Noter işlemlerini yaparken ödeme sırasında kredi kartı ile işlem yapabilecek olan vatandaşlar, ücretlerini istediği kart ile ödeyebilmektedir. Noter işlemlerinde kredi kartlarında herhangi bir komisyon alınmamaktadır.
Yeni uygulamaya giren sistemin bir diğer olanağı ise noterlik işlemlerinde yapılacak ödemelerin kredi kartı, banka kartı ile yapılabiliyor olması.
Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada “Noterliklerde, noterlik faaliyetleri kapsamında işlem ilgililerinden alınacak ücretlerin POS cihazı üzerinden Kredi Kartı ya da Debit Kart aracılığıyla tahsili uygulamasına 3 Şubat tarih itibariyle ülke genelinde başlamış olduk.
Noter işlemlerinde kredi kartının yanı sıra banka kartıyla da ödeme yapılabilir.
Ardından satış belgesi ile paranın blokeli olarak havale edildiği bankaya gidip aracın ücretini alabilirsiniz. Ayrıca noterlik hizmetleriyle ilgili ödeme seçenekleri de çoğaltıldı. Artık noterde kredi kartı ya da banka kartı ile de ödeme yapılabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Satıcı adına çek düzenlenir ve “ödeyiniz” yazılması gerekir, Satıcı adına blokeli hale gelen çek ile alıcı notere gelir, Noter işlemleri sırasında çek satıcıya teslim edilir. Satıcı noter işlemleri tamamlandıktan sonra bankaya giderek ücreti kendi hesabına aktarabilir.
Noterlik Ücreti, bir noterlik işleminde 17,32 TL'den az olamaz. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
NOTER VEKALET ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Hiçbir noter fiyatları kendisi belirleyemez ve belirlenen ücret tarifesini uygulamak zorundadır. Noter vekalet ücretleri ise vekaletname türüne göre farklılık göstermektedir.
Sürücü Belgesi - T.C. kimlik numarası üzerinden KPS 'den alınacak bilgilerin noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak yazıcıdan alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle noterlik işleminde kullanılabilir.T.C. kimlik numarası olmayan sürücü belgeleri de, noterlik işleminde kullanılabilir.
Noterde nakit ücret mi geçerli? Noterlik işlemlerinde 'güvenli ödeme sistemi' uygulaması, tüm Türkiye'de noterlerde de başladı. Yeni uygulamayla artık noterlerdeki harç, damga, değerli kağıt, tescil belge bedeli ve masrafları kredi kartı veya banka kartıyla ödeyebilme kolaylığı sağlandı.
Kimliğinizin aslı olmadan fotokopisiyle işlem yapamazsınız. Kimlik fotokopisi ile resmi işlemler yapılamaz.
T.C.KİMLİK NUMARASI VE FOTOĞRAF ZORUNLU
Bu kapsamda eski ve yeni kimlik kartlarının yanı sıra avukat, noter ve askeri personel gibi resmi meslek kimlikler de geçerli olacak. TC kimlik numarası ve fotoğrafı olmayan resmi nitelikteki hiçbir belgeyle oy kullanılamayacaktır.
Güvenli alışveriş için notere geldiklerinde sistemde onaylandıktan sonra otomatik olarak para hesaba geçiyor.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Noter işlemlerini yaparken ödeme sırasında kredi kartı ile işlem yapabilecek olan vatandaşlar, ücretlerini istediği kart ile ödeyebilmektedir. Noter işlemlerinde kredi kartlarında herhangi bir komisyon alınmamaktadır. Bu kapsam dahilinde sadece ücret tutarı kartlar ile ödenebilmektedir.
Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisinde ihtarname gidecektir.
Noter ücreti Madde 1 - Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu'na göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alırlar. Bu ücret, bir noterlik işleminde 8,66 TL'den az olamaz. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında (0,5 KR'nin) yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.
Avukat vekaletname ücreti: 213,30 Tl olarak belirlenmiştir. Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma davası vekaletname üreti: 235,32 TL olarak belirlenmiştir.
2023 yılında noter vekalet işlemi 192 TL'den başlıyor. Vekaletin türüne göre bu rakam değişebiliyor. Örneğin, genel vekalet verecekseniz 1.000 TL civarında ödeme yapmanız gerekiyor. Bu rakam 1900 TL'ye kadar çıkıyor.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri