ayrıca eti oradan kasap usulü çiğ olarak alıp evinizde de pişirebilirsiniz.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
Eti az pişirmenin sağlıksal anlamda da yararları var. Az pişmiş et birçok yararlı maddeyi hala korur, yüksek ısıya tabi tutulmadığı için yapısında çok fazla bozulmalar olmaz. Bu sayede vücudun ihtiyacı kadar et tüketildiğinde etten beklenen tüm faydalar da alınmış olur.
Çiğ et,tahmin edilenden daha fazla zararları olan bir besindir. Kesinlikle tüketilmemelidir. Risk içeren bu tüketim şekli bütün sağlıklı organların zarar görmesine neden oluyor.Çiğ etin içinde binlerce canlı mikrop bulunur.Granulosus adı verilen bu bakteriler hızlı bir şekilde artmaya başlar.
Örneğin Nusr-et'in sahibi Nusret Gökçe en iyi et için günlerce gezdiğini söylemektedir. Yeni lezzet trendi olan Dry Aged et konusu da unutulmamalıdır. Dry aged sistemi ile steak, sıfır derecede, yüzde 80 nem oranı ile yaklaşık 28 gün bekletiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
KALİTE için et üretiminin de önemli olduğuna dikkat çeken Nusr-ET Steak House'un kurucu ortağı Nusret Gökçe, “Biz daha çok restoranlarımızda kullandığımız etleri Balıkesir, Afyon ve Edirne'den alıyoruz. Bu illerdeki iklim koşulları ve hayvancılık çok kaliteli şekilde yapılıyor.
GÜNDE 50 HAYVAN KESEN NUSRET'E LAF SÖYLEYEN YOK
Başta Etiler'deki şubesi olmak üzere, İstanbul'daki diğer şubesi olan Nişantaşı'ndaki yerinde, Ankara'da ve Bodrum'daki şubelerinde boş masa bulmanın bile zor olduğu Nusret, günde ortalama 50 hayvan kesiyor.
Çiğ et de, çiğ sebze gibi mubah gıdadır. Yenmesinde mahzur olmaz, ancak çiğ sebzelerin bazıları insana zarar verebilir.
Et veya yumurta gibi bazı gıda maddelerini çiğ olarak yemenin, dinen sakıncası yoktur. Bu şekilde etin zararlarından dolayı yenmemesi daha güzeldir. Hatta "Tıbbi bazı zararları olduğu için caiz değildir." diyen âlimlerimiz de vardır. Ancak çiğ köfte, pastırma veya sucuk yemekte mahzur yoktur.
Etiyopya'da halkın severek tükettiği besinlerin başında çiğ et geliyor. Dünyanın farklı bölgelerinde garip karşılanabilecek bu yemek kültürü, Etiyopya'da yaşlı, genç, kadın, erkek herkesin ağzını sulandırıyor.
ET MİNİMUM 70-72 DERECE PİŞİRİLMELİ
Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır.
Çiğ veya iyi pişirilmemiş kırmızı etin Toksoplazma, Salmonella, Brusella ve tenya gibi hastalıklara neden olabileceğini belirten uzmanlar, çiğ etin temas ettiği mutfak aletlerinin de iyice temizlenmesi gerektiğini ve diğer gıdalarla temas etmesinden kaçınmak gerektiğini vurguluyor.
Journal of Food Protection'ın yaptığı araştırmaya göre etin üzerindeki tüm bakterilerin yok olması ve güvenli bir biçimde tüketmek için belli bir ısıda pişirilmesi aslında yeterli. Kırmızı eti ya da beyaz eti, uygun sıcaklıklarda pişirerek bakterilerini ve mikroplarını öldürmeniz mümkün.
Çiğ ette bulunan bazı mikroorganizmalar, özellikle Salmonella, Escherichia coli (E. coli) ve Campylobacter gibi bakteriler, besin zehirlenmesine neden olabilen patojenlerdir. Bu bakteriler, insan sağlığı için risk oluşturabilir ve semptomlara yol açabilirler.
EN AZ 50 DERECEDE PİŞİRİLMELİ
Parazit hastalıklarının etin çiğ olmasından kaynaklandığını ve yeteri kadar pişmiş ette bir risk olmadığını ifade eden Prof. Dr. Altıntaş, şunları söyledi: "Eskiden toplumumuzda çiğ köfte alışkanlığı daha fazlaydı. Şimdi ise etli çiğ köfteler dışarıda satılmasa da evde yapılıyor.
Taze olan bir et dokunduğunuz taktirde elinize yapışmaz. - Taze et diri ve yumuşak olur, piştikten sonra ağızda kolay dağılır ve kolay dilimlenir. Bu şekilde olmayan etler kesinlikle tüketilmemelidir. - Etin sıcaktan çözülmemesi için, etleri mutlaka market alışverişinin bitişine doğru sepetinize yerleştiriniz.
Evlerimizde yaptığımız çiğ köfteler, yöresine göre değişkenlik arz etmiş olsalar dahi içeriklerindeki çiğ etin, yapım aşamasında bulgur ile ovularak pişmesi sağlanır. Geleneksel çiğ köftede et var iken dışarıda tükettiğimiz ve satın aldığımız çiğ köftelerde “çiğ et” bulunmamaktadır.
Yapılan soruşturmada da çiğ köftenin içerisine at ve domuz eti karıştırıldığı tespit edildi. Bu olay sonrasında da etli çiğ köfte satışı Türkiye'de yasaklandı.
Antakya'da yapılan çiğ köfte bol etli olur. Öyle ki yerken bulguru pek hissetmezsiniz. Bir de yanına hazırlanan kıymalı bir sosa banılarak yenir (yukarıdaki resimde görüldüğü gibi). Çiğ köfteyi çıkan düzenleme gereği bu şekilde yapan restoran bulmanız zor.
Birinci âyette üç türlü hayvan etinin haram olduğu bildirilmektedir: Ölü hayvan eti, domuz eti ve Allah'tan başkası adına boğazlanmış hayvan eti. İkinci âyette bunlar tekrarlandığı gibi, ayrıca altı madde sayılmaktadır.
a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar. Bu hayvanların etlerinin helâl olduğunda fakihler görüş birliğindedir.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
ALTIN KAPLAMA ETİN FİYATI 22 BİN TL
Bu fiyat sipariş verdiğiniz etin gerçek altınla kaplanıp kaplanmasını isteyip istemediğinize göre değişiyor. En yüksek fiyat, ise "24 ayar altın kaplamalı yüksek mermer wagyu tomahawk" bifteğine ait. Fiyatlar karşısında şaşkına dönen adam, hiçbir şey sipariş etmeden mekandan ayrıldı.
Ben, Mithat Erdem ve Ferit Şahenk ana ortaklarımız. Şu anda Türkiye dahil yedi ülkede 32 restoranımız var. 2023'te 4 bin 500 kişilik bir aile olacağız.
Nusret Gökçe'nin toplam serveti depremzedeler için yaptığı bağışın ardından merak konusu oldu. Nusret'in toplam serveti net olarak bilinmemekle birlikte 10 milyar doları aştığı düşünülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri