faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Tam Topraklama: Nötr, düşük empedanslı bir yoldan doğrudan toprağa bağlanır. Rezistansla Topraklama: Nötr, belirli bir dirence sahip bir rezistanç aracılığıyla toprağa bağlanır. Reaktansla Topraklama: Nötr, bir reaktans aracılığıyla toprağa bağlanır.
Çünkü nötr faz ile toprak arasında ölçülen bu gerilim tesisteki topraklama direncinden bağımsız bir değerdir. Bu gerilimi düşürmek için: Nötr faz kesitini arttırma. İzolasyon trafosu kullanma.
Tek faz toprak kısa devresi sonucunda kısa devre olan fazın potansiyeli toprak potansiyeline eşit olur. Toprak arızaları nötr kaymasına ve aşırı gerilimlere sebep olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Elektrik Tesislerinde Topraklamalar yönetmeliği Madde 10/c-2 de tavsiye edilen koruma topraklama değeri 1 ohm olarak belirtilmiştir.
Prizden yapılan kontrollerde toprak nötr arası gerilim 1.5 volt olduğunda topraklamanın görevini yerine getirdiği kabul edilmektedir. Gerilim zaman zaman oluşması muhtemel bir sorundur. Bu sorunun önlenmesi için ilk olarak ayrı bir hat çekilmelidir.
Nötr Nasıl Meydana Gelir
Topraklanmış bir sistemde bu nötr toprağa bağlanır. Doğru bağlanmış ve eksiksiz çalışan nötrde elektrik bulunmazken, bir arıza ya da yanlış bağlanma durumunda nötr uçtan dahi elektrik çarpması söz konusu olabilir, bu sebeple sistemin doğru çalıştığı düşünülmüyorsa dikkatli olmak gerekir.
Alternatif akımla beslemede ortaya V3 fak törü çıkmış ve bundan dolayı faz nötr arası 220 V. için fazlar arası 380 V., faz nötr arası 230 V. için ise fazlar arası 400 V. olmuştu. İlk zamanlarda bir türlü sabit bir kullanma gerilimi tegbit edilemiyordu.
Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir. Bu durumu bir su borusuna benzetebiliriz.
Nötr ile toprak arası tarafımızdan 3,35 Volt ölçülmüştür ki. biraz yüksek sayılır. Bildiğimiz kadarı ile sınır 6-8 volt arasıdır.
Faz Nötr Ters Bağlanırsa Ne Olur? Faz ve nötr'ün ters bağlanması herhangi bir sorun teşkil etmez. Evinizde kullandığınız tüm cihazlar aktif halde çalışmaya devam eder.
R,S,T fazlarını eş değer bobinlere yada güçlere bağlandığımız da problem olmaz fakat eş değer güç olmazsa cihaza fazla akım çeker ve zarar görür bunu için ise faz koruma röleleri üretilmiştir. Motorla da ise nötr koparsa bile yıldız bağlantı ile bağlı oldukları için sistem kendi nötrünü oluşturur.
Evlerde sıkça yaşanan elektrik çarpması, hasarlı kablolar, yaşam alanlarındaki prizler, yıldırım düşmesi ve elektrikli aletlerdeki kaçak akımlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bireysel ve çevresel faktörler, bu kazaların meydana gelişinde etkili olmaktadır.
Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
(Tesislerde yükler üç fazlı dengeli olarak dağıtılmış ve bu doğrultuda nötr iletkeninde akım akmadığı kabul edilmektedir) Yapılan ölçümler doğrultusunda nötr iletkeninden 10-50 Amper arasında akımlar geçtiği görülmüştür.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Bir tesisatta ”faz nötr toprak nasıl anlaşılır?” diye soruyorsanız bunun cevabı kablo renklerine bakmaktır. Renkleri haricinde de mutlaka kablo uçlarını kontrol kalemi ile kontrol edin. Kontrol kalemini dokundurduğunuzda ışığı yanıyorsa bu uç faz ucudur.
Yine birçok kişinin nötr koparsa kaçak akım koruma rölesinin açacağını ve sistemde hasar oluşumuna izin vermeyeceğini düşündüğünü hisseder gibiyim. Durum maalesef böyle değildir. Kaçak akım rölesinin açması için bir kaçak oluşması gerekir ki, nötr kopması durumunda bir kaçak oluşması söz konusu değildir.
Nötr iletken, tüm tek fazlı yük akımları için harmonik nedeni ile nötr iletkeninden oldukça yüksek miktarda akım alabilir. Bu da bir tesis için geri dönülmez hasarlara neden olabilir.
Nötr ucunu atomdaki nötr parçacığı gibi düşünmemek gerekir, 2 kutuplu monofaze AC şebeke elektriğinde canlı (diri) olan uçtur, daha önceden topraklanmış olduğundan dolayı 2. kere insanın topraklanamayacağı gerçeği üzerinden dolayı sizi doğrudan doğruya çarpamaz, çarpmamasının nedeni budur.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Her iletkenin toprağa karşı yalıtımı toprak direnci test cihazı (toprak megeri) ile iletkenlerin birbirine karşı yalıtımı ise "izolasyon test cihazı" (izolasyon megeri) ile ölçülür. Kısacası tüm yalıtım direnci ölçen cihazlar (megerler) özel olarak üretilmiş birer portatif ohm metrelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri