Şartlara uyan ve noterlik belgesi alan kişilerin, Adalet Bakanlığı internet sayfasında yayınlanan ilanlar üzerinden başvuru yapması gerekir. Başvurular yalnızca elektronik ortamda gerçekleşir.
Öncelikle noter olabilmek için hukuk fakültesi bitirmiş olmak gerekmektedir. Bunun dışında hukuk fakültesi mezunu olmak yeterli değildir mutlaka noterlik belgesi de almak gerekmektedir. Bu belgeyle beraber avukatlık stajı da tamamlanmış olmalıdır. Noterlik belgesi Adalet Bakanlığı'ndan alınmaktadır.
Noter Katibi olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur. Noter Katibi olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.
Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.
İlgili 20 soru bulundu
Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
Noter olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Noter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 81.500 TL civarındadır.
Noter Katibi Ne Demek? Noter katibi; noterlik kanun ve yönetmeliğinde yer alan, sözleşme, beyanname, ihtarname, senet ve örnek çıkarma gibi hukuki işlemlerin usule uygun ve düzenli bir şekilde yapılması için çalışır. Noterlikte çalışan diğer personelin denetiminin yapılmasını sağlar.
Noterler kamu hizmeti görmekle birlikte, kamu görevlisi veya serbest meslek çalışanı olarak nitelendirilemezler. Noterlerin kendine özgü bir hukuki statüleri vardır. Noterin başlıca görevi belgelere ve işlemlere resmiyet kazandırmaktır.
Hukuk fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin noterlik sınavlarına girebilmeleri için en az 4. sınıf derslerini tamamlamaları gerekir. Noterlik Sınavlarına Girin: Noter olmak isteyenler, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen noterlik sınavlarına girmelidirler.
Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önle- mek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.” Kanun maddesinde noterliğin kamu hizmeti olduğu açık şekilde ifade edilmiştir; ancak noterlerin hukuki statüsü hakkında bir ibare görülmemektedir.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
Sorusu merak edilen konular arasındadır. Aşağıdaki şartları taşıyanlar noterlik için başvuruda bulunabilirler. 23 yaşının bitmesi ve 50 yaşından büyük olunmaması gerekir.
Üniversitelerin Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan kişiler noter katibi olarak çalışabilmektedir.
giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak, verilmişse tek tip elbise giyilir. Görevliler bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşamazlar. c) (Y.K.nun 23.10.2013 tarihli ve 87 sayılı kararıyla eklendi) Ancak bazı hiz- metler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
Mesela: Hiçbir yerde çalışmamış, ya da 36 yaşından sonra çalışmış bir hukuk mezununun, bu düzenlemeyle noterlik stajı yapması önlenmektedir. Halbuki, bu düzenlemenin önce hâkimlik veya avukatlık stajı yapmış olanlar için yaş sınırı öngörülmemektedir.
Başkatip olmak için en az lise mezunu olması şartı aranır ancak daha hızlı yol almaları için meslek yüksekokulu kapsamında 2 yıllık eğitim de alabilirler. İlgili noter yanında en az 6 ay çalışılma şartı beklenir ve süreç tamamlandıktan sonra katiplik yemini etmeleri beklenir.
Noterlik dairesi personeli, noterin emri altında bulunan işe yeter sayıdaki katip ve hizmetliden meydana gelir. En az iki katip bulunan noterliklerde, bunlardan biri başkatiplik görevini yapar. Başkatip noterlik dairesi personelinin şefidir.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Birinci sınıf noterliğe birinci sınıf, ikinci sınıf noterliğe birinci veya ikinci sınıf, üçüncü sınıf noterliğe birinci, ikinci veya üçüncü sınıf noterler arasından, 22 nci maddeye göre yapılan ilanları izleyen bir ay içinde başvuran isteklilerden birisi, Adalet Bakanı tarafından atanır.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Noterlik belgesi almak için gerekli olan belgeleriniz, beyannameleriniz ve dilekçenizi bizzat gelerek Genel Müdürlüğümüze teslim edebileceğiniz gibi Genel Müdürlüğümüze iletilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına da teslim edebilirsiniz. Diğer yandan başvurunuzu posta yoluyla da gönderebilirsiniz.
NOTER, resmi bir kamu görevlisidir ve hukuki işlemlere aracılık eder. Noterler, sözleşmeler, vekaletnameler, imza beyannameleri, taşınmaz satışları ve diğer hukuki belgelerin düzenlenmesi ve tasdik edilmesi gibi birçok işlem için gereklidirler.
Bu sınavdan başarılı sayılmak, avukatlık, noterlik, hakimlik ve savcılık gibi hukuk mesleklerine girişin ön şartıdır. Minimum 100 sorudan oluşan ve tamamı test olan bu sınavdan minimum 70 puan alma şartı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri