Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Noterde kim şahit olamaz?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Noterde kim şahit olamaz?

Buna göre; çocuk baba veya annesinin ilgili olduğu noterlik işleminde tanıklık yapamayacaktır. Baba veya anne de çocuğu ya da torununa tanıklık yapamayacaktır. Kardeşler arasında 2.derece, teyze ile yeğen arasında 3.derece kan hısımlığı bulunduğu için, biri diğerinin noter işlemine tanık olarak katılamayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: noterlikrehberi.net

Damat noterde şahit olabilir mi?

(1) Aşağıdaki hâllerde tanık dinlenebilir: a) Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemler. b) İşin niteliğine ve tarafların durumlarına göre, senede bağlanmaması teamül olarak yerleşmiş bulunan hukuki işlemler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Noterde şahitlik nasıl yapılır?

Noterlik Kanununun 87. Maddesi gereğince iki tanık bulundurulmak zorundadır. Burada okuma yazma bilmeyen kişi hazır bulundurulacak iki tanık huzurunda maksadını notere beyan edecek, noter kişinin talebini yazdıktan sonra tutanağı okuyarak imza edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydere.av.tr

Sahitlik yapılmazsa ne olur?

Gitmezsem Ne Olur? Tanıklık için adliyeye gitmezseniz polis ya da jandarma zoruyla götürülebilir ve gitmemeniz halinde bundan doğan masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Şahit olmama hakkı var mı?

Tanık olarak gösterilen kimse Cumhuriyet Savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır. İstisnai durumlarda kanunda sayılan kişiler tanık (şahit) olmaktan çekinebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Noter Vekaleti Hakkında İzleyicimizin Bir Sorusu

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Noter şahit kim olabilir?

1.Fiil ehliyeti bulunmayanlar. Fiil ehliyetine sahip olmak için; ayırt etme gücüne sahip olmak, kısıtlı olmamak ve ergin olmak gerekmektedir (TMY.10). Buna göre; 18 yaşından küçük olanlar bir vasiyetnameye tanık olamayacaklardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: noterlikrehberi.net

Kimler tanık olarak dinlenemez?

Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir. Tanık gösteren taraf mahkemeye tanık listesi sunar. Tanık listesi, tanıkların adı ve soyadı ile tebliğe elverişli adreslerini içeren listedir. Tanık listesinde gösterilmemiş olan kişiler tanık olarak dinlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Mahkemede kimin şahitliği kabul edilmez?

a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu. ç) Taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgokhaner.com

Şahit olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Alo dava sorgulama hizmeti veya UYAP, e-Devlet gibi sistemler üzerinden vatandaşların hakkında açılmış dava olup olmadığını görmeleri veya tanık oldukları davalar hakkında bilgi sahibi olmaları mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Tanık ve şahit aynı şey mi?

Tanık (şahit), dava konusu olay hakkında bilgi sahibi olduğu bilinen; ancak davaya taraf olmayan kişilerdir. Bir kişinin tanık olduğu olayla ilgili sahip olduğu bilgileri adli makamlar önünde anlatması ''tanıklık'' olarak nitelendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Tapu işlemlerinde kimler şahit olamaz?

Şahitlerin reşit, okuma yazma bilen ve temyiz kudretine sahip olması ve Türkçe bilmesi, akraba olmaması, soyadı benzerliği olmaması gerekmektedir. İşlemin yapıldığı Tapu müdürlüğündeki personel tanık olamaz. Eğer kişi işitme veya konuşma özürlüyse iki şahitle birlikte yeminli tercüman da işleme katılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayranci.gov.tr

Noterde kimler işlem yapamaz?

“Bilindiği üzere 1512 sayılı Noterlik Kanunun 76 ncı maddesinin 4. bendinde; ilgililerden birinin noterin katip veya hizmetlisi olması halinde noterin işleme katılması yasaklanmıştır. Diğer taraftan aynı kanunun 72 nci maddesinde de, ilgili, belgelendirme isteminde bulunan kişidir denilmek suretiyle tanımlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: noterlikrehberi.net

Akrabalar şahitlik yapabilir mi?

Boşanma davalarında, yakın akrabalık bağı olan kişilerin davaya tanıklık edemeyeceği düşünülür. Bu doğru değildir. 1. dereceden akrabalar dahi boşanma davasında tanıklık yapabilir. Bazı istisnai durumlarda tanık olarak mahkemeye davet edilen kimse tanıklıktan çekilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Gelinin babası şahit olur mu?

Çiftlerin resmi nikahının kıyılması için nikah şahitlerinin olması gerekiyor. 18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikah şahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: salomonstore.sk

Tapu alırken şahit gerekir mi?

Randevu saatinde kimlik bilgileriniz ile ilgili yerde olun. Eğer okuma yazma bilmiyorsanız akrabalık bağının bulunmadığı iki adet şahit ile gelmeniz gerekir. Ödediğiniz harca dair dekontu işlemlerden sorumlu memura teslim edin. İmza zamanı geldiğinde satış evrakları alıcı ve satıcı tarafından imzalanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nurolgyo.com

Şahitsiz nikah olur mu?

Tirmizî, Nikâh, 15 [1104]) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir. Nikâh akdinde şahitlerin; erkeğin şahidi ve kadının şahidi şeklinde bir ayrıma tabi tutulması şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

1 şahit yeterli mi?

Hakim, usul ve esaslara uygun davranmak şartıyla, sanığın hukuka aykırı olarak ilgili suçu işlediğine vicdani olarak kanaat getirdiğinde, tek başına tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Tanıklıktan çekinme hakkına kimler sahiptir?

Madde 45'e Göre Tanıklıktan Çekinme

“Madde 45 – (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilir: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi. c) Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Şahitlik Uyapta görünür mü?

Taraf olmadiginiz bir dosyayi uyaptan göremezsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: suslusozluk.com

Kardesin Tanikligi geçerli olur mu?

Aksine ciddi, inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. Akrabalık veya diğer bir yakınlık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılamaz. Davada, anılan tanıkların olmamışılmuş gibi ifade ettiğini kabule yeterli delil ve olgu da yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akillar.av.tr

Kardeş tanık olabilir mi?

Boşanma davasına taraf olmayan, 3. kişiler tanık olarak gösterilebilir. Halk arasında yaygın olan yanlış kanının aksine, tarafların anne, baba, kardeş vb. akrabaları da boşanma davasında tanıklık edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Hangi suçu işleyenin şahitliği kabul edilmez?

Emanete hıyanet eden, zina ve diğer hadd gerektiren fiillleri işleyenlerin şahitliğinin kabul edilmeyeceğini bildiren hadisler14 ve diğer deliller de bu konudaki değerlendirmelerin dayanakları arasında yer alır.15 Şu kadar var ki Evzâî (157/774) dışında fukahânın tamamı zina, içki… ve ta'zîr cezası uygulanan fâillerin ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tanık olmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Kanunda açıkça yazılan durumlar dışında tanıklıktan çekinmek mümkün değildir. Bununla birlikte tanık, tanıklıktan çekinmesinin dayanağını oluşturan olguları mahkemeye bildirmelidir Bu hususta gerektiğinde kendisine yemin verdirilebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Tek tanıkla ceza verilir mi?

Olayın tek tanığı varsa ve sadece bu tanığın ifadesine dayanılarak hüküm kurulacaksa, bu tanık mutlaka duruşmada dinlenmeli, sanık ve müdafii tarafından sorgulanmalıdır. Tanığın, sanık ve müdafii tarafından sorgulamadığı bir süreçte eski ifadesine dayanılarak mahkumiyet kararı verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Akraba tanık olur mu?

Boşanma davalarında, tanık delili de önemli bir yere sahiptir. Tanık, tarafların evliliklerinde yaşanan olayları görmüş veya duymuş olan kişidir. Tanık, mahkemede dinlenerek, tarafların iddialarını destekleyebilir veya çürütebilir. Boşanma davalarında, akrabalar da tanık olarak gösterilebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT