KURABİYE SERT OLURSA NE YAPILIR? Kurabiye hamurunuz yaparken de sert bir kıvama gelebilir. Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun.
Böyle durumlarda içerisine eritilmiş tereyağı ya da margarin ilave edin ve yoğurun. Diyelim bu sert olma durumunu kurabiye piştikten sonra yaşadınız. Hiç merak etmeyin onun da şahane bir çözümü var! Kurabiyenizin pişerken giderek sertleştiğini farkettiğinizde fırından alın.
Tereyağ yerine sıvı yağ kullanırsanız kurabiyeler daha yumuşak olur ama ağızda dağılma denilen kıvama gelmez. Kurabiyeler küçülüyor ise kurabiye hamurunuzu dinlendirmemişsinizdir. Kurabiye hamurunu buzdolabında en az iki saat dinlendirmeniz gerekir. Eğer vaktiniz yoksa dondurucu kısmında yarım saat bekletin.
Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aynı şekilde tereyağını eritip çok sıcakken hamura katarsanız, hamurun yapısı sertleşir.
Kurabiyelerin pişerken çatlaması
Kurabiyelerin üzerinin çatlaması olası bir durumdur. Ancak bunu engellemek için hamuruna dikkat etmeniz gerekmektedir. Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur.
İlgili 29 soru bulundu
Nişasta ile yapılan kurabiye hamurları dolapta bekledikçe daha çok sertleşirken, unla yapılanlar o kadar sertleşmiyor.
Kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında pişirmeye özen gösterin. Yapılan hatalardan biri de soğuk fırına ya da çok sıcak fırına kurabiyeleri vermek. Her ikisinde de kurabiyelerin formlarının bozulması ve dağılmaması için 165-180 derece arasında pişirmek önemli.
Kurabiye Hamuru Malzemeleri 2 yumurta 1/2 su bardağından 1 parmak fazla sıvıyağ 1 su bardağı pudra şekeri 1 su bardağı nişasta(mısır nişastası kullanmanızı tavsiye ederim) 1 paket kabartma tozu 1 paket şekerli vanilin 2 su bardağı kadar un (eksik yada fazla olabilir kontrollü) Not: Hamuru için kullandığınız 2 ...
Nişastalı Kurabiye İçin Malzemeler :
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında) 2 adet yumurta. 1 su bardağı pudra şekeri. 2,5 su bardağı nişasta.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor.
Sirke tuzlu kurabiyelerin ağızda dağılmasını, kıyır kıyır olmasını sağlamaktadır. Ağızda dağılan kurabiye tarifine ulaşmak için buraya tıklayın. Un yerine nişasta ile hazırladığınız kurabiyeler de ağızda dağılır kıvamda olacaktır.
Eğer toz şeker kullanmayı tercih ediyorsanız toz şekeri yumurta ile eriyene kadar iyice çırpmalısınız. Pudra şekeri kullanmayı tercih ederseniz, pudra şekerinin yapısı daha pürüzsüz olduğu için yapmış olduğunuz kurabiyeler daha yumuşak ve ağızda dağılacak kıvamda olur.
Zeytinyağının lezzetli ve şifalı yapısı sayesinde klasik kurabiye tariflerinin ötesinde lezzetler yakalayabilirsiniz.
Burda önemli birşey söylemek isterim hamuru yumuşak olmasına dikkat edin. Sert olursa tatlınızda sert olur. Hamurun kıvamını yumuşak ele yapışmayan kıvamda olsun bakın kıvamı biraz sertse biraz daha sıvı yağ ekleyin yada unu biraz ayırıp azar azar ekleyin hamura.
Sütlü kurabiye için yoğurma kabına yumurta sarısı, pudra şekeri, sıvı yağ, süt, kabartma tozu ve vanilyayı alarak çırpıcı ile güzelce karıştıralım. Daha sonra unu yavaş yavaş ilave edelim ve hamuru yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
Ev yapımı kurabiye hamuru buzdolabında bir hafta, dondurucuda ise üç aya kadar dayanır. Kurabiye hamurunu, nerede saklıyor olursanız olun, hava geçirmez bir kapta saklayın.
Hangi Nişastayı Kullanmalıyız? Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
Bu madde “arrowroot tozu” olmaktadır. Eğer elinizde arrowroot tozu varsa, nişasta yerine tercih edebilirsiniz. Arrowroot tozu da kıvam veren, kıtırlık sağlayan bir yapıdadır. Nişasta yerine ne kullanılabilir sorusunun bir cevabı da pirinç unudur.
Afiyet olsun… Toz şeker ve nişastayı mutfak robotuna alın ve iyice toz haline gelene kadar 1-1,5 dakika boyunca robottan geçirin. Katkısız, doğal pudra şekeriniz hazır. Pudra şekeri için buğday nişastası da mısır nişastası da kullanılabilir.
Bazı kurabiye tariflerinde lezzetini hafifletmek ve kıvamını daha yumuşak hale getirmek için sıvı yağ, ağızda dağılan bir yapı oluşturmak için ise tereyağı birlikte kullanılır. Bu şekilde de enfes hamurlar hazırlayabilirsiniz.
Margarin daha ağır bir tat veriyor kurabiyeye. Daha tok kıvamlı bir kurabiye elde etmek istiyorsanız margarin de kullanabilirsiniz. Kısacası ikisinin arasındaki en temel fark raf ömrü, lezzet ve kıvam...
YUMURTA SARISI YERİNE NE KULLANABİLİRSİNİZ? Böreklerin kızarması için veya kurabiyelerin üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün. Böylece tarifinizin üzerinde güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz.
Yağlı kağıt kullanmıyorsunuz
Hala kurabiyeleri tepsiye yağlı kağıt kullanmadan dizenler olduğunu duyuyoruz. Yağlı kağıt çok önemli, zira yağlı kağıt üzerinde fırına verilen kurabiyeler hem tepsiye yapışıp parçalanmaz, hem de daha eşit pişerler.
Kurabiyelerin, genellikle 180 derecelik bir ayarda pişirilmesi önerilmektedir. Fakat her kurabiye türü aynı olmadığı için, her kurabiye 180 derecelik ısıyı kaldırmayabiliyor. Buna bağlı olarak, kurabiyelerin boyutuna, şekline ve yapısına bağlı olarak pişirme ayarı değişkenlik göstermektedir.
Kurabiye hamuru buzdolabında bekletildikten sonra da şekil vermesi zor bir hamur oluyor. Bu yüzden elinize çok yapışırsa arada elinizi yıkayarak şekil vermeye devam edin. Çok cıvıksa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Dondurma kaşığı kullanarak şekil vermesi daha kolay oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri