Arkadaşlar Noter'de araç satışı 2 aşamadan oluşmaktadır. ilki satış sözleşme imzalanması, ikincisi ise tescil belgesi yanir ruhsatın çıkması. Eğer sözleşme aşamsında ise iptal edilebilir. Fakat tescil olduysa iptali mümkün değildir.
Hayır. Bir alışveriş her zaman yasal olarak bağlayıcıdır. Bir araç açıklamasına uymuyorsa,taraflarca bir çözüm bulmak ve hataların tespiti için gerekli değerlendirmeler yapılır .
SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERME HALLERİ
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği noterde düzenlenmiş olmasına bağlı olduğundan sözleşmenin feshi de Noterlik Kanunu'nun 81/2'nci maddesine göre noterde yapılacaktır. Taraflar sözleşmenin feshini noterde usulüne uygun olarak yapacaklardır.
Bu belge bir ay boyunca tescil belgesi yerine kullanılabilir. Her türlü satış ve devir işleminde eski tescil belgesi noter tarafından alınarak iptal edilir. Ayrıca gerekli durumlarda Trafik belgesinin iptali, araç plakasının imhası yapılır.
Oto satış sözleşmesi, hem alıcının hem de satıcının haklarını korur.
İlgili 40 soru bulundu
- Araç satış işlemlerinde; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20. maddesine göre, hukuki satış işlemi noter satışıyla gerçekleşmektedir. Vekaletle noterden satış yapıldıktan sonra, satışın geri dönüşü mümkün değildir.
Tapuya düşülen şerhin 5 yıl geçerlilik süresi bulunur. 5 yıl içerisinde gayrimenkul alım satım işlemi gerçekleştirilmezse sözleşme iptal edilir. Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur.
Satış vaadi sözleşmesi çerçevesinde belirlenmiş olan satış bedelinin ödemesinin gerçekleştirilmesi ile sözleşmede vaat edilmiş olunan taraf sözleşmeye bağlı olarak tapu iptal ve tescili talebi gerçekleştirebilir.
Araçtaki Ayıbın Çok Sonra Fark Edilmesi
-Satıcıya derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği ve ağır ihmalinin bulunduğu bir ayıp söz konusu ise gene derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği bir durum yoksa ağır ihmali olmayan bir durum söz konusu ise artık satıcıya başvurulamaz.
Ödemenin eksik yapılması ya da eski borçların yeni alıcı üzerine aktarılması gibi problemleri en aza indirgeyerek hem satıcının hem alıcının haklarını korur. Noterde tasdik edilmeyen araç satış sözleşmeleri geçerli sayılmaz mahkemede delil olarak kullanılabilen sözleşmeler ancak noter tarafından tasdik edilmelidir.
Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Vekaletin iptal edilmesi için öncelikle notere başvurulması gerekmektedir. Noter, vekaletin iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirecektir. Vekalet iptali için genellikle azilname veya iptal/fesh belgesi düzenlenir.
Arkadaşlar Noter'de araç satışı 2 aşamadan oluşmaktadır. ilki satış sözleşme imzalanması, ikincisi ise tescil belgesi yanir ruhsatın çıkması. Eğer sözleşme aşamsında ise iptal edilebilir. Fakat tescil olduysa iptali mümkün değildir.
Bu iptalin gerçekleşmesi için notere gidilmesi gereklidir. Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir.
Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
Aracın ruhsatı, alıcı ve satıcı bulunduktan sonra istediğiniz ilde alışveriş yapabilirsiniz. Yani alıcı ve satıcı aynı noterde olmak zorunda.
6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Tüketici ayıplı mal ile karşılaştığında derhal malın ayıpsız yenisi ile değiştirme hakkını, ayıplı malı iade ile parasını iade hakkını ve yine isterse tamir hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan firma ile müteselsil sorumlu olan ithalatçı-imalatçı firma bu talebi derhal yerine getirmekle yükümlüdür.
Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Satıcı, anlaşma sağlandıktan sonra satıştan vazgeçerse, komisyoncu ile arasındaki sözleşmeye göre belirlenecek komisyon bedelinden ve cezai şarttan sorumludur.
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.
(4) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 231.maddesine göre: Satıcı daha uzun bir süre için üstlenmiş olmadıkça, satılanın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin her türlü dava, satılandaki ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, satılanın alıcıya devrinden başlayarak iki yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Yargıtay 15.Hukuk Dairesi'nin E.1993/3539, K.1994/830 17.02 1994 tarihli kararına göre taraflar arasında noterde usulüne uygun olarak düzenlenen sözleşme fesih edilmediği sürece sözleşme geçerli olacak ve tarafları bağlayacaktır. Bu durumda taraflardan her biri sözleşmenin ifasını talep etme hakkına sahiptir.
Cevabı Türk Borçlar Kanunu açık bir şekilde veriyor: Türk Borçlar Kanunu m. 12/2: “Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri