Noter katibi olabilmek için belirli bir şart bulunmamaktadır ancak en az lise mezunu olmak gerekmektedir. İlgili noter yanında altı ay süre ile aday olarak çalışma gerçekleştirilmelidir. Bu çalışmadan sonra sonra katiplik yemini ederek, mesleğe adım atılır.
Öncelikle noter olabilmek için hukuk fakültesi bitirmiş olmak gerekmektedir. Bunun dışında hukuk fakültesi mezunu olmak yeterli değildir mutlaka noterlik belgesi de almak gerekmektedir. Bu belgeyle beraber avukatlık stajı da tamamlanmış olmalıdır. Noterlik belgesi Adalet Bakanlığı'ndan alınmaktadır.
Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
Noter katibi olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir.
Şartlara uyan ve noterlik belgesi alan kişilerin, Adalet Bakanlığı internet sayfasında yayınlanan ilanlar üzerinden başvuru yapması gerekir. Başvurular yalnızca elektronik ortamda gerçekleşir.
İlgili 33 soru bulundu
Noter Ücreti: Noterlik bir kamu hizmetidir. Fakat noterler devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Gördükleri hizmete karşılık iş sahiplerinden Noterlik ücret tarifesine göre belli bir ücret alırlar.
Noterlik belgesi almak için gerekli olan belgeleriniz, beyannameleriniz ve dilekçenizi bizzat gelerek Genel Müdürlüğümüze teslim edebileceğiniz gibi Genel Müdürlüğümüze iletilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına da teslim edebilirsiniz. Diğer yandan başvurunuzu posta yoluyla da gönderebilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kişinin devlet memurluğuna engel teşkil edecek bir hak mahrumiyeti bulunmaması noter olmak için diğer önemli kriterler arasındadır. Hakim, savcı, memur veya avukat olma hakkını kaybetmiş olup, bu haklardan mahrum olmak noter olmaya engel teşkil eder.
Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
NOTER, resmi bir kamu görevlisidir ve hukuki işlemlere aracılık eder. Noterler, sözleşmeler, vekaletnameler, imza beyannameleri, taşınmaz satışları ve diğer hukuki belgelerin düzenlenmesi ve tasdik edilmesi gibi birçok işlem için gereklidirler.
eleman.net verilerine göre, Noter 2023 yılında ortalama 80.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter , Temmuz 2023 yılında ortalama 81.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 68.200 TL maaş alıyordu.
Başkatip olmak için Adalet Meslek Yüksekokulu'nda 2 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak mesleki alanda sertifika programlarına katılarak iş bulma şansını arttırmak mümkündür. Sertifika programları ise ortalama 2-3 ay sürer.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
Yeni yapılan değişiklikler ile birlikte noter olmak isteyen adaylar, noterlik stajlarını yapabilmek için “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına” girmek ve bu sınavdan minimum 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir.
Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önle- mek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.” Kanun maddesinde noterliğin kamu hizmeti olduğu açık şekilde ifade edilmiştir; ancak noterlerin hukuki statüsü hakkında bir ibare görülmemektedir.
Noterler hafta içi her gün 09.00-12.30 ile 13.30-17.00 saatleri arasında açıktır. 12.30-13.30 arasındaki ise öğle molası verilmektedir. Noterler, cumartesi ve pazar günlerinde, bayram tatilleri ve resmi tatillerde çalışmazlar.
23 yaşının bitmesi ve 50 yaşından büyük olunmaması gerekir. Sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvuru yapabilir. Hukuk Fakültesinden mezun olunmalıdır. Erkek adayların; askerliğini bitirmesi ya da askerlikten muaf olduklarını gösterir belge sunmaları gerekmektedir.
Noter katibi; noterlik kanun ve yönetmeliğinde yer alan, sözleşme, beyanname, ihtarname, senet ve örnek çıkarma gibi hukuki işlemlerin usule uygun ve düzenli bir şekilde yapılması için çalışır. Noterlikte çalışan diğer personelin denetiminin yapılmasını sağlar.
Adalet Bakanlığı, Resmi Gazete'de ilan tarihinden itibaren bir ay tamamlandıktan ve her halde 23 üncü maddenin 2 nci fıkrasına göre verilen sürenin bitiminden sonra isteklilerden 18 inci maddede gösterilen defterdeki sırada en önde bulunanı, engel bir hali olmamak şartiyle, noterliğe atar.
Ülkemizde Noter mesleğini icra eden kişiler ortalama 35.000-45.000 TL gibi ücretler kazanabilmektedir. Aynı zamanda bu ücret açılan Noterin konumu, iş sayısı ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. İşlek bir konumda noter açmak ve işlemleri yapmak oldukça güzel kazançlar getirecektir.
Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Saçlar; temiz, bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri