Nütrisyon ise; “enerji ve besin eksikliğinin veya fazlalığının yol açtığı akut ve kronik hastalıklar ve bu durumlara bağlı gelişen nütrisyonel ve metabolik değişikliklerin önlenmesi, tanı konulması ve yönetilmesi ile uğraşan disiplin” olarak tanımlanmıştır.
Nutrisyonel anemiler dünyada milyonlarca insanı etkileyen en sık görülen anemi tipidir. Eritropoezde önemli rol oynayan demir, B12 vitamini, folik asit, çinko ve bakır gibi mikrobesinlerin eksikliğine bağlı gelişir. Demir hemoglobin yapımında temel besin maddesidir.
Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için ihtiyacımız olan besin öğeleri olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli miktarlarda uygun zamanlarda almaktır. Ayrıca bu durum bilinçli yapılması gereken bir davranış biçimidir.
Nütrisyon Tedavisi alanı, beslenme ihtiyaçlarını oral veya enteral nütrisyonla karşılamayan hastalar için tam parenteral nütrisyon rejimleri olana kadar yeterince yemek yemeyen veya yiyemeyen hastalarda takviyelerden normal oral diyetlere kadar her türlü beslenme desteğini kapsar.
Beslenmenin içerik veya miktar açısından yetersiz olmasına bağlı, sağlanan enerjinin ve besin öğelerinin vücut gereksinimlerini karşılayamaması durumu olan malnütrisyon, pek çok önemli hastalık sonrası gelişebilir. Bu durumda hastaya klinik nütrisyon desteği gerekli olur.
İlgili 43 soru bulundu
Nütrisyon destek ekibi; beslenme desteğine gereksinim duyan hastalara en etkili ve verimli desteği sağlayan, farklı meslek gruplarından oluşmuş sağlık personeli topluluğudur. Multidisipliner bir oluşumdur. Ekip üyeleri arasında; hekim, hemşire ve diyetisyenler yer almaktadır.
Bu tarama yöntemi özellikle akut hastalık durumunda beslenme desteğinin yeterliliğini değerlendiren bir tarama testidir. Bu test yaşlılar için değil hastaneye yatmış hastalar (yaşlı-genç) için geliştirilmiştir. Beslenme bilgileri içerir, ilaveten hastalığın şiddetini ve artmış beslenme gereksinimini yansıtır.
Enteral beslenme
Nazogastrik beslenme tüpü, PEG, PEJ enteral nütrisyonda kullanılan yöntemlerdir. Beslenme süresi 4 haftadan daha uzun sürmesi öngörülüyorsa PEG tercih edilmelidir.
Malnütrisyonun önlenmesinde ve tedavisinde oral nütrisyon suplementleri (ONS) bir beslenme destek tedavisi yöntemi olarak kullanılmaktadır. ONS oral alabilen ancak beslenme durumu yetersiz olan hastalarda kullanılmaktadır. ONS yeterli enerji, protein, vitamin ve mineralleri içerecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır.
Nütrisyon hemşirelerine görevlerinin dışında, nöbet dâhil ek herhangi bir görev verilemez. Kurumun ve Müdürlüğün belirlediği politika, hedef, kural ve düzenlemeler doğrultusunda, Nütrisyon destek ünitesindeki hemşirelik hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesinden sorumludur.
NRS-2002 (Nütrisyonel Risk Tarama-2002)2:
Bu tarama yöntemi özellikle akut hastalık durumunda beslenme desteğinin yeterliliğini değerlendiren bir tarama testidir. Bu test yaşlılar için değil hastaneye yatmış hastalar (yaşlı-genç) için geliştirilmiştir.
“Nütrisyon Destek Ekipleri” birden fazla uzmanlık alanından kişilerin birlikte görev aldığı ve farklı uzmanlık alanlarının birlikte çalışmasına önemli bir model teşkil eden ekiplerdir. Ekipte mutlaka doktor, diyetisyen, nütrisyon hemşiresi ve eczacı bulunmalıdır.
Nütrisyonel genomik, diyet ve yaşam tarzı seçimlerinin bireylerin işlevlerini hücre, doku ve moleküler düzeyde ve toplum düzeyinde nasıl etkilediğini inceler.
Medikal beslenme, bireyin sağlığını koruyucu, hastalıkları önleyici veya tedavi edici beslenme anlamına gelir. Tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat'ın da “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun.” sözünde belirttiği gibi beslenme, medikal tedavi zincirinin en önemli halkalarından biridir.
Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir. Enteral ve parenteral beslenme, hasta durumuna özgüdür. Uygulama, hastanın ihtiyacına bağlıdır.
Periferik venöz beslenme: Kısa dönem beslenme ihtiyacı olan hasta¬larda kullanılabilen bir yöntemdir. Periferik parenteral beslen¬mede venöz komplikasyonlar santral ven yoluyla beslenmeden daha azdır; yöntem ucuzdur ve pratiktir. Başlıca komplikasyonu tromboflebit gelişme¬sidir.
Enerji ve besin ögeleri açısından tam, kullanıma hazır ve tüple kullanıma uygun izokalorik beslenme ürünü. Enerji ve besin ögeleri açısından tam, kullanıma hazır ve tüple kullanıma uygun izokalorik beslenme ürünü. Hastalığa bağlı malnütrisyonun diyet yönetiminde kullanılan özel tıbbi amaçlı diyet gıdadır.
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
Resource® ürün ailesi yanık ve travma hastaları, yaşlılar, kanser hastaları, yutma zorluğu çeken hastalar gibi özel beslenme gereksinimleri olan hastalar için formüle edilmiş enteral beslenme çözümleri sunar.
Nütrisyon takibi; Erişkin ve Çocuk hastalarda belirlenmiş olan sistem sorgularının kayıt edildiği, çocuk hastalar için oluşturulmuş formülasyona göre; erişkin hastalar için değerlendirme puanına göre oluşan toplam puan ile malnütrisyon skorunun oluşturulduğu skala formudur.
Parenteral nutrisyon uygulamasında periferik venöz yol kullanımında en sık karşılaşılan komplikasyon tromboflebittir. Buna bağlı olarak önlem alınmazsa (sık kanül değişimi, tek torba halinde nutrisyon sağlama, heparin ve hidrokor- tizon uygulama) lokal enfeksiyondan sepsise ilerleyen bir tablo gelişebilir (2,3,4,5,6).
Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği bulunan bireyler için oldukça önemlidir. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda enerji ve besin sağlamada etkilidir. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu yolla verilir.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır. 3-4 saatte bir 0,5-1 ml/kg (5-20 ml) artırılır. Amaç, istenen kalori miktarına 36-48 saatte ulaşmaktır.
► Hastanın başı 30°-45° olmalı. ► Sulandırılmadan 10-20ml/saat ile başlanır. çıkarılır/ her 8 saatte bir 10-20ml arttırılır. infüzyonda ise her beslenme öncesi ve sonrası yıkanmalıdır.
İhtiyaç dahilinde nütrisyon ekibi doktorları ve diyetisyeni ile işbirliği yaparak düzenlemelerde bulunur. Yoğun bakımlarda yatan hastalarda; tüm hastalara ilk yatışta sisteme entegre “Nütrisyon Destek Ekibi NRS 2002 Hasta Değerlendirme Formu” doldurulur. Sorun yoksa haftada bir değerlendirmeye devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri