Avukat azletme noter ücreti noterler için her sene güncellenerek çıkartılan noter ücret tarifesine bağlıdır. Burada 2023 yılı için genel olarak 400 TL ile 700 TL arasında değişen bir ücretten bahsetmemiz mümkündür.
Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.” hükmünü haizdir. Bu hükme göre azil işleminin haklı nedene dayandığının kanıtlanması halinde müvekkilin avukata vekalet ücreti ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır.
Noter avukat vekalet ücreti 2023 yılında 213,30 TL'dir. Herhangi bir konuda avukatınıza vekalet vermeniz gerekir ise bunun için notere bir ücret ödemeniz gerekecektir. Vermiş olduğunuz vekalet iptali için azilname dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
Bir avukattan hukuki yardım alınırken çoğu zaman ona noterden vekaletname çıkartmak gerekir. Dolayısıyla avukatın azledilmesi de noterden yapılabilen bir işlemdir. Ayrıca avukat ile müvekkil arasında yapılacak bir anlaşma ile de azil söz konusu olabilse de genellikle bu işlemin noterden yapılması tercih edilmektedir.
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Avukat azletme noter ücreti noterler için her sene güncellenerek çıkartılan noter ücret tarifesine bağlıdır. Burada 2023 yılı için genel olarak 400 TL ile 700 TL arasında değişen bir ücretten bahsetmemiz mümkündür.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Azilname ile asil yani vekil eden taraf tek taraflı irade beyanı ile vekiline vermiş olduğu vekalet yetkisini kısmen ya da tamamen geri almaktadır. Azilname ya da görevden alma belgesi, vekilinize vekaletname vermiş olduğunuz noterden yapılabilmektedir.
Yargıtay: Azilnamenin Noterden Gönderilmesi Şart Değildir.
eBK m. 396/1 hükmünde, vekâletten azil ve istifanın, her zaman mümkün olduğu öngörülmüştür. TBK'nin 512. maddesinde ise vekâlet veren ve vekilin, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebileceği belirtilmiştir.
NOTER 2023 VEKALET VERME ÜCRETİ
Bir satış veya farklı bir işlem için noterler üzerinden vekalet vermek gerekebiliyor. 2023 yılında noter vekalet işlemi 192 TL'den başlıyor. Vekaletin türüne göre bu rakam değişebiliyor. Örneğin, genel vekalet verecekseniz 1.000 TL civarında ödeme yapmanız gerekiyor.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Evet, paranın iadesi müvekkilinizden istenebilir ama o da sizden isteyecektir. Avukat, karşı vekalet ücretine (müvekkili ile olan iç ilişkide) hükmün kesin hükümle lehe sonuçlanması halinde hak kazanır. Parayı iade etmemeniz halinde, müvekkilinize karşı hukuki ve meslek kurallarına göre sorumluluğunuz doğacaktır.
Noterde azil işlemlerinin gerçekleşmesi için notere gidilerek bir azil name örneği doldurulması gerekmektedir. Daha sonrasında ise noter bunu Tapu Sicil Müdürlüğüne göndermektedir. Tapu Sicil Müdürlüğüne ulaştığı andan itibaren azil işlemi gerçekleşmesi gerçekleşmektedir.
Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. Görüldüğü üzere önemli olan husus haklı azil ile haksız azil hallerini birbirinden ayırmaktır. Çünkü buna göre avukat vekalet ücret alacağı değişmektedir.
Azil işlemleri Tapu Sicili Müdürlüğüne ulaştığı andan itibaren geçerli olabilmektedir.
Avukat azletmek, belirli sebeplerden dolayı veyahut hiçbir sebep olmaksızın, şahsın vekalet verdiği avukatla olan vekalet sözleşmesine son vermesi anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusurlu yapması veya ihmali etmesi, görevini gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
Azil ve istifa bozucu yenilik doğuran haklardır; tek taraflı, varması gerekli irade beyanıyla sonuç doğururlar[1]. Öğretide iradenin, muhatap tarafından öğrenilmesi mümkün kılınacak şekilde yapılması gerektiği belirtilmektedir[2].
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Vekaletname nüshası elinde varsa herhangi bir noterden feshi gerçekleştirebilirsin.
Hukuki destekçiniz olan avukatlara işlemlerin yapılabilmesi veya davaların takip edilebilmesi için noter aracılığı ile vekalet çıkartılması gerekmektedir. İşte bu vekaletlerin iptalini sağlayan işleme de azilname denmektedir.
Avukatlık Kanunu'nun 174. Maddesi uyarınca, avukatın iş sahibi tarafından azledilmesi halinde kararlaştırılan ücretin tamamının avukata ödenmesi gerekmektedir. Fakat bu azil, avukatın kusurundan veya ihmalinden kaynaklanıyorsa ücret ödenmesi gerekliliği ortadan kalkar.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Biri vekalet verende, biri vekalet verilende, diğeri ise noterde kalır. Nasıl iptal edilir? Noterler üzerinden vekalet verilebileceği gibi verdiğimiz vekaleti iptal de edebilir. Notere giderek azilname düzenlemek istediğinizi söylerek vekaletname iptali yapabilirsiniz.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri