Nüsha kelimesi anlam olarak, yazılı olan bir eserin tıpkısı aynısı ve eşi olan anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumuna göre nüsha kelimesi, birbirinin aynısı olan yazılı şeyleri ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Nüsha kelimesi aynı zamanda; benzeri olan, tıpkısı ve kopya anlamlarında da kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan nüsha kelimesi nesih fiilinden türetilmiştir. Nesih, hem hükümsüz bırakma ve geçersiz sayma hem de bir şeyin kopyasını çıkarmak anlamına gelirken, nüsha kelimesinin sözlük anlamı bir şeyin tıpatıp aynısı ve suretidir.
Kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarıyla suret; kâğıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
TDK açısından nüans kelimesi, 'ayırtı' şeklinde ifade ediliyor. Aynı zamanda ince ayrım olarak da ele alındığını söylemek mümkün.
nüsha ne demek? Birbirinin tıpkısı olan yazılı şeylerin her biri. Bu yazma eserin üç nüshası daha var. Geçende Sarıkamış'ta çıkan Varlık gazetesinin bir nüshası geldi.
İlgili 33 soru bulundu
Nüsha kelimesi aynı zamanda; benzeri olan, tıpkısı ve kopya anlamlarında da kullanılmaktadır.
Nüsha tavsifi, bir el yazması nüshanın cildi, kâğıdı, yazı türü, va- rak/sayfa, sütun ve satır sayısı gibi fizikî özellikleriyle istinsah tarihi, müstensihi ve ilk ve son kısımlarının gösterildiği nitelik tanımlamasıdır.
i. (Fr. nuance) Aynı cinsten olan şeyler arasındaki ince fark, ayırtı: Çok yerinde bir târif, milletlerin renk nüanslarını bildikleri ölçüde medenî olduklarını söyler (Nihad S. Banarlı).
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kalıplaşmış ifadelerden biri olan Malumatım var, bilgim ya da haberim manasında kullanılır.
Ambiyans kelimesi, hava ve ortam anlamına gelir.
nüsha - Nişanyan Sözlük. Arapça nsχ kökünden gelen nusχa(t) نسخة “yazı yazma, (kitap, yazı) temize çekme, yazılı kopya” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen nusχā נֻסְחָא sözcüğünden alıntıdır.
Müstensih Nüshası: Elyazması eserler dünyâsında, nüsha çıkarma ya da istinsah işini yapan kişinin ortaya çıkardığı şey “müstensih nüshası”dır.
İmza sirküsü, bir şirketin ya da kurumun temsilcisinin imza atma yetkisi olduğuna dair kendisine ait imza örneklerinin yer aldığı noter tarafından onaylanan resmi belgedir. Şirket adına görev yapan temsilcinin sorumluluk alanı ve yetki sınırları noter tarafından tasdiklenerek resmiyet kazanmış olur.
Kız çocuklarına verilen bir isim olan Yüsra, Arapçadan gelmektedir. Bu sözcük Arapçada 'kolaylık' anlamını taşımaktadır. İsmin içeriği anlam ile kastedilen kolaylık, insanların yükünü hafifleten bir haldir. Çoğu yerde Yüsra, Allah tarafından insana bahşedilen kolaylık anlamını taşımaktadır.
Nurlar, aydınlıklar, ışıklar – Ateşler – Cehennem.
Arapça nsχ kökünden gelen nusχat نسخة "bir belge veya kitabın kopyası, temize çekilmiş yazı" sözcüğünden alıntıdır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Mülahaza Etmek Ne Demektir? Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
nüans - Nişanyan Sözlük. Fransızca nuance “hassas renk ayrımı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca nue “bulut” sözcüğünden +entia ekiyle türetilmiştir.
Nüans kelimesi anlam olarak, çoğu zaman iki farklı bir durumun küçük farklılıklarla birbirinden ayrılma durumunu ifade etmektedir. Nüans kelimesi, herhangi bir durum yada düşüncenin ayrıntılarını ve birbirinden ayrılan yanlarını göstermek için kullanılmaktadır.
Aynı açıklığa ve doygunluğa sahip ancak farklı tondaki renklere nüans denir. Aynı ton ve doygunluktaki ancak farklı açıklıktaki renklere renk tonları (ingilizce: tints) ve gölgeler denir.
Kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örnekleri "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde bu örnekler suret olarak kabul edilir. Ancak kâğıt, taraflarınca ayrıca imzalanmışsa, Damga Vergisi Kanunu uyarınca nüsha olarak değerlendirilir.
nüsha-i kübra / nüsha-i kübrâ
Büyük sahife. Kâinat, dünya, çok manayı ifade eden âlem.
HMK'nın 304. maddesinde söz konusu olan düzeltme (tashih), hüküm verildikten sonraki dönemde, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların (maddi hataların) düzeltilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri