Hem vakıf hem de devlet üniversitelerinde tezsiz yüksek lisans eğitimi için ALES'e girmek zorunda değilsiniz. Bir yüksek lisans programlı tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir.
ALES şartı aranmaz. (2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, yükseköğretim kurumları ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan senatolar tarafından belirlenir.
Türkiye'deki üniversitelerde tezsiz yüksek lisans yapabilmek için gerekli olan ALES şartı kaldırıldı. Ancak, tezsiz yüksek lisans programları için bazı üniversiteler ALES puanı şartı getirebilir veya düşük bir ALES puanı kabul edebilir.
Bunun için ise lisans mezunu ve iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekir! Ülkemizde bazı üniversiteler en az 2,50 not ortalaması isterken bazıları ise en az 3,00 istemektedir. Not ortalamanızın yanı sıra ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Tezli yüksek lisans programının aksine tezsiz yüksek lisans programında ALES koşulu aranmıyor. Ve durum tüm üniversitelerde aynı.
İlgili 42 soru bulundu
Tüm üniversitelerin tezsiz yüksek lisans programları ALES'siz öğrenci kabul eder.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların ALES veya eşdeğeri sınavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenen ALES veya eş değer puanına sahip olmaları gerekir.
Öğretim görevlisi olmak için, lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girme şartı bulunmaktadır. Sınavda başarı sağlanmasının ardından, görev alınmak istenen üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmek gerekmektedir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), doktora mezunlarından yeniden yüksek lisans ve doktora yapmaları halinde istenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartını kaldırdı.
4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir, • Puan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 puan almaları gerekmektedir, 5.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından her yıl belirlenen fakültede istihdam edilecek özellikli alanlar ile meslek yüksekokullarının ALES'ten muaf olmayan alanlarında öğretim görevlisi istihdamı devam edecektir.
YÖK tarafından yapılan ve bugün Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğindeki değişiklikle, ALES'e girme şartı artık aranmayacak.
Ancak Meslek yüksekokullarında Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuruda sadece ALES'ten 70 alınması yeterlidir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda "Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır." şeklinde tanımlanmıştır.
Toplam çözülen soru bazında doğru yanlış oranları değerlendirilirse; 60 ve üzeri doğru sayısı en fazla 5 yanlış ile ALES Sayısal alanda 70 ve üzeri bir puan almak için yeterli olmaktadır.
HANGİ ÜNİVERSİTE KAÇ PUAN İSTİYOR ALES 2022? Adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdırlar. Bu şart YÖK'ün yayınladığı Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde belirtilmektedir.
Yüksek lisans eğitimine kabul edilebilmek için, lisans mezuniyet puanının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ancak her üniversite bu konuda farklı bir taban ortalama puanı belirleyebilir. Kimi üniversiteler 2.00'ın üzerinde bir puan da belirleyebilir.
“MADDE 20 – (1) Doktora programlarına başvurularda adaylarda aranacak koşullar ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır: a) Doktora programına başvurabilmek için adayların tezli yüksek lisans diplomasına ve ALES'ten başvurduğu programın puan türünde 60 ALES puanına sahip olmaları gerekir.
Adaylar, 390 liralık sınav ücretini yatırılmasının ardından ALES başvurularını ÖSYM'nin internet sitesinden yapabilecek. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 20 Ağustos 2023'te yapılacak sınava geç başvurular, 19 Temmuz'da alınacak. İşte ALES başvuru detayları ve sınav tarihi…
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
Öğretim görevlileri, belirli bir uzmanlık alanında ders verirken, akademisyenler doktora derecesi ile daha geniş bir alanda bilimsel çalışma ve araştırma gerçekleştirebilirler. Her iki meslek grubunun da, üniversite eğitiminde önemli rolleri vardır.
(3) (Değişik:RG-3/10/2019-30907) Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak veya lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlardan mezun olmak şartı aranır.
ALES Sözel alandan 55-60 aralığında puan hedefliyorsanız standart sapmanın etkisini göz ardı ederek baktığımızda sözel alandan doğru cevap sayınızın ortalama olarak 30 civarında olması gerekir.
Çünkü belirttiğimiz gibi tezsiz yüksek lisans programı için ALES puanına sahip olma şartı aranmamaktadır. Tezli programları düşünenler için ise 60 puanla yüksek lisans yapılır mı sorusunun cevabı evet olacaktır. Yüksek lisans başvuraları için ALES puanı en az 55 olmalıdır.
ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu kılınan sınavdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri