Kaybolan vekaleti noterden tekrar alma süreci oldukça basittir. Vekaletname sahibi, notere başvurarak kaybolan vekaletin yeniden düzenlenmesini talep edebilir. Noter, vekalet sahibinin kimliğini kontrol ederek yeni bir vekaletname düzenler. Bu yeni vekaletname, kaybedilen vekaletnamenin yerine geçer.
Bu vekaletnamenin üzerinden zaman geçerse ve kişi vekaleti hatırlamıyorsa, vekalet sorgulatmak gerekir. Bu sorgulatma işlemi de noterden yapılmaktadır. Ancak artık notere gitmeden de vekalet sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Vekalet sorgulama işlemi önemlidir.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Noterlik Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilen işlemlerin, noterlik dairesindeki asıl veya suretlerinden yahut getirilen kâğıtlardan örnek çıkartıp, ilgilisine tevdi etmek, noterlerin genel olarak yapabilecekleri işler arasında yer alır (NK m.60/5).
E Devlet üzerinden yapılacak olan sorgulamada arama bölümüne vekalet yazarak sorgulama yapmanız yeterli olacaktır. Çıkan arama sonucundan "vermiş olduğunuz vekaletnameler" linkini tıklayarak ilgili sorgulama ekranına ulaşabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni uygulamayla, Türkiye'deki tüm noterler dijital olarak birbirine bağlanıyor. Böylece herhangi bir noterde yapılan düzenleme aynı anda başka yerdeki noterden alınabilecek. Adalet Bakanlığı, vatandaşların işlerini kolaylaştırmak için yeni bir uygulama başlatıyor.
Avukatlar, 'Aslı Gibidir' onaylı vekaletname ile Tapu Müdürlüklerinde işlem yapabilecek.
NOTER VEKALET ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Kaybolan vekaleti noterden tekrar alma süreci oldukça basittir. Vekaletname sahibi, notere başvurarak kaybolan vekaletin yeniden düzenlenmesini talep edebilir.
E-devlete girip vekalet kısmına tıkladıktan sonra ekranda birçok yazı çıkacaktır. Daha önceden vekalet vermiş olan kişilerin bulunduğu kısımdan "vermiş olduğunuz vekaletnameler" kısmına girerek daha önce verdikleri tüm vekaletnamelere ulaşabilirler.
Bir vekaletnamenin geçerliği, verenin sağlığı açısından bakıldığında verildiği tarihteki sağlık durumuna bağlıdır. Şayet verildiği tarihte akıl sağlığı yerinde değil ise geçersizdir, verildiği tarihte akıl sağlığı yerinde ise geçerlidir.
TBK m. 513/f. I'e göre, “Sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça sözleşme, vekilin veya vekalet verenin ölümü….ile kendiliğinden sona ermiş olur”. Ölüm halinde tarafların açık bir irade beyanına gerek olmaksızın, vekâlet sözleşmesi kendiliğinden sona ermektedir.
Vekaletname çıkartmak için, nüfus cüzdanı ya da pasaportla birlikte kişinin bizzat kendisinin herhangi bir notere giderek, vekaletin hangi iş için gerekli olduğunu notere açıklayarak, uygun vekaletnamenin düzenlettirilmesi gerekmektedir.
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir. Bu nedenle vekalet verme/iptal etme işlemi sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilir.
Vekaletname çıkartmak için, nüfus cüzdanı ya da pasaportla birlikte kişinin bizzat kendisinin herhangi bir notere giderek, vekaletin hangi iş için gerekli olduğunu notere açıklayarak, uygun vekaletnamenin düzenlettirilmesi gerekmektedir.
Tapu dairelerinde fotokopi veya faks belge ile işlem yapmak veya yaptırma mümkün değildir.Her belgenin mutlaka aslı alınacaktır. Hukukta belgenin fotokopisinin veya faksının geçerli bir belge olarak kabul edilebileceğine dair hiç bir hüküm yoktur. Sadece ıslak imzalı belgeleri geçerlidir.
Fotokopi yoluyla çoğaltılarak noterce onaylanmış vekaletname üzerindeki fotoğraf kişiyi teşhise elverişli ise (yani vekalet verenin yüzü net görünebiliyorsa) ayrıca fotoğraf yapıştırılmasına gerek olmadan bu vekaletname ile tapuda işlem yapılabilir.
Vekaletname nüshası elinde varsa herhangi bir noterden feshi gerçekleştirebilirsin.
Vekalet verenlerin özellikle merak ettiği noterden verilen vekalet nasıl iptal edilir? Sizler için derledik... Vekalet veren kişiler, noter huzurunda başka bir kişiye vermiş oldukları vekaleti iptal ettirmek isteyebilirler. Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
Vekâlet veren kişi adına bir başkasının vekâlet düzenlettirmesi mümkün değildir. Vekil tayin edilecek kişinin ayrıntılı nüfus bilgilerinin (Baba adı, doğum tarihi, T.C. Kimlik numarası) getirilmesi yeterli olup, şahsen gelmesi zorunlu değildir.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri