Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır. Ruhsata gerekli bilgiler işlenir.
Plaka değişikliği yapmak istiyorsan gerekli başvuruları tamamlayıp istenen şartları da sağladığından emin olman gerekir. Daha sonra notere giderek plaka değişikliği yapmak istediğini belirtebilir ve bu evraklar ve eski aracının eski plakası ile birlikte satış-devir işlerini yapabilirsin.
Aracın eski plakası noter tarafından teslim alındıktan sonra, araç sahibine aracın yeni plaka numarasının yazılı olduğu plaka değiştirme belgesi verilecektir. Bu belge ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı olan en yakın odaya giderek başvuru yapılmalı ve plaka değiştirme harcı ödenmelidir.
2024 yılı itibariyle plaka değişim ücretinde güncellemeler yapılmıştır. Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 195 TL, çift plaka için ise 390 TL ücret alınmaktadır.
Noterde plaka seçimi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız. Baskı işlemleri ise Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından yapılır. Baskı süreci tamamlandıktan sonra plakanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Almak istediğiniz plaka, başkasının üzerinde olabilir.
- Nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ile eski plakaları yanınıza almanız gerekir. - Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. - Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir.
Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edersiniz. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir. Evrak ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı en yakın odaya gitmeniz gerekir. Burada yeni plakanız basılır ve aracınıza takılmaya hazır hale gelir.
İkinci adım: Notere gitmeli, satış ve devir işlemlerini gerçekleştirirken plaka değişikliği yapmak istediğinizi bildirmelisiniz. Noterde eski plakayı teslim etmeniz gerekir. Üçüncü adım: İlk iki adımı tamamladıktan sonra en yakın Şoförler Odası şubesine giderek plakanızı bastırabilirsiniz.
Plaka değişikliği için önce notere müracaat etmelisiniz. Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna "Evet" demeniz gerekiyor. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirleniyor. Notere eski plakanızı da teslim etmeniz gerekiyor.
İkamet adresinin bağlı bulunduğu ile ait plaka çıkarabilirsin. İstanbul dan başka ile ait plaka çıkmaz .
APP Plaka Yasak mı? APP plakaları, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır ve kullanımı yasa dışıdır.
Noterdeki işlemleriniz bittikten sonra ise Şoförler Odası resmi plaka basım merkezine giderek plakanızı bastırabilir ve alabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, plaka ücretini ödemeniz sonrası, en fazla 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Plaka yenileme işlemi için belirli prosedürler ve ücretler vardır. Bu nedenle, araç sahipleri, plaka yenileme işlemi yapmadan önce ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri almalıdır. Plaka değiştirme fiyatı 2024 yılına göre 1.489,35 TL'dir.
Değişim için herhangi bir randevu işlemine gerek yoktur. Yukarıda bahsedilen belgeler ile notere gidilir ve gerekli başvuru yapılır. Değişim belgesi alındıktan sonra en yakında bulunan Şoförler Odasına gidilip fiziksel basım için başvuru yapılması gerekmektedir. Gün içinde plakanız tarafınıza teslim edilecektir.
Aracın son tescil tarihi yazılırdı eskiden. Plaka değişmedikçe de değişmezdi. Plaka değişince son tescil tarihi ile birlikte aynı tarih trafiğe çıkış olarak da yazılırdı. Ama yeni sistemde artık aracın ilk trafiğe çıkış tarihi yazıyor ve satışla değişmiyor.
Aracın kimliği olan plaka, her araçta olması gereken bir zorunluluk. Plakasız veya standart dışı plakalarla trafiğe çıkmak ise ceza sebebi. Bu nedenle plakanız hasar gördüyse veya mevcut plakanızı değiştirmek istiyorsanız bu işlemleri gecikmeden yapmanızda fayda var.
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir. Sorgulama yaptığınız plaka kullanılmıyor ve boşta ise herhangi bir mesaj gelmeyecektir.
İmzalar atıldıktan sonra tescil işlemine geçilir. Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Son olarak yeni plakanızla sigorta yaptıracaksınız. Eski plaka ile sigorta yapacaksınız, plaka değiştikten sonra da sigortacınızla görüşüp yeni plakaya zeyil ettireceksiniz sigortayı, tekrar fiyat çıkacak, fazlası eksiği varsa ona göre tekrar hesap görülecek.
Plaka değişimi başvurusu yapacağınız Trafik Tescil Müdürlüğü'nün ikamet ettiğiniz şehir sınırları içinde olması gerekmektedir.
Çıkarttığınız her özel plaka için ortalama 5 bin TL ila 15 bin TL arasında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir.
Yıpranma gibi durumlar nedeniyle plaka yenileme işlemleri, yakın zamana kadar emniyet müdürlüklerine bağlı trafik tescil birimine yapılmaktaydı. Ancak mevzuat değişikliği sayesinde kullanım ömrünü tamamlayan veya bilgileri anlaşılamaz hâle gelen plakaların yenilenmesi de noter kanalından gerçekleştirilebilmektedir.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Plakaların iki rakamlı ilk grubu il isimlerinin alfabetik sıraya göre dizilmesiyle aldığı sıra numarasıdır. Yönetmelik 24 Ekim 1962 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu listede olmayıp yeniden il olacak yerlere alfabetik sıraya bakılmaksızın sırayla 67'den sonraki sayılar verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri