Temelinde dört ana modelden yola çıkar; Basın ajansı modeli, kamuyu bilgilendirme modeli, iki yönlü asimetrik model, iki yönlü simetrik model. Günümüzde uygulanan temel model; karşılıklı iletişime ve geri bildirime (feed-back) dayalı olan iki yönlü simetrik modeldir.
Temelinde ikna, retorik, algı kavramları yatmaktadır. Kısa tanımıyla, kurumların kitlelerle iletişim kurmak amacıyla yürüttükleri, pro-aktif ve re-aktif olarak sürdürülebilen, kamu yararı esas alınarak devam ettirilen düzenli faaliyetlerdir.
Halkla ilişkilerde kullanılan araçlar arasında, radyo, televizyon, kitap, gazete, dergi, broşür, el kitapları, afiş, el ilanları, bültenler, yıllıklar, toplantı, sergi, seminer vb. araçlar bulunmaktadır. Planlama yapılırken, hedef kitleye iletilecek mesajların hangi araçlarla iletileceği önceden belirlenmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İletişim sürecini etkileyen ve çalıştıran unsurlar şunlardır: dil, beden dili, jest ve mimikler, tutum ve davranışlar, konuşma ortamı ve karşılıklı etkileşim. Etkili iletişimin sağlanabilmesi için, dilin doğru ve net kullanılması gerekir.
Ve kendi içinde dil, dil ötesi şeklinde iki farklı gruba ayrılmaktadır. Günlük hayatta en çok kullandığımız iletişim şeklidir. Sözlü iletişimin iki temel ögesi vardır. Bunlar; konuşmak ve dinlemektir.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
İşletmenin eylemlerine karşı hedef kitlenin tepki ve davranışlarını öğrenmek. Halkın güvenini sağlayarak işletme-toplum bütünleşmesini gerçekleştirmek.
İletişim kanalları iyi kullanılmalıdır. Doğru iletişim kanalını tespit etmede, mesafe, konunun aciliyeti, gizliliği, , karmaşık ilişkiler, maliyet gibi unsurlar bir arada değerlendirilmelidir. Çalışanların moral ve motivasyonu da toplumla ilişki kurmada en önemli unsurlardan biridir.
İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir.
Kaynak, algılama, seçme, düşünme, yorumlama süreçlerinde ürettiği anlamlı iletileri simgeler aracılığı ile gönderendir. İletişim sürecinin başlangıcında kaynak iletmek istediğini, kendi ve alıcının anlayabileceği şekilde kodlar. Kaynak iletiyi alıcıya gönderen kişi, grup ya da kurum olabilir.
Etkili bir iletişim için sözlü iletişim türü oldukça önem arz etmektedir. İletişimin en temel unsurları şu şekildedir; gönderici, alıcı, geri bildirim ve mesaj. Bu hususlar doğru teknik kullanıldığında oldukça etkili bir iletişim sağlar.
Özet : Halkla İlişkiler Yönetimi, çağdaş halkla ilişkiler çalışmalarının tasarlanması ve yürütülmesinde dört adımlı bir süreci kabul eder: araştırma, planlama, yürütme ve değerlendirme.
•HALKLA İLİŞKİLERDE TEMEL MODELLER
Grunig ve Hunt, Basın Ajansı Modeli, Kamuyu Bilgilendirme Modeli, Çift Yönlü Asimetrik Model ve Çift Yönlü Simetrik Model olmak üzere dört halkla ilişkiler modeli ortaya koymuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri