Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisinde ihtarname gidecektir.
iHBAR ÖNELİ + 6 iş günüdür ihtar süresi ve en çok 10 gün geriye doğru çıkış yapılabilir.
İhtarname ise “Resmî ihtar yazısı, protesto” anlamında kullanılır. İhtar sözlü,faks,iadeli taahhütlü mektup,kargo,telgraf yoluyla gönderilebileceği gibi noter yoluyla da gönderilebilir. Ispat bakımından noter kanalıyla ihtarname tercih edilmektedir. Bazı hallerde de noter ihtarnamesi yasal zorunluluktur.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
İhtarname işleminin gerçekleşmesi için karşı tarafın tebliğ edilmesi de gerekir. Yasal sürecin başlamasına neden olan tebliğ edilme aşaması olmadan hiçbir ihtarnamenin yasal dayanağı bulunmaz. Alacaklının karşı tarafa çektiği ihtarname alındığı andan itibaren borca ait faiz işlemeye başlar.
İlgili 37 soru bulundu
Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisinde ihtarname gidecektir. İhtarnamenin gönderiliş saati de bu durumu etkileyen faktörlerdendir.
Bildirimin ne kadar önce yapılacağı kanun kapsamında işçinin iş yerinde ne kadar süre çalıştığı ile yani kıdem tarihi ile belirlenmektedir. Bu süreye ihbar süresi denilmektedir. İhbar süreleri yasa kapsamında 2, 4, 6 ve 8 hafta olarak belirlenmiştir.
Yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndererek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malik, ihtarname şartına uyduğu takdirde 6 ay içinde dava açma hakkına sahiptir.
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
İhtarname kendisine tebliğ edilen muhatap, ihtarın haksız bir neden ortaya koyması durumunda, aynı kanaldan veya noter aracılığı ile 7 gün içerisinde ihtarnameye cevap bildiriminde bulunmalıdır.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Vekâletname, araç satış işlemleri, imza sirküleri, imza beyannameleri, temlikname, taahhütname gibi noterliklerde kendi adına yapılan işlemlerden sonra SMS yoluyla bilgilendirme yapılacak.
Yatalak durumda olan notere gidemeyecek olan hastalar için noterin eve gelme durumu olabilmektedir. Her noter bu hizmeti vermek zorundadır. Ancak bu hizmet noterlik hizmetinden ayrı olarak ücrete tabidir.
İhtarnamenin ardından belirtilen süreye rağmen kiracı evden çıkmazsa bu durumda devreye mahkeme giriyor. Mal sahibi, kiracıya "tahliye davası" açabiliyor. Tahliye davası, kiraya veren kişiden kaynaklanan sebepler ve kiracıdan kaynaklanan sebepler şeklinde ki farklı başlıkla açılıyor.
Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
Bu durumda, belirsiz süreli kira sözleşmesi söz konusuysa her 6 aylık kira dönemi sonunda 3 ay içinde, belirli süreli kira sözleşmesi söz konusuysa kira sözleşmesi sona ermeden 1 ay önce kiracıya fesih bildiriminde bulunulması gerekir. Bildirime rağmen, kiracı kiralanandan çıkmazsa tahliye davası açılabilir.
İhtarname yapılan bir sözleşmede ödeme tarihine konulan meblağın muhatabına ,ödeme zamanı geçmiş ve ödeme yapılmamışsa uyarı vermek amacıyla çekilir.Yani borcu olup borcunun ödeme zamanını geçirmiş kimseye çekilir. AVUKATSIZ İHTARNAME ÇEKİLİR Mİ? Avukat aracılığıyla ihtarname çekmek zorunlu değildir.
Kiraya verenin kiracıyı tahliye etmesi için ödemesi gereken meblağlar şu şekildedir; Öncellikle kiracıya ihtarname çekmesi gerekiyor. İhtarname ücreti olarak tek sayfa ihtarname için noterliğe ortalama 100 TL. ödüyor. Ki bu ihtarname bedelinin çok büyük bir kısmı devletin aldığı bedeldir.
Kiracı evden çıkmaya yanaşmazsa dava yoluyla tahliyesi istenebilir. Tapu işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içinde ihtarname yollanmaz ise yeni daire sahibi, kirayı veren kişiye ait kira kontratının koşullarını kabul etmiş olur.
Ev sahibinin eve ihtiyacının olması,kiracının mülkte on yıldır ikamet etmesi, ev sahibinin tadilat yapmak istemesi, kiracının kira ödemesini yapmaması, ev sahibinin değişmesi gibi haklı sebepleri olduğu durumda kiracıyı çıkarmak adına ihtarname çekilebilir.
Tebligat sorgulama işlemi hem PTT hem de E Devlet'in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak cep telefonunuza gönderilen 13 haneli barkod numarası ile tebligat sorgulama ve takibini yapabilirsiniz. gonderitakip.ptt.gov.tr adresine gidin.
“Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Ancak kanunda yazılı olan kimi hallerde ihtarname çekilmesi zorunlu olsa dahi, genellikle birçok durumda ihtarname zorunluluğu söz konusu değildir. Bu anlamda hukuki iş ve işlemlere ilişkin olarak karşı tarafa ihtarname çekilmesi kural değil, istisnadır.
İhtarların Bir Kira Yılı İçindeki İki Farklı Aya Ait Olması
Bu ödeme tarihlerinin hemen akabinde, ayrı ayrı ihtarnameler çekilmelidir. Sözleşme 1 yıldan uzun süreli ise, aynı kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde iki kere ödenmemesi aranacaktır.
İhbar Süresi Nasıl İşler? İhbar süreleri, fesih bildiriminin karşı tarafa varmasından başlayarak hesap olunur. Haftaların hesaplanmasında TBK m. 92/2 hükmü uygulanır. Buna göre haftanın hangi gününde fesih bildirimi yapılmışsa son haftanın feshin yapıldığı güne ismen uyan gününde sözleşme sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri