Nur Dağı ya da Cebel-i Nur (Arapça: جبل النور), Mekke'nin yaklaşık 6 km kuzeyinde. Mekke'den Mina'ya giden yolun yakınında bulunur. İslam peygamberi Muhammed'e ilk vahyin indirildiğine inanılan Hira Mağarası bu dağda yer aldığı için ışık manasına gelen bu adı almıştır.
Hirâ aslında, Mekke'nin üç mil kuzeydoğusunda bir dağın adı olup bu dağdaki bir mağarada Peygamber Efendimize (asm) ilk vahyin gelmesiyle İslam tarihinde meşhur olmuştur. İlk vahyin geldiği mekân oluşu sebebiyle bu dağa "Cebelü'n-Nûr (Nur Dağı)" adı da verilir.
İlçemiz Durmuşlar köyünde bulunan Hazreti Ukkaşe'nin (r.a.) türbesine, Nurdağı Gaziantep istikametinden 2 Km gittikten sonra sağa dönülerek, 17 Km uzaklıktadır.
Toroslar ile birlikte üçüncü jeolojik zamanda oluşan dağ, oluşumu sırasında ve sonrasında aşınmaya uğramış, üçüncü zamanın ikinci yarısından sonra yükselmiş kıvrımlı-kırıklı yapılı dağlardandır.
İlgili 27 soru bulundu
Nur Dağı'nın (Cebel-i Nur) zirvesinde yer alan Hira Mağarası, ancak bir kişinin ayakta durabileceği ve yere uzanabileceği boyutta. Hazreti Muhammed'in inzivaya çekildiği bu mekan, ilk vahyin geldiği ve Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı yer olma özelliği taşıyor.
Freni patlayan kamyon 3 araca çarptı: 5 can kaybı, 17 yaralı Gaziantep D-400 karayolu Şatırhöyük mevkiinde meydana gelen kazada, freni boşalan bir kamyon kontrolden çıkarak kırmızı ışıkta bekleyen 3 araca çarptı. Korkunç kazada 5 kişi hayatını kaybetti, 5'i ağır 17 kişi yaralandı.
İlçe merkezine 19 kilometre mesafedeki Durmuşlar Mahallesi'nde bölgeye hakim bir noktada yer alan Hazreti Ukkaşe'nin makamının da bulunduğu türbe depremde çöktü. Cami tamamen yıkılırken, türbenin içerisinde bulunan sanduka ise zarar görmedi.
Önceki adı Gavur dağı, dibindeki dört yol kavşağındaki adı “Kömürler” olan Nur dağı olan bölge, medeniyetlerin doğduğu Mezopotamya ve Akdeniz Bölgesi arasında geçiş yolu üzerinde bulunduğundan ilçe merkezi olmasa da bağlı köy ve beldelerin kuruluşu ilk çağlara dayanır.
İlk Nur Dağı başka bir ismi ile Cebel-i Nur olarak bilinir. Mekke'den Mina'ya ilerleyen yola yakın bir mesafede yer almaktadır. Muhammed bin Abdullah'a ilk vahyin indiğine inanılan Hira Mağarası burada bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı ışık anlamına da gelen Nur ismi verilmiştir.
Sabahın ilk ışıklarında dahi 35 dereceyi bulan sıcaklığın etkilediği bölgede zirveye ulaşabilen hacı adayları, dağın zirvesinde yer alan ve Hazreti Muhammed ile Hazreti Ebubekir'in içinde bulunduğu dönemde örümcek ağlarıyla kaplanan Sevr Mağarası'nda, hicret döneminin atmosferini yaşıyor.
Hira (Nur) Dağı, yerden 300 metre yüksekliğinde ve Beytullah'a 5 km uzaklıkta olan bir dağdır. Buraya Nur Dağı da denilmektedir. Peygamber Efendimize [sallallahu aleyhi vesellem] ilk vahiy bu dağdaki Hira Mağarası'nda nazil olmuştur.
Hira (Arapça: حراء Ḥirāʾ) veya Hira Mağarası (غار حراء Ġār Ḥirāʾ), İslam peygamberi Muhammed'in inzivaya çekildiği mağara. Ayrıca, Müslümanlarca, Kur'an'ın Muhammed'e bu mağarada indirilmeye başlandığı kabul edilmektedir. Mekke'nin yaklaşık 6 km kuzeyinde bulunan Nur Dağı'nda bulunur.
Hz. Muhammed (s.a.v.) peygamberliğini ilan etmeden önce şehir hayatından uzaklaşmak için sık sık Nur Dağı'na çıkmıştır. Bu çıkışlarında uzun süre dağda bulunan Hira Mağarası'nda konaklamıştır.
Hira Mağarası, son peygamber Hazreti Muhammed'e ilk vahyin geldiği yer olma özelliği taşıyor. Mekke'nin güneyindeki Sevr Mağarası ise Hazreti Muhammed'in Medine'ye hicreti sırasında Hazreti Ebu Bekir ile barındığı mağara olarak biliniyor.
Allah Resulü (asm) ile sadık dostu Hazreti Ebu Bekir (ra), hicret yolculuğunda müşriklerin takibinden kurtulmak için sığındıkları mağaranın kapısında iki nöbetçi gibi, iki güvercin gelip beklemeleri ve örümceğin de harika bir tarzda, kalın bir ağla mağara kapısını örtmesidir.
İsmet İnönü devrinde “Amanos Dağları” dendi. Yunanca “Amanos” adına tepki gösteren halkımız hem dağa hem de dağın arkasındaki “Kömürler” kasabasına Mekke'deki “Nur Dağı”nın ismini vermiş.
Dağa tırmanış yaklaşık 2 saat sürmektedir. İnsanların kolaylıkla dağa ulaşabilmesi için bölgeye merdiven kurulmuştur. Yaklaşık olarak 1200 basamak çıktıktan sonra zirveye ve Hira Mağarası'na ulaşılmaktadır.
TAG Otoyolu`nda bulunan 14 viyadükten en büyüğü olan Atatürk (Nurdağı) Viyadüğü, 801,5 metre uzunluğu, 149,5 metre yüksekliğiyle, yapıldığı dönemde Avrupa`nın ikinci, Türkiye`nin en büyük viyadüğü olma özelliğini taşımaktadır. Viyadüğün yapım işlerinin tamamına yakını Türk mühendislerinin imzasını taşımaktadır.
Ukkaşe) baksın” diyerek cennetle müjdelediği sahabedir. Peygamber Efendimizin nübüvvet mührünü öpen tek sahabe olan Hz. Ukkaşe, Gaziantep'in fethi sırasında şehit düşmüştür.
Tarih 16 Ocak 1489'du. Osmanlı döneminin ilk şiddetli depremi meydana geldiğinde tahtta Sultan II. Bayezid oturuyordu. 15. yüzyıl ortalarında başlayan Osmanlı tarihçiliği, İstanbul'un fethinden sonra canlı bir döneme girmiş, pek çok eser kaleme alınmış, bu Bayezid dönemiyle birlikte iyice canlanmıştı.
Ökkeşiye Hazretleri sahabeden bir zat olup Gaziantep'in Müslümanlar tarafından fethinde şehit düşen beş kişiden birisidir. Türbenin bulunduğu yere Ökkeşiye denmektedir. Türbe tam dağın tepesinde bulunmakta ve türbenin alt tarafındaki kuyularda ise birkaç metre derinlikte bol su bulunmaktadır.
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli 7,7 şiddetindeki deprem sonucu Nurdağı ilçesinde yoğun yıkım olmuştur. Deprem sonrası yeni yapılan bazı binalarda oluşan yıkım sonucu yapılan soruşturma sonucu sorumluluğu ortaya çıkan eski belediye başkanı Ökkeş Kavak 25 Şubat 2023 tarihinde tutuklanmıştır.
Nurdağı ilçesinin kararını aldık Bakanımızla, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la. İlçeyi kaldırıyoruz, komple yıkıyoruz tamamını, yüzde yüzünü. Bir apartmandan 150 ceset çıkan binamız var. Yeniden inşa olacak." diye konuştu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 7 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri