Bozmaz. Balata değişirken ön takım kontrolü yaptırıp değişmesi gereken parça varsa(salıncak,salıncak burcu , z rot, rot başı vs) ondan sonra rot ayarına gitmeniz daha doğru.
Debriyaj devreye girdiğinde, balata volan ile baskı plakası arasına sıkıştırılır. Motordan gelen güç, debriyaj balataları aracılığıyla şanzımanın giriş miline iletilir. Debriyaj balatası değişimi sayesinde ise vites geçişlerinin sert ve zor olması durumu tamamı ile ortadan kalkar.
Diğer taraftaki rot başı ve rot kolunu değişmek için anlattığımız prosedürün aynısını takip edip yapmanız yeterli olacaktır. 14 Rot ayarı yapılmalı. Araçta rot başı ve rot kolu değiştirildiğinde aracın rot ayarı bozulacaktır. Rot ayarı bozulduğunda araç sağ sola çekme yapıp sürüş güvenliğini tehlikeye atacaktır.
Rot balans ayarının lastik takıldığında her zaman yapılması gerekir. Tekerleğiniz örneğin bir kaldırım taşına çarptıysa, jantınız hasar görmüş olabilir ve tekerleğin dengesinin yeniden ayarlanması gerekebilir.
Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Aracın 10 ile 15 bin kilometre yapmasının ardından rot balans kontrol edilerek yeniden ayarlanmalıdır. Bazı sürücüler kontrol ve ayarlamayı yılda 1 kez yaptırmayı tercih edebilirler. Ancak aracın kullanım sıklığı bu süreçte oldukça önemlidir.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Lastik değiştirildiğinde sadece balans ayarı gerekir. Rot ayarının bu durumla ilgisi yoktur.
Soruyu soran arkadaşın içi rahat olsun, amortisör değişiminde rot ayarı vs. gerekmiyor...
Normal şartlarda oldukça dayanıklı olarak üretilen rot başları, yaklaşık 5 yıl boyunca sağlam kalabilir. Rot başlarının erken yıpranması durumu, daha çok aracın kötü yol koşullarında uzun süre kullanılmasından kaynaklanır.
Rot-balans ayarının bozuk olduğu; aracın yolda giderken fazla titremesinden veya aracın sağa sola çekmesinden anlaşılabilir. Araç sürücüsü aracın . Uzmanlar her 5 bin ila 10 bin km'de bir rot-balans ayarının kontrol edilmesi gerektiğini söylemektedirler.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Görevini basitçe açıklamak istersek; Araç çalışır vaziyette iken debriyaj pedalına da bastığımızda motor ve şanzıman arasındaki bağlantı kesilir, motor boşta çalışmaya devam eder ve vites değiştirebiliriz.
Baskı balatanın bir diğer önemli işlevi, sürtünmeyi kontrol etmedir. Sürtünme malzemesinden yapılan baskı balata, debriyaj plakasıyla temas ederek gücün aktarılmasını sağlar. Ancak aşınma ve yıpranma sonucunda sürtünme malzemesi zamanla azalır ve baskı balatanın performansı etkilenir.
Aracınız servis bölümümüze girdikten sonra rot ayarı hizmeti 15-30 dakika kadar sürebilir. Zaman, rot ayarı bozukluğun ciddiyetine ve aracınızın itme veya dört tekerlek hizalaması gerektirip gerektirmediğine bağlı olarak artabilmektedir.
Aracın direksiyon mafsalını tekerleklere bağlayan rot ayarı; çukur, tümsek ve çeşitli engebelerden geçilmesi ile çarpma gibi durumlar sonucunda bozulur.
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Rot Ayarı Bozuksa Ne Olur? Rot ayarının bozuk olması, aracın ön tekerleklerinin toe-in açılarının çok fazla olması, eşit olmaması veya çok az olması durumudur. Tekerleklere çok fazla toe-in açısı (içe kapanıklık) verilirse, lastikler düzensiz aşınır (iç yüzeyleri (iç omuz kısımları) fazla aşınır.
Rot başı arızalıysa, aracın direksiyon kontrolü titreşimden dolayı zayıflar, direksiyonda boşluk oluşur, lastikler hem direksiyon hareketine geç tepki verir hem de dengesiz aşınır. Rot başının kopması ya da kırılması halinde ise aracın kontrol dışı hareketi çok ciddi kaza riski oluşturabilir.
Rot ayarının bozulması
Güvenli bir sürüş için son derece önemlidir. Bu ayarın bozulması tekerleklerin ve direksiyonun birbirinden bağımsız bir şekilde hareket etmelerine yol açar. Bunun sonucunda da direksiyon kilitlenir ve sertleşir.
Giriş kısmında da ifade edildiği gibi aracın hareket mekanizmasını yönetmek, yol tutuşunu artırmak adına rot balans ayarlarının düzgün olması gerekir. Bundan yola çıkara “rot balans ayarı çekişi etkiler” demek yanlış olmayacaktır. Eğer rot balans ayarları bozuksa araç sağa veya sola çekerek ilerleyebilir.
Sert Direksiyon Nasıl Yumuşatılır? Sertleşmiş olan direksiyonları yumuşatmak için hidrolik sistemlerde önce hidrolik sıvısı ve pompa kontrolleri gerçekleştirilir. Hidrolik yağının durumuna bakılır, ardından lastik ve rot ayarları kontrolleri sağlanarak sorunsal belirlenerek müdahalede bulunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri