İzlanda'nın tümü ve Norveç, İsveç ve Finlandiya'nın kuzey bölgeleri aurora çemberinde kalıyor. Ancak aurora aktivitesinin çok yoğun olduğu nadir zamanlarda ışıklar ince yeşil çizgi ile gösterilen bölgeye kadar inebiliyor. Fakat bu kadar güneye görülme ihtimali oldukça düşük.
Eylül – Ekim, Mart – Nisan: Özellikle ekinoks zamanları her yerde olduğu gibi Norveç'te de Kuzey Işıklar'ı için uygun ortam yaratıyor. Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Yılın genellikle en karanlık zamanları bu aylarda oluyor. Bu dönemde Norveç'te Kuzey Işıkları'nı görmeniz oldukça yüksek bir ihtimal.
Norveç'in Svalbard Adası, Finnmark, Bodo, Alta, Tromsø, Narvik, Kjollefjord, Skibotn, Nordkapp, Tana Bru, Vardo ve Lofoten Adaları kuzey ışıklarını görebileceğiniz bölgeler.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir.
1- Tromsø, Norveç
Dünyanın en yaşanabilir ülkeleri listelerinde hep ilk sıralarda yer alan Norveç'in en kuzeyindeki şehirlerden biri olan Tromsø, kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden biri. Kasım ve mart ayları arasında şehirdeki turist yoğunluğu oldukça fazla oluyor.
İlgili 33 soru bulundu
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
Güneş aktivitesinin çok yüksek olduğu günlerde, Kuzey Işıkları gökyüzünde her yerde görülüyor.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor.
TAZMANYA, AVUSTRALYA. Aurora Borealis'ler Kuzey kutbunda varsa Güney Kutbu'nda da Aurora Australis'ler var. Güney Işıkları da Avustralya'nın Tazmanya Adası'ndan ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden görülebiliyor. Avustralya'nın güneydoğusunda yer alan Tazmanya da, güney ışıklarına ev sahipliği yapan nadir yerlerden biri.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Bergen ve Oslo'ya gitmek isteyenler için yaz ayları oldukça idealken hava sıcaklığı 15-16 derecelerde seyrediyor. Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur.
Kuzey kutup ışıkları Eylül'den Ekim'e ve Mart'tan Nisan'a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası'nın adı Aurora'dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas'tan alıyor.
Kutup ışıkları çoğunlukla İskandinavya, İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska ve Kuzey Sibirya bölgelerinde görülüyor. Güney kutup ışıkları kuzeydekinden daha az ünlü ancak daha az büyüleyici değil. Güney Kutbu çevresinde daha az yaşam alanı var.
Yani Lapland'da minimumda yapılacak her şeyi eklemişler. Tur fiyatı 2500 Euro, iki kişi 5000 Euro ediyor ve üstüne yine öğle ve akşam yemekleri ekleniyor.
Kaba tabirle ışık gösterisi olarak söyleyebileceğimiz Kuzey Işıkları, aslında güneş ışığının yansımasıdır. Güneşten gelen yüklü taneciklerin Dünya'nın atmosferdeki oksijen ve azot tanecikleri ile çarpışması sonucunda Kuzey Işıkları meydana gelir.
Moleküler oksijen ve azot, Dünya atmosferinin en yaygın bileşenleri. Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor. Atomik oksijen yüksek irtifalarda oluştuğu için, kutup ışıkları çoğunlukla yeşil üzerinde kırmızı renkler olarak görülürler.
Svalbard, Norveç
Ayrıca ne kadar yüksek bir noktaya çıkarsanız, Norveç kuzey ışıkları görme şansınız o kadar artar. Eğer Svalbard'a hiç gün ışığı almadığı “Polar Gece” dışındaki zamanlarda gelirseniz ren geyiği, morslar ve kutup ayılarını görme şansınız da daha yüksek olacak.
Ülkemizden kuzey ışıklarını görebileceğimiz Kuzey Kutup Dairesi'ne ne yazık ki yaygın olarak direkt uçuşlar bulunmuyor. Sadece son iki senedir İstanbul-Rovaniemi arası sezonluk uçuşlar bulmak mümkün. Direkt uçuşun yaygın olmamasından dolayı ya bağlantılı ya da aktarmalı olarak uçuşları gerçekleştiriyoruz.
Manyetik kuyruktan kutuplara doğru akan parçacıklar iki kutba da aynı anda ulaşır ve kutup ışıkları her iki kutupta aynı anda oluşur. Güney kutbundaki ışık- lara “aurora australis” yani güney ışıkları adı verilir.
KUTUP IŞIKLARI
Bu sefer de her yıl aralık ve mart ayları arasında gerçekleşen bir doğa olayını araştırdık. Özellikle şubat ayında daha yoğun gözlenebilen muhteşem bir gösteri: Kutup Işıkları.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.
Kutup Işıkları, Kuzey ve Güney Kutbu bölgelerinde görülen doğal ışık gösterileridir. Kuzey Kutbu'nda "Aurora Borealis", Güney Kutbu'nda "Aurora Australis" olarak adlandırılır. Bu ışık oyunları, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya'nın atmosferindeki oksijen ve azot gazları ile çarpışması sonucu meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri