Kullanım sürelerine göre numaralı lenslerin fiyatlarına baktığımızda; günlük numaralı lens fiyatlarının 80 TL ile 250 TL arasında seyrettiğini, haftalık kullanım süresi olan numaralı kontakt lenslerin ise markaya bağlı olarak 90 TL'den 560 TL'ye kadar ulaşan bir fiyat skalasına sahip olduğu söylenebilir.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
SGK'ya bağlı devlet hastanelerinde muayene olan hastalar için gözlük, lens vb. ücretlerini devlet ücretsiz olarak yapmaktadır.
30 gün boyunca lensleri takabilirsiniz. 30 günün sonunda lensleri yenisi ile değiştirmeniz gerekiyor. Yine haftalık lenslerin kullanım süresi ise 7 gündür. 7 gün boyunca kullanılan lenslerin 7. Günün sonunda değiştirilmesi gerekmektedir. Lenslerin kullanım süresi siz gözünüze lensi taktığınızdan itibaren başlamaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Günlük numarasız renkli lens fiyatı ortalama 75 TL'den başlar, lensin yapısına göre 800 TL gibi rakamlara bile ulaşabilir. Aylık ve 3 aylık numarasız renkli lens fiyatları ise genelde 140 TL ile 300 TL arasındadır. Yıllık numarasız renkli lens fiyatları ise 150 TL'den başlayıp 800 TL gibi rakamlara ulaşabilir.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Kontakt lens kullanımı için uygun göz yapısına sahip olup olmadığınızı ve kullanacağınız kontakt lensin numarasını, çapını ve eğrilik özelliklerini tespit etmek için mutlaka bir göz hekimine muayene olmanız gereklidir. Doktor muayenesi olmadan alınan kontakt lensler ile kalıcı kornea sorunları yaşayabilirsiniz.
Gözlük reçetesi ile lens alınmamalıdır ve lensin markası, çapı, modeli değişir değişmez lensin doktor tarafından incelenmesi gerekir. Zaten günümüzde optiklerde reçete olmadan kontakt lens satışı yasaktır. Dış piyasadan da doktor kontrolüne girmeden, güvenirliliği bile olmayan lenslerin alınıp kullanılmaması gerekir.
Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu? Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Günlük lens kullanımında istikrarı yakalamak gerekir. Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Kontakt lens ya da gözlük kullanırken yapılacak olan kontrolde her iki gözün görme derecesinin toplamı en az 16/20 olması gerekir.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Günlük lenslerin enfeksiyon riski daha azdır, ayrıca günlük kullanıldıkları için temizlemesi gibi dertleri yoktur. Ancak, aylık lense göre daha pahalıdırlar. Temizlemeyi sorun etmiyorsanız ve lenslerinize daha az para harcamayı tercih ediyorsanız, aylık lensler daha iyi bir seçenek olabilir.
Ülkemizde 2013 yılının sonunda getirilen bir yasak ile artık reçetesi olmayan kişilere kontakt lens satılması yasaklandı. Yani, yalnızca göz renginizi değiştirmek için de kontakt lens kullanmak istiyorsanız yine muayene olup ardından reçeteniz ile satın alma işlemi gerçekleştirmelisiniz.
Doktor Muayenesi Yaptırmadan Lens Kullanmayın!
Ancak bilinçsizce alınarak kullanılan lensler göz bozukluklarının ilerlemesine, göz ve baş ağrılarına, alerjiye, kızarıklığa ve yanmalara sebep olacağı için siz kullanıcıların ihtiyacı olan konforu verememesine neden olur.
Bildiğiniz gibi, 5193 Sayılı yasaya göre; Her türlü(numaralı-numarasız) kontakt lensler sadece optik mağazalarında satılır optik mağazaları dışında kontakt lens satmanın cezası Otuz bin TL dir. Evet, Gözlükçüler dışında hiçbir kurum, kuruluş, şahıs ve meslek erbabının kontakt lens satış yetkisi yoktur!
Romatizmal rahatsızlığı ve menopoz dönemindeki kişilerde göz kuruluğu çok fazla gözlemlendiğinden dolayı bu hastalara lens verilmeden önce dikkat edilmektedir. Göz kırpma refleksleri düzensiz olan ve uzun süre klima bulunan bir iş yerinde çalışan kişiler için de lens kullanımı önerilmemektedir.
30 günlük ya da aylık lens eğer uyurken gözünüzde kalmaya müsaitse 1 ay sonunda ömrünü tamamladığında çöpe atmalısınız. Eğer lens gözünüzdeyken uyumaya müsait değil ise her gün çıkarıp kutusuna koymalısınız.
Kontakt lensler göz hekimi tarafından reçete edilmeli ve bunları satmaya yetkili optik mağazalarından satın alınmalıdırlar. Kontakt lens reçetesinde gölük reçetesinde yer alan mercek numaralarına ek olarak, lensin çapı, eğrilik yarıçapı, materyali ve kullanım şeması yer alır.
Kuru veya hassas gözleriniz varsa, kontakt lensler gibi gözlükler sorunu daha da kötüleştirmez. Gözlükler genellikle uzun vadede kontakt lenslerden daha ucuzdur.
Gözlükler genellikle kontakt lenslerden daha ucuzdur. Kırılmadıkça ve göz numaranız büyümedikçe yenisini almaya gerek yoktur.
Yanlış: Gözlük veya kontakt lens takmak, gözlük kusurunun ilerlemesini önler. Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri