Tam Topraklama: Nötr, düşük empedanslı bir yoldan doğrudan toprağa bağlanır. Rezistansla Topraklama: Nötr, belirli bir dirence sahip bir rezistanç aracılığıyla toprağa bağlanır. Reaktansla Topraklama: Nötr, bir reaktans aracılığıyla toprağa bağlanır.
Güç transformatörlerinin veya jeneratörün nötrü, doğrudan toprağa bağlanır. Kaçak akım = üç fazlı simetrik kısa devre akımı ve nominal akımın 20 ila 30 katı arasında yükselebilir. Sağlam fazdaki aşırı gerilim, toprak gerilimini aşmaz. Bu yöntemin amacı daha fazla güvenlik için kaçak akımı sınırlamaktır.
Fiziksel bir temas olmadığı sürece de nötr de elektrik olmaz(dönüşler hariç) olursa da sigorta atar. Yani faz nötr ve toprak aralarında herhangi bir bağlantı olursa zaten sigorta veya kaçak akım devreyi açar.
Nötr Nasıl Meydana Gelir
Tüm fazların birleştirilmesi ile nötr uç oluşturulur. 3 tane fazın bir araya gelmesi voltajı 0 yapar, bu da ''nötr''ü ifade eder. Enerji fazdan gelir ve cihaza iletildikten sonra nötr uçtan geri döner. Topraklanmış bir sistemde bu nötr toprağa bağlanır.
Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç V Olmalı
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Uygun bir topraklamayı nelerin oluşturduğu ve uygun topraklama direnci değerinin ne olması gerektiği konusunda karışıklık mevcuttur. İdeal topraklama direnci sıfır ohm değerinde olmalıdır.
Dağıtım şirketlerinde, Teiaş'a ait 154/34.5kV barasına bağlı olan kablolarda (Fider) veya bu kabloların beslediği dağıtım merkezlerinde oluşabilecek Faz-Toprak arızalarında Teiaş sorumluluğunda kalan teçhizatların korunması amacıyla Nötr Direnç Topraklaması uygulanır.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
C: elektrikte faz ve nötr nedir tam olarak
ayakların yerde olmasa bile faz seni çarpar. normalde insan vücudu nötrdür. faz 220V olduğu için vücudun 220V yüklenene kadar senin üzerine bir elektron akışı olur. bu kısa sürer ve sonrasında gerilim farkı kalmayacağı için çarpılmazsın.
3 – Eş potansiyel Dengesizlik : Sistemimiz genelindeki direnç değerleri arasındaki fark 1 Ohm'un üzerinde çıkmışsa bu Eşpotansiyel dengesizlik olduğunu gösterir bu durumda nötr toprak arası gerilim okunabilir.
faz faza değerse n e olur. Fazlar arasında açısal bir fark olmadığı sürece bir problem olmaz. Ancak üst üste binen fazlar arasında açısal bir fark varsa kısa-devreye girer. Voltajına göre kıvılcım atma, yanma, patlama vb. durumlar oluşabilir.
İdeal olan 1- 1,5 volttur. Bu değerlerin hiçbirinin toprak direnci ve toprak kaça- ğına karşı koruma ile alakası yoktur. Konut gibi tek faz ve dengesiz tüketim olan yerlerde nötr-toprak arası gerilimin yük- sek olması normaldir.
Prizden yapılan kontrollerde toprak nötr arası gerilim 1.5 volt olduğunda topraklamanın görevini yerine getirdiği kabul edilmektedir. Gerilim zaman zaman oluşması muhtemel bir sorundur.
Peki, topraklama kablosu nereye bağlanır? Toprağa yerleştirilen topraklama levhalarının üst bölümdeki uç kısımlarına delik açılır ve binadan gelen topraklama kablosu buralara bağlanır ve vidalar ile sıkıştırılarak iletkenlik artırılmaya çalışılır.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Sıfırlama tabir edilen toprak hattının nötre balanması hali vardır. Eğer sonradan prize gelen nötr-faz yer değiştirilirse sıfırlamalı priz toprağında faz yani elektrik bulunur.
Alçak gerilim sistem yerinde tıbbi cihazların beslendiği enerji hatlarında nötr ile toprak arasında oluşan gerilimlerin 1 volt altına düşürülmesinde kullanılan özel üretim trafolardır.
R,S,T fazlarını eş değer bobinlere yada güçlere bağlandığımız da problem olmaz fakat eş değer güç olmazsa cihaza fazla akım çeker ve zarar görür bunu için ise faz koruma röleleri üretilmiştir. Motorla da ise nötr koparsa bile yıldız bağlantı ile bağlı oldukları için sistem kendi nötrünü oluşturur.
Topraklama sayesinde olası bir hata akımı direkt olarak toprağa akar. Ancak herhangi bir topraklama yapılmadığı takdirde hata akımı doğrudan arızalanan cihaza dokunan kişilere geçer. Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Nötr Topraklama Dirençleri (NTD'ler), enerji tesislerinde ve endüstriyel sistemlerde ekipman ve çalışan güvenliğini sağlamak için arıza akımını sınırlamakta kullanılmaktadır. Doğrudan topraklamada, sistem doğrudan toprağa bağlanarak topraklanır ve arıza akımı sadece toprağın direnci ile sınırlandırılır.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Toprakta 2 metre civarında çukurlar kazılarak çubuklar en az birer metre ara ile yerleştirilir. Betonite ve gem tozu karşımı (direnci düşürmek için) çukurun dibinden yarım metre yüksekliğe kadar doldurulur ve üstü toprakla örtülür. Daha sonra ise kablo binadaki topraklama hattı ile birleştirilir.
Nötr kopması fazlarda eşit olmayan bir yükün aşırı akım nötr konuma boşaltılması ve sistemin otomatik olarak dengelenmesi için kullanılan iletkende meydana gelen kesilmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri