Eğer NST cihazında %40 üzeri ve 20 dakika süre içinde en az 3 düzenli sancı yaşanıyorsa, o zaman doğum sancısı olarak belirlenir ve vücut artık doğum için hazırdır demektir. Eğer normal doğum olacaksa bu sancılar ve kasılmalar doğum sırasında da hissedilmeye devam edilir.
NST'de görülen sancılar (uterin kontraksiyonlar) sadece rahimdeki kasılmaları gösterir. Gebenin başka yerindeki sancı, ağrı ya da uterusta olmayan kasılmalar NST'de gözlenmez. NST'de rahimdeki kasılmaların kaç dakika arayla olduğu ve şiddeti anlaşılabilir. ' ifadelerini kullandı.
Ayrıca NST'de sancı ve kasılmaların takibi için de kullanıldığı görülmüştür. Bunun amacı doğum sancılarının varlığını tespit etmektir. NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir.
Uygulamanın, bebeğe hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
İki probdan oluşan bu aletin yukardaki probu rahim kasılmalarını, alttaki probu ise; bebeğin kalp atışlarını kaydeder.
NST sonucunda 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika süreyle en az 3 düzenli sancının olması doğum başlamak üzere olduğu anlamına gelebilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
“NST'de sancı çıkınca doğum ne zaman olur?” gebelerin en sık sorduğu sorulardan birisidir. NST sırasında ortalama 20 dakika içerisinde en az 3 sancı olması vücudun doğum için hazır olduğunu gösteren bir işarettir. Bu sancılar bebeğin doğumu gerçekleşene düzenli aralıklarla devam eder.
Eğer NST cihazında %40 üzeri ve 20 dakika süre içinde en az 3 düzenli sancı yaşanıyorsa, o zaman doğum sancısı olarak belirlenir ve vücut artık doğum için hazırdır demektir.
Gebelik döneminde görülen bu durum gebe kalan tüm kadınlarda görülebilmektedir. Braxton Hicks kasılmaları NST de çıkar mı? NST de şiddeti değişken süresi ve aralığı değişken kasılmalar olarak gözlenebilirken hiç görülmeyebilir.
NST reaktif ise bebek anne karnında 1 hafta daha güvende demektir. NST sırasında bebek hiç hareket etmez ise bebek uyuyor olabilir, anne aç olabilir. Anneye bir şeyler yemesi söylenir ve tekrar çekilir. NST reaktif ise doğuma kadar haftada bir tekrar çekilerek takibe devam edilir.
Bu doğum eylemi sırasında bebek üzerindeki en önemli stres unsurudur. Kontraksiyon stres testte bu strese bebeğin vereceği yanıt değerlendirilir. Anne adayına içine rahim kasılmalarını tetikleyen ilaçlar bulunan bir serum takılarak kasılmalar başlatılmaya çalışılır.
NST yorumlama veya NST okuma adı verilen bu işlem belirli esaslara göre gerçekleştirilir. Testin uygulandığı 20 dakikalık süreç boyunca bebeğin kalbi iki farklı kez ve en az 15 saniye boyunca 15 vuruş kadarlık bir hızda atıyor ise sonuçların istenen şekilde, yani reaktif olduğu sonucuna varılır.
Kaslardan oluşan rahim düzenli aralıklarla kasılır. Karın sertleşir. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder.
NST, elektronik bir monitör yardımı ile anne karnındaki fetüsün kalp seslerinin kaydı ve kendisi ile çevresinin hareket etmesine fetüsün kalbinin nasıl bir cevap verdiğinin incelenmesini sağlayan testtir.
Gerçek doğum kasılmaları deniz dalgaları gibi düzenli olarak gerçekleşir. İlk olarak 20 dakika kadar sürecek uzun aralıklarla ortaya çıkan dalgalar görülür. İlerleyen süreçte dalgalar arası süre azalır. Kasılmalar 5 dakika arayla olmaya başladığı anda uzmanlar doğumu başlamış olarak kabul eder.
33 haftalık gebelikte özellikle akşam saatlerinde yalancı kasılmalar, hazırlık kasmaları başlar ve bu sancılar düzensiz bir şeklide doğuma kadar devam eder.
Nişandan Ne Kadar Sonra Doğum Başlar? Nişanın gelmesi rahim ağzının açılmasıyla olur. Ancak aktif doğum nişandan sonra birkaç saat sonra, birkaç gün sonra hatta bir iki hafta sonra bile başlayabilir.
Fetal kalp atım hızının dakikada 160 ile 180 aralığında olması hafif taşikardi olarak değerlendirilmektedir ve gebelerde variabilite iyiyse fetal taşikardi sebebi genellikle fetal hipoksi dışı sebeplere bağlı olduğu düşünülmeli fakat yine de dikkatli olunmalıdır.
Riski olmayan gebeliklerde, NST uygulamasına 36. gebelik haftasından sonra haftada bir, 40. gebelik haftasından sonra ise 3 günde bir tekrarlanması önerilir. Uygulamanın, bebeğe hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
37. gebelik haftasında bebeğiniz büyümeye devam eder. Organların etrafındaki derinin alt tarafı ve bazı kaslar yağlanmaya devam eder. Bu yağ birikimi sayesinde, bebeğinizin doğduğunda sıcaklık kontrolü sağlamasında ve hayatta kalmasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz günde neredeyse 30 grama yakın ağırlık kazanmaktadır.
Kasılmalar bazı gebelerde, adet sancısı gibi tarif edilirken kimisinde; bele vuran ağrı, kimisinde kasık ağrısı, kimisinde ise karnın sertleşmesi olarak tarif edilmektedir.
Yer değiştirme: Braxton Hicks kasılmaları genellikle karnın üst bölgesinde hissedilir ve bacaklara veya sırt bölgesine yayılmaz. Gerçek doğum sancıları ise genellikle bel bölgesinde başlar ve karnın alt bölgesine doğru yayılır.
Rahim bölgesinde bulunan gaz veya regl sancısına benzer kramplar da erken doğuma işaret eder. Vajinadaki basınç ile beraber su damlaması en önemli belirtidir. Kanlı veya kansız şekilde görülen mukus akıntısı veya vajinal akıntılar da erken doğum belirtisi olarak görülebilir.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri