Yüzü Sabunla Yıkamak Zararlıdır Yüzümüz için kullandığımız sabunlar ancak içeriği nedeniyle zararlı olabilir. pH değerleri cilt yapısına uygun olmayan, nemlendirici içermeyen, yüksek derecede kimyasal madde bulunduran ve kokulu sabunları kullanmak zamanla ciltte tahrişe sebep olabilir.
Yüzü sabunla yıkamak için pH değerlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. pH değeri düşük olan sabunlar cildinizin kurumasına yol açarken aynı zamanda çatlamasına da sebebiyet verebilir. Yüz sabunu kullanılacağı zaman ortalama olarak pH değerinin 5 ile 6 aralığında olmasına özen göstermelisiniz.
Sabun, yapısındaki vitaminler sayesinde cilt yaşlanmasına karşı etkilidir. Cildin nemlendirilmesine yardımcı olur. Egzama, sedef ve akne gibi cilt sorunları ile savaşır. Cildin temizlenmesine yardımcı olur.
Bu nedenle yüz yıkamak için en ideali ılık su kullanılmasıdır. Yüz yıkama için alkol içermeyen, nazik ve aynı zamanda tahriş etmeyen bir temizleyici jel, bar ya da sindet kullanmalısınız. Çünkü derinlemesine cilt temizliği için su tek başına yeterli olmaz. Bunun için mutlaka temizleyici bir ürün kullanmalısınız.
Rachel Nazarian cilt bakımıyla ilgili ''Normal sabun, normal şeyleri temizlemek içindir. Cildiniz normal değildir. Geleneksek sabunlar ciltteki doğal yağı soyar; cildinizin pH'ını bozar, cilt bariyerine zarar verir. Bu da kuruluğa ve tahrişe neden olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır. Sabun cildin yüzeyindeki tüm suyu dışarı atacak ölü, kuru cilt hücrelerine sebebiyet verecektir. Cildin kaybolan nemini telafi etmek için nemlendirici kullanmak da fayda sağlamayacaktır.
Kanunen güvenirliliği onaylanmış sabunları tercih ederek doğallığını yitirmiş sabunlara dikkat etmelisiniz. Güvenirliliği onaylanmış doğal sabunları da kullanırken yüzünüzü tahriş etmemeye özen göstermelisiniz.
Cildi sadece suyla yıkamak yeterli temizlik sağlamaz‼️ Başta Demodex dediğimiz yüz bölgesinde çok az bulunan parazitin ve/veya P. Acnes denilen bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bunun sonucu olarak bazı hastalıkların akne, rozase, kırmızı yüz gibi ortaya çıkmasına veya bulgularının şiddetlenmesi neden olabilir.
Ancak uzmanlar sıcak suyun, yüz için zararlı olduğunu vurguluyor. Doğru bildiğimiz yanlış Duş alırken yüz yıkamak, cildin zarar görmesine neden oluyor. Buhar ve sıcak su gözenekleri açıyor. Vücudunuzu yıkadığınız sıcaklıktaki su ile yüzünüzü yıkarsanız, cildinizdeki yağ tabakası zarar görür.
Yüzünüzü Yıkayın
Pürüzsüz bir cilde sahip olmanın ilk kuralı yüz temizliğidir. Her gece yatmadan önce ve sabah kalktığınızda yüzünüzü cilt tipinize uygun bir ürün ile iyice yıkayın ve yumuşak bir havlu ile cildinizi kurulayın. Kullandığınız suyun sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.
Yüze uygulama aşamasında sabun ıslatılarak yüze sürülür ve ihtiyaç dâhilinde 1 ve ya 2 dakika bekletilir. Ardından bol su ile durulanır. Cilde nefes aldırma anlamında oldukça etkili olan bu sabunu sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kullanılması önerilmektedir.
Yüzünüzü sabunla yıkamanız cildinizin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir. Sabun cildin doğal yağ dengesini bozarak cildin kurumasına neden olur. Kuru cilt daha fazla tahrişe ve kızarıklığa eğilimlidir. Yüzünüzü sabun yerine cilt tipinize uygun bir yüz temizleme jeli veya köpüğü ile yıkamanız önerilir.
Sabun Cildi Kurutur
Özel cilt sabunları, her tipten cilt için dermatologların gözleminde ve klinik ortamda üretilir. Ayrıca bu tip sabunlar cildini normal sabunlar gibi kurutmaz. En fazla verimi alabilmek için cilt tipine uygun bir sabun seçmeni ve sabun sonrasında nemlendirici kullanmanı öneririz.
Şampuanlar saç deriniz için geliştirilmiş olup yüz derinizin kullanımına uygun değildir. Sert sentetik içerikler cildinizin bariyerine zarar verip hem onu kurutabilir hem de sivilcelenmeye neden olabilir.
Soğuk su ve sıcak su kullanmak cildin yapısına zarar verebilirken, ılık su, cilde daha nazik davranarak herhangi bir tahrişe neden olmaz. Temizleyici sürmeden önce ılık su ile cildinizi ıslatmak, kullandığınız temizleyici ürünün ciltte kaymasını ve daha etkin bir temizleme yapılmasına katkı sağlayacaktır.
8 - Çok sık yıkamak
Yüzünüzü ne kadar yıkarsam o kadar temizlenir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yüzünüz için ideal olan yıkama sabah ve akşam günde iki kezdir.
Yüzü yıkamak, sağlıklı ve temiz bir cildi korumanın önemli bir yolu. Ancak bazı uzmanlar yüzü günde iki kez yıkamanın iyi bir fikir olmadığı konusunda uyarıyor.
Soğuk su cildin kendini yenilemesini hızlandırıp gözenekleri küçülterek siyah nokta oluşumunu azaltır. Gece yatmadan önce soğuk su ile yüz yıkamak, sivilcelerin oluşmasını engeller. Eğer kuru bir cilt tipiniz varsa soğuk su ile yüzünüzü yıkadıktan sonra mutlaka hafif bir nemlendirici uygulayın.
Dermatologlar, yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık suyun sıcak sudan daha iyi seçim olduğunu söylüyorlar. Aşırı sıcak sudan uzak durmanın bir başka nedeni, sıcaklığın doğal nemlendirici özelliğini ciltten uzaklaştırarak, cildi zamanla kuru ve iltihaplı hale getirmesi.
Cildin yalnızca sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yıkanması yeterlidir. Cildin fazla yıkanması durumunda cildin doğal nem dengesi bozulabilir, cilt kuruyabilir ve yıpranabilir. Yüzün sık yıkanması kadar hatalı olan diğer bir nokta ise yüzün az yıkanmasıdır.
Papatya sabunu, Kleopatra'nın güzellik sırrı olarak bilinir. Papatya sabunu özellikle yağlı cilt tipine sahip kişiler için önerilmektedir. Cilde tonik etkisi sağlar. Düzenli bir şekilde kullanıldığında ise cildi sıkılaştırır ve tıkalı gözeneklerin açılmasını sağlar.
Dolayısıyla yüz sabunu kullanımı genelde suyla yüzün yıkanması şeklinde olmaktadır. Öncelikle yüz sabununu elimizde köpürtüp güzelce sanki el yıkar gibi yüzümüzü yıkayabilir. Ardından da güzelce bol su ile köpükler giderilir. Böylece yüzün yumuşak bir yapıya sahip olduğunu fark ederiz.
Kantaron sabunu,cilt üzerinde oluşacak lekeleri ortadan kaldırır. Düzenli olarak kullanılan kırmızı kantaron sabunu yüz ve vücutta bulunan sivilce izi, yara, yanık ve kırışıklıkları giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri