Aşırı sıcakların neden olduğu fiziksel etkilerin yarattığı kaygı ve stres, psikolojik sorunları tetikleyebilir. Yazın gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları nemle de birleştiğinde halsizlik, kalp çarpıntısı, ateş basması, yüksek tansiyon gibi istenmeyen sorunlara neden olabiliyor.
Yüksek sıcaklık, enerji düzeylerini düşürerek motivasyon eksikliğine ve halsizliğe neden olabilir. Bununla birlikte, sıcak hava sosyal etkileşimleri azaltabilir ve kişiyi sosyal izolasyona itebilir. Bu faktörler, depresyon belirtilerini şiddetlendirebilir ve depresyon riskini artırabilir.
Sıcaklarda kişilerin nefes almakta güçlük çektiğini, çarpıntı gibi rahatsızlıkların sık görüldüğünü anlatan Erdoğan, bunun da panik atak şikayetlerinin artışına yol açtığını vurguladı.
Birçok bilimsel araştırmaya göre aşırı sıcak havalar intihar ve depresyonu tetiklemekte ve sıcak havalarda toplumda suç oranı artmaktadır” açıklamasında bulundu. Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, sıcak havaların psikoloji üzerindeki etkilerini anlattı...
Dolayısıyla yüksek ısıya maruz kalmak tüm vücut dengesini bozarak bireyde baş dönmesi, tansiyon düşmesi, çarpıntı, nabız yükselmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, halsizlik ve bitkinlik gibi belirtilere neden olur. Panik ataklar için elverişli ortam böylelikle oluşmuş olur.
İlgili 16 soru bulundu
Yapılan çalışmalarda aşırı sıcak ve nemin neden olduğu endişe yani anksiyete ve depresyon nefes darlığını artırmaktadır.
Anksiyete genelde bir strese, endişeye veya korkuya karşı tetiklenir. Panik atak ise aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar ve genellikle yalnızca birkaç dakika sürer. Yine anksiyeteden farklı olarak panik atak yaşayanlarda baş dönmesi, göğüs ağrısı, ateş basması, üşüme ve mide rahatsızlığı belirtileri görülür.
Aşırı sıcaklar vücudumuzu etkileyebildiği gibi psikolojimizi de etkileyebiliyor. Doğayla olan iletişimimizde sıcaklıklar ruh durumumuzu yönlendirici bir rol üstlenebiliyor. Örneğin aşırı sıcak veya aşırı nemli bir hava güne kötü bir başlangıç yapmaya sebebiyet verebiliyor.
Prof. Dr. Güz, hava durumunun psikolojiyi etkilediğini belirterek, "Güneşli günlerde insanlar daha pozitif duygulara sahipken, kapalı havalarda olumsuz düşünceler daha çok ortaya çıkabiliyor." dedi.
Havadaki bu değişimler bizlerin de ruhsal değişimler yaşamasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda hava sıcaklığının ve gün ışığının insan psikolojisine etkileri olduğu bilinmektedir.
Koyu çay, kahve, sigara ve alkol panik atak riski oluşturarak tetiklenmesine neden olabilir. Bunun yanında bazı ilaçların aniden bırakılması panik atak riskini artırır. Bulunduğu ortama göre hızlı nefes alıp vermek de panik atağın ortaya çıkma nedenleri arasındadır.
Kişiye panik atakların her zaman sona erdiğini hatırlatın. Olumlu kalın ve ön yargılı olmayın. Olumsuz ifadeleri doğrulamaktan kaçının. Dikkatlerini dağıtmak ve kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olmak için nazik ve arkadaşça bir sohbet yapmayı deneyin.
Yapılan çalışmalarda tek başına depresyonun görülmesine oranla sigara bağımlılarında anksiyete ve kronik depresyonun bir arada daha fazla görüldüğü ve sigara bağımlılarının daha fazla anksiyete yaşadıkları ifade edilmiştir (5-7). Sigara bağımlılığıyla yakından ilişkili olan kav- ramlardan bir diğeri de umutsuzluktur.
Sıcak hava aslında herkesi etkileyebilen bir durumdur. Özellikle sıcakta çalışmak ya da bulunmak zorunda kalan kişiler daha fazla etkilenir. Ancak bunun yanında; diyabetli kişiler, böbrek hastalığı olanlar, kalp veya akciğer hastaları gibi kronik hastalığa sahip olan kişiler daha fazla risk altındadır.
Kış depresyonu, soğuk ayların getirdiği karanlık ve kasvetli havanın bireyler üzerindeki olumsuz etkisini tanımlar. Bu durum, özellikle kış aylarında gün ışığının azalmasıyla birlikte bireylerin enerji seviyelerinde düşüş, uyku düzeninde değişiklikler ve genel bir hüzün hali yaşamalarına neden olabilir.
Vücut sıcaklığındaki artış merkezi sinir sistemini ve kan dolaşımını etkiler. Vücut sıcaklığının 40°C'yi aşması durumunda ise beyinde, kalpte, böbreklerde ve kaslarda ciddi hasarlar oluşabilir ve bilinç kaybı ortaya çıkabilir.
Sıcaklık ve güneş ışığı dışında diğer hava durumlarının da duygudurum hallerini etkilediği ortaya konulmuştur. Örneğin, nem, insanların daha yorgun ve asabi hissetmelerine neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, atmosfer basıncı değişimleri de duygusal atmosferi etkileyebiliyor ve baş ağrılarına neden olabiliyor.
Hava durumunun ruh haline olumsuz etkilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz; Motivasyon eksikliği gözlemlenir. Odaklanma sorunu yaşarlar. Günlük rutin işleri yürütmekte zorluk yaşarlar.
Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Sıcak havalar ve yüksek nemin termal stres yarattığını, bunun da tahammülsüzlük, çabuk sinirlenme, dikkat eksikliği gibi sorunlarla kendini gösterdiğini belirten Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, termal stresin yoğun zihinsel yorgunluk, kolay yorulma, çabuk sinirlenme, baş dönmesi, baş ağrısı gibi şikayetlere de yol ...
Soğuk önemli bir fiziksel stresördür. Adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının salınımını artırır. Stres hormonlarının artması kaygının tetiklenmesine ve tükenmişliğe yol açabiliyor. Soğuktaki titremenin, hızlı nefes alıp vermenin, kaslardaki gerginliğin sebebi adrenalindir.
Yaygın anksiyete bozukluğunun önde gelen tedavisi uygun şekilde seçilmiş antidepresanlardır. Tedaviye bazen de kısa süreyle benzodiazepin grubu ilaçlar eklenmektedir. İlaç tedavisi tek başına ya da gereğinde bilişsel-davranışçı terapi ile birlikte uygulandığında %90'lara ulaşan oranlarda başarılı olunmaktadır.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri