d) Rüzgâr: Buharlaşmanın devam etmesi için difüzyon ve konveksiyon ile su
Rüzgarın Hızı
Rüzgar arttıkça buharlaşma hızı artar.
Buharlaşmaya miktarı çeşitli etkenlere bağlıdır;
Suyun sıcaklığı artıkça; • moleküllerin hızları artar, yüzeysel gerilim azalır ve • doymuş havadaki nem miktarı (su yüzeyindeki buhar basıncı) artacağından buharlaşma kolaylaşır.
Buharlaşma hızı sıcaklık arttıkça artar. Buharlaşma hızı, kaynama noktasında en yüksek değere ulaşılır.
Hava Buhar Basıncı
olunca buharlaşma durur. Buna göre hava buhar basıncı arttıkça buharlaşma miktarı azalır.
İlgili 40 soru bulundu
Bu nedenle en fazla buharlaşma tutarlarına Güneydoğu Anadolu bölgesinde rastlanırken en az buharlaşma tutarlarına ise Karadeniz kıyı kuşağında rastlanmaktadır.
Belli bir sıcaklıkta sıvı ile buhar dengede iken ölçülen bu basınca “buhar basıncı “ denir . Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir.
Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller. Kışın nem oranı yüksek olan yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha düşük hissetmemizin nedeni ise farklıdır.
1- Buharlaşma yavaş gerçekleşir ancak kaynama hızlı gerçekleşir. 2- Buharlaşma esnasında sıvıda baloncuklar oluşmaz ancak kaynamada baloncuklar oluşur.
Daha az uçucu olan sıvılar daha az buhar basıncına sahiptir. Sıcaklık arttıkça buharlaşma artar. Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşmaktadır. Buharlaşma arttıkça buhar basıncı da artar.
Buharlaşma sırasında sıvı molekülleri etraflarından ısı enerjisi alır. Bu nedenden dolayı da sıcaklık düşer. Sıvının sıcaklığı arttıkça artan kinetik enerji çekim gücünün yenilmesine sebep olur. Böylece buharlaşma hızı artar.
Özellikle bununla beraber kaynama noktası olan deniz seviyesindeki 100 santigrat dereceye ulaşıldığı vakit, su hal değişimine giriş yapar. Yani buharlaşma noktasına gelmiştir ve su buharlaşır. O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş olurken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
Basınç değişimlerine göre bu hava molekülleri, durağan halden harekete geçerler. Bir bakıma rüzgâr, havanın yeryüzüne paralel gibi görülen ama aslında böyle olmayan bir hava harekettir. Hava, daima yüksek basınç merkezinden alçak basınç merkezine doğru hareket eder. Bu basınç farkı sonucunda rüzgâr doğar.
Rüzgârlar genel olarak; basınç, sıcaklık ve nem farklılıklarını azaltır. Kuzey kutup bölgesinde rüzgâr nereden gelirse gelsin güneyden geleceğinden havayı ısıtır, tropiklerde ise rüzgârlar havayı serinletir.
Mikdat Kadıoğlu “Şu anda yangın bölgelerinde California'da orman yangınlarında da görülen Santa Ana rüzgarına benzer bir rüzgar hakim. Genel olarak fön dediğimiz bu rüzgarlar Karadeniz'den, İç Anadolu'ya; Toroslar'dan da Akdeniz'e inerek geçtiği alanlarda havayı kurutur.
Örneğin, “Kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkmasıdır.” ifadesinin beşinci sınıfa uyarlanarak daha basit bir tanımla “Buharlaşmanın en yoğun olduğu ana kaynama denir” şeklinde değiştirilmiştir.
Kinetik enerji dağılımı sıcaklıkla gazlara benzer şekilde değişir. Sıcaklık arttıkça buhar fazına geçen moleküllerin sayısı, dolayısıyla buharlaşma hızı artar Buhar fazına yüksek enerjili dolayısıyla buharlaşma hızı artar.
Buharlaşma yavaş, kaynama hızlı gerçekleşir.
Yine sıcaklıkla ilgili olarak buharlaşma soğuk mevsimde az, sıcak mevsimde fazladır. d) Rüzgâr: Buharlaşmanın devam etmesi için difüzyon ve konveksiyon ile su buharının su yüzeyinden uzaklaşması gerekir. Bu durum havanın hareketi (rüzgâr) ile mümkündür. Rüzgâr hızı ne kadar fazla olursa buharlaşma o kadar fazla olur.
Buharlaşma yüzeylerinden (okyanus , deniz , akarsu , göl ,buzul ve bitki örtüsü gibi) uzaklaştıkça mutlak nem azalır. Örnek; deniz kıyısından kara içlerine, ormanlık alandan ormansız alana gidildikçe mutlak nem azalır. Sıcaklık arttıkça buharlaşma artacağından, genellikle mutlak nem de artar.
Sıcaklık arttıkça nem azalmaz tersine çoğalır, yaşadığınız bölgedeki deniz, göl gibi büyük su kütleleri de sıcağa maruz kalacağından buharlaşma artar ve nem de yükselir. Nemin artması sıcaklığı daha fazla hissetmenize neden olur.
Yüksek buhar basıncı olan sıvılar hızla buharlaşır. Örneğin aynı sıcaklıkta etil alkol, sudan daha hızlı buharlaşır. Bunun nedeni ise etil alkol, 25°C'de 0.08 atm buhar basıncına sahipken, aynı sıcaklıkta su 0.03 atm buhar basıncına sahiptir.
Raoult yasasına göre çözeltinin bağıl buhar basıncı azalması, çözünenin mol kesrine bağlıdır.
Bir sıvının buhar basıncı, molekülleri arasındaki kuvvetlerle doğrudan bağlantılıdır. Bu kuvvetler ne kadar büyükse, buharlaşma oranı ve buhar basıncı da kadar düşük olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri