Norveç, Alaska ve Sibirya ile aynı enlemdedir, ancak bu İskandinav ülkesinde iklim daha ılımandır. Haziran ayının sonlarında – Norveç'in Ağustos ayının başında hava sıcak ve günler uzundur. Yaz aylarında ortalama hava sıcaklığı + 25 – 30C ve ortalama deniz sıcaklığı – + 18C ulaşıyor.
Ilık mevsim 3,4 ay uzunluğundadır ve 24 Mayıs tarihinde başlayıp 7 Eylül tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 17°C üzerindedir. Oslo bölgesindeki en sıcak ay Temmuz ayıdır; bu ayda ortalama yüksek sıcaklık 21°C iken düşük sıcaklık 12°C düzeyindedir.
Norveç'te 4 Mevsim.
Norveç kış aylarında 67 gün boyunca tam bir karanlığa bürünürken, yaz aylarında ise 77 gün tam bir aydınlığa hakim. Batmayan güneş ise yaklaşık 3-4 ay geceyi aydınlatıyor. Arktik Okyanusu, Kuzey Denizi, Kuzey Işıkları gibi birçok doğa harikasıyla dikka çeken Norveç, bu dönemde Gece Yarısı Güneşi dönemini yaşıyor.
Bölgede kıyı boyunca ılıman iklim görülür. Kuzey Atlas akımının etkisiyle sıcaklık değişiklikleri ortaya çıkar. Anakara daha soğuk kışlar ve iç kesimlerde daha az yağış ile dört farklı mevsim yaşar. En kuzey kesimde çoğunlukla deniz Subarktik iklim, Svalbard'da Arktik tundra iklimi görülür.
İlgili 33 soru bulundu
Norveç'in güney sahillerinde en sıcak hava ile karşılaşmak mümkündür. Yaz aylarında kuzey Norveç'te hava sıcaklığının 25 dereceyi geçtiği bile bilinir. Orta bölgelerde ve kuzey bölgesinde hava genelde değişkendir. Kış mevsiminde genellikle kar yağar ve hava sıcaklığı -40 derecenin altına bile düşebilir.
Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar.
Kuzey Avrupa'nın belli bölgelerinde güneş hiç batmıyor. Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor.
Kuzey Buz Denizi'ndeki Norveç'e bağlı Svalbard Adası, Avrupa'nın bittiği noktada yer alıyor. Biraz ötesinde yaşam yok. Kutup ayılarının yaşadığı buzlar diyarı. Yalnız burayı özel yapan ekim-şubat arası hiç güneşin doğmaması… Kışın aylar süren karanlıktan sonra ilk ışığın doğduğu günü görmek için yapılanlar çok ilginç…
Norveç? te müstakil evlerdeki ısıtma, yaygın olarak doğrudan elektrik temelli ısıtıcılarla odun sobalarının kombinasyonu şeklindedir. Pek çok evde ısıtma için hidronik dağıtıcı sistemler bulunmamaktadır.
Yaz aylarında ortalama hava sıcaklığı + 25 – 30C ve ortalama deniz sıcaklığı – + 18C ulaşıyor. En sıcak ve en istikrarlı hava Norveç'in güney sahillerinde her zaman görülür. Bununla birlikte, yazın kuzey Norveç'te bile hava sıcaklığı +25 C'yi geçebilir.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir.
Olağanüstü kıyı şeridi, eşsiz fiyortları, Kuzey Işıkları'nın büyüsü ile ülkenin dört bir yanında seyahat severlerin keşfedeceği pek çok doğal güzelliğe sahip. İsveç, Finlandiya ve Rusya ile komşu olan Norveç, UNESCO Dünya Miras Alanı kapsamındaki büyüleyici fiyortlarıyla ünlü bir İskandinavya ülkesi.
Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Aralık ile şubat döneminde yaşanan kış mevsimi ise Norveç'in düşük hava sıcaklığına rağmen tüm turistlerin odak noktası olduğu zamanlardandır. -6 dereceyi bulabilen hava sıcaklığı ile kuzey ışıklarının izlenmesi ve hatta tüm kış sporlarının gerçekleştirilmesi uygun olmaktadır.
Norveç'te her mevsim bir başka güzellik keşfedilebilir. Norveç'te kış aylarında (aralık, ocak, şubat) sıcaklıklar sıfırın altında seyreder; bu dönem Norveç kayak tatilleri için oldukça idealdir.
NUNAVUT, KANADA. Sadece 3000 kişilik bir şehir olan Nunavut, Kuzey Kutup dairesinin 2 derece üzerinde yer alıyor. Burası bir yılda yaklaşık iki ay gün batımını göremiyor. Ayrıca burası kış aylarında 30 gün sürekli karanlıkta kalıyor.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
Burada 'Güneş İzleme İstasyonu' kurulması yönündeki proje üzerine ön fizibilite çalışması yapan Rektör Alma, Gödekli köyünün Türkiye'de güneşin ilk doğduğu yer olduğunu belirterek, “Güneş, Türkiye'de ilk Aralık ilçemize bağlı Gödekli köyümüze doğar. Sabahları ilk ezan sesi yine Gödekli köyümüzde duyulur.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor. Ülkemizde en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop yaşayacak.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Bu ülkede yaşayan Müslümanlar, farklı saatlerde sahur ve iftar yapıyor. Norveç'teki İslami derneklerin çatı örgütü olan Norveç İslam Konseyi'nin kararıyla, ülke oruç saatleri açısından ikiye bölünmüş durumda. Kuzey ve orta kesimlerde, Mekke'deki oruç tutma süresi, yerel saatlere uyarlanıyor.
Bu bağlamda 6 aylık gündüz süresi artık Kuzey Kutbunda görülürken Güney Kutbu da 6 aylık gece dönemine geçmiş olur.
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
2,490 2,495 2,500 2,505 2,510 2,530 2,525 2,520 2,515 12:00 15:00 18:00 21:00 12:00 15:00 18:00 21:00. Norveç kronu, Norveç Krallığı'nda kullanılan resmi para birimidir ve Norveç Merkez Bankası tarafından dağıtılmaktadır. Norveç kronu alt birimi ise øre'dir ve 1000 øre 1 Norveç kronuna eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri