Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayımlanan verilere göre Türkiye'de havası en temiz şehirler listesi açıklandı. Bu şehirler arasında Rize 'de bulunmaktadır. İlk sırada yer alan şehir ise Artvin oldu. İkinci sırada Rize yer alırken Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Çankırı ve Bilecik gibi şehirler de yer almaktadır.
Rapora göre Türkiye'nin birçok ili hava temizliği konusunda sınıfta kaldı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun açıklamasına göre Türkiye'de 81 ilden sadece 6'sının havası temiz. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale.
131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında. Ayrıca büyük okyanus ve Karayipler'deki Guam ve Porto Riko'nun da aralarında bulunduğu 7 bölge de bu listedeki yerini aldı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
World of Statistics'in yayınladığı bilgilere göre dünyanın en kirli ülkeleri arasında Türkiye, 20. sırada yer almaktadır. Moğolistan en kirli ülke olarak sıralamada birinci sırada yer alırken, Finlandiya ise en temiz ülke olarak son sırada yer almaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye'nin tek temiz havalı şehri belli oldu! Türkiye'deki hava kirliliğine dikkat çekmek için “İstanbul'da Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı Sempozyumu” düzenleyen Türk Toraks Derneği'nin açıklamasına göre, Türkiye'de temiz hava açısından yaşanabilecek tek kent Rize.
Zürih, İsviçre
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir. Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor.
Iğdır'ın etrafını saran dağların hava sirkülasyonunu yavaşlatması havasının kirli olmasının en başat nedeni olarak işaret edilirken, kalitesiz kömürlerin tüketimi ve aşırı betonlaşma da sıralanan başka nedenler. Kentte hava kirliliğinin yanı sıra bir başka tehlike ise radyasyon.
Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve nemlidir. Mikroklima iklime sahip olan Iğdır'ın jeolojik yönden yapısı alüvyoniktir. Iğdır da yapılan meteorolojik ölçülere göre; bu güne kadar en düşük sıcaklık –20 derece, en yüksek sıcaklık +40 derecedir. En çok yağmur ilk ve sonbaharda yağar.
IĞDIR ŞEHRİ'NİN ADI
Iğdır ve kabilesi, Azerbaycan ve Aras bölgesinde yerleşmiştir . Karakoyunluların da mensup olduğu bu boyun ilk başbuğu İğdir Bey'dir. Anadolu ve Azerbaycan da “Iğdir” şeklinde söylenir. Asıl söylenişi ”İgdir”dir.
Ovada kışlar, Erzurum-Kars yaylasına göre daha yumuşak, yazlar ise daha uzun ve sıcak geçer. Kentte kışın -30 °C'ye kadar düşen ve yazın da 41 °C'yi aşan hava sıcaklıklarına rastlanır. Kuytuluğu yüzünden ülkemizin en az yağış alan yörelerimizden biridir.
Rapora göre Türkiye, hava kirliliği sıralamasında 46'ıncı sıradaki yerini korudu. Türkiye'yi Avrupa bölgesinde inceleyen rapora göre, Avrupa'nın havası en kirli kenti Iğdır.
2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, dünyada havası en kirli ülkelerin başında Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş geldi.
Türkiye, 117 ülke/bölgedeki PM2.5 okumalarında kirlilik düzeyinin sıralandığı listesinde yıllık ortalama 20.0 mikrogram ile 46ıncı, Avrupa listesinde ise 7'inci sırada yer aldı.
Dünyanın en temiz şehirleri arasında Zürih (İsviçre), Singapur, Helsinki (Finlandiya), Vancouver (Kanada) ve Wellington (Yeni Zelanda) gibi şehirler öne çıkmaktadır. Ancak, temizlik endeksi değerlendirmeleri farklı kaynaklara göre değişebilir.
Türkiye'nin en çok çevre kirliliği yaşanan ilçelerinden Aliağa'da 5 yıldır beklenen hava ölçümü verileri sonunda paylaşıldı. Verilerde bölgenin hava kalitesinin 'iyi' olması dikkat çekti.
'HAVASI EN KİRLİ 3. KENT ADANA'
Adana, Türkiye genelinde havası en kirli 3. kent olmuştur. Üzülerek belirtmek istiyorum ki kentimiz, gürültü kirliliğinde ise birinci sırada yer almaktadır. Araştırmalar 81 ilden sadece 6'sının havasının temiz olduğunu göstermiştir” diye konuştu.
İsviçre merkezli IqAir'ın hazırladığı '2021 Dünya Hava Kirliliği' raporunun sonuçlarına göre; Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke. Avrupa'nın en kirli havasına sahip beş şehrinden ikisi de Türkiye'de yer alıyor: Bu iller Iğdır ve Düzce.
Türkiye'de halkın yüzde 27'si hava kirliliğine maruz kalırken bu oran OECD ülkelerinde yüzde 14. OECD'nin 2019 yılı verilerine göre hava kirliliğine en fazla maruz kalan ülke yüzde 27 ile Güney Kore. Türkiye de aynı oranla ikinci durumda.
Kentte, sanayi kuruluşlarının ısınmak için yaktığı kömür, trafik ve sanayi sitelerindeki atölyelerde yakılan motor yağı lastikleri kirliliğe neden oluyor. Düzce'de geçen günlerde yapılan hava kalitesi izleme sonuçlarına göre hava kalitesi en kötü seviyeye ulaştı.
İl Kükürt dioksit kirliliği bakımından ise, Temiz'den kirliye iller sıralamasında 44'üncü sırada yer buldu. Erzurum partiküler madde yoğunluğu bakımından havası temiz 24 il arasında yer aldı.
4)Antalya, ülke genelinde ölçüm yapılan 200 hava kirliliği ölçüm istasyonunun bulunduğu 69 il ve 7 ilçedeki arasında: yıllık ortalama olarak havası PM kirliliği açısından da en kirli 22'inci, SO2 bakımından en kirli ilk 50'inci yerleşim yeridir. Kış aylarında bu kirlilik daha da artmaktadır.
Raporun ortaya koyduğu gerçeklerden biri de Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz kent yok. 2021 yılı içinde ülkemizde havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.
Şehrin nüfus yapısını çoğunluk olarak Azeriler, ardından ise sırasıyla Türkler ve Kürtler oluşturur.
Câferîlik ya da Câʿferîyye , İslam dininin Şii fıkıh mezheplerinden biridir. İsmini kurucusu olan Ca'fer es-Sâdık'tan (699-765) alır. Başta İran olmak üzere Azerbaycan ve Irak'ta yaygındır. Yer yer Türkiye'nin Kars, Iğdır gibi illerinde ve bazı İslam toplumlarında görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri