; toprağın gevşek kalmasını sağlayın. Bu nedenle toprağa baskı yapmamalısınız.
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yer alan, dünyanın meyve veren en yaşlı 'anıt zeytin ağacı'nda hasat yapıldı. Yapılan incelemede ağacın 1659 yaşında olduğu belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri