Termal koruma, motorun aşırı ısınmasını önlemek için kullanılır. Aşırı akım koruması, motorun normal akım sınırlarının üzerine çıkmasını engeller. Aşırı gerilim koruması, motorun zarar görmesini önlemek için voltaj dalgalanmalarına karşı koruma sağlar.
İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.
Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.
Arabanın radyatör sistemi zaman içerisinde eskir ve tıkanır bu da hava geçişlerinin azalmasına neden olur. Bu sürecin sonucunda ise soğutma işlemi sağlıklı gerçekleşemez ve arabada aşırı ısınma meydana gelir. Bu nedenle radyatör bakımları ve temizliği ara ara kontrol edilmeli ve yapılmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Radyatör, içerideki sıvıdan dışarıdaki havaya ısı aktarır, böylece sıvı soğur, bu da motoru soğutur. Radyatörler ayrıca sıklıkla otomatik şanzıman yağı, klima soğutucu, emiş havasını ve bazen motor yağı veya hidrolik direksiyon sıvısını soğutmada kullanılır.
Motorun Aşırı Isınması
Radyatörde bir aksaklık meydana ulaştığında size ilk uyarıyı gösterge panelinizde bulunan hararet göstergesi verir. Bu vaziyet yaklaşan radyatör problemlerinin bir işareti olabilir. Arızalı bir termostat buna neden olabilir. Termostat açılmadığında motor aşırı ısınacak ve arızaya neden olacaktır.
Aşırı ısınmış bir motor genellikle soğutma sistemi arızasından kaynaklanır. Soğutma sistemi, motordan ısıyı uzaklaştırır ve dışarıya doğru iter. Eğer sızıntı gibi bir sorun varsa araba aşırı ısınır. Soğutma sisteminizi ihmal etmek ciddi hasara yol açar.
Isınan su motor su çıkışından radyatöre üstten dökülür, radyatörden aşağıya doğru akar, su soğur.
Benzinli veya dizel fark etmeksizin motorlu araçlarda yakıt tüketimi esnasında enerji açığa çıkar. Bu enerji, motorun ihtiyacı olan enerjidir ve aracı hareket ettirir. Fakat enerji açığa çıkarken ısı ortaya çıkar. Söz konusu ısı, yükseldikçe motor ve diğer motor parçaları aşırı derecede ısınır.
Radyatör, alüminyum veya pirinç gibi metal borulardan oluşur ve bu boruların arasında soğutucu sıvı dolaşır. Hava akışıyla bu sıvının ısısı düşer. Soğutma sıvısını radyatöre ve motora dolaştıran bir pompadır. Su pompası, motorun üzerine monte edilmiştir ve genellikle kasnağa veya kayışa bağlıdır.
Sıvı Soğutmanın Elemanları
Sıvı soğutmalı bir motorun soğutma sistemi; motorun su kanalları, termostat, su pompası, radyatör ve kapağı, elektrikli veya kayışlı fan, hortumlar, kalorifer radyatörü ve genleşme kavanozundan oluşur.
Soğutma suyu da saf su ve antifriz karışımıyla olur. Motorda meydana gelen yüksek ısı, motor soğutma suyu tarafından alınarak radyatörde soğutulur. Radyatör içinde bulunan sıcak su, radyatör fanının dönmesiyle ve akabinde içeri giren hava ile soğur.
gelelim hararet açıklamasına. motorların normal çalışma sıcaklıkları 80 ila 90 derece arasındadır. fakat yanma odası dediğimiz yerde bu ısı 600 dereceleri bulmaktadır motora sıkıştırma oranına doldurma şekline ve yakıt türüne bağlı olarak. ama seni ilgilendiren 80 ila 90 derecedir.
Unutmamak gerekir ki; motor yağının aşırı ısınması, motorun hararet yapmasına, yağlamanın bozulmasına, yatak sarmasına ve ciddi mekanik hasarlara sebep olabilir. Bu nedenle motor yağı ısınma uyarısı varsa bunu dikkate almak ve birden değil yavaş bir şekilde aracı durdurmak gerekir.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir). Eğer arabanızı çalıştırdıktan hemen sonra hızlı şekilde giderseniz, gereksiz baskı uygularsınız.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Motosiklet sıcakken su tutulmamalıdır. Özellikle ısınan fren diskleriniz soğuk suyun etkisiyle yamulabilir ve sürüşünüzü tehlikeye atabilir.
Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun. Aracınızın soğuduğundan emin olduktan sonra radyatörü kontrol ederek gerekirse temiz su eklemesi yapmalısınız. Radyatöre eklediğiniz su içme suyu olmalıdır.
Ayrıca, termostat gibi bazı parçaların arızalanması da motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Otomobil motorunun aşırı ısınması, motorun zarar görmesine ve hatta aracın çalışmamasına neden olabilir. Bu nedenle, aşırı ısınma durumunda hemen önlem alınması gerekir.
Motorunuz uzun süre sürdüğünüzde, yağ harareti artınca içindeki yağ buharıda krank havalandırma borusundan emme manifolduna verilmekte. Fakat yakıt ile yağın ayrışması için aşağidaki videodaki gibi motor yağının 100 derece ulaşması tam 14 dakika 30 saniye sürüyor.
Motorunuz aşırı ısınabilir: Soğutma sıvısı, ısıyı motordan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Bu nedenle, yeterli motor suyu olmadan motor aşırı ısınabilir veya tutukluk yapabilir. Aşırı ısınmış bir motorun sürekli kullanımı, pistonların silindirlere kaynak yapması gibi kalıcı hasarlara yol açabilir.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
kapak kapalıyken sistemde bekleyen sıcak su, kapak açılınca yükselir doğal olarak, çünkü kapak kapalıyken kapalı devre olan sistemde basıncı artan su güvenli bir şekilde baskılanıyordur.
Bir havlu ve bir sürahi alın ve her ikisini de radyatördeki hava tahliye vanasının altına yerleştirin. 3. Boşaltma anahtarını takın ve yavaşça, saat yönünün tersine çevirin. 4. Hava kaçacak ve bir tıslama sesi duyacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri