Yücedir her şeye sahip ve mutasarrıf olan gerçek Allah, yoktur ondan başka tapacak, güzelim arşın de sahibidir. Hakk (ve mutlak) Melik olan Allah (böyle hikmetsiz ve gayesiz işlerden münezzehtir) pek Yücedir, O'ndan başka ilah yoktur; Kerim olan Arş'ın Rabbidir.
Eğer (İnananlara bu derece düşkün olan bu elçiden) yüz çevirirlerse, onlara deki “Kendisinden başka ilah olmayan Allah bana yeter. Ben güvenip, O na teslim oldum. Büyük arşın sahibi de O dur.” Eğer yüz çevirecek olurlarsa onlara de ki: "Allah bana yeter, Allah'tan başka hiçbir tanrı yoktur.
"Arş", izzet, sultan, memleket ve mülk3 anlamlarına gelir. Kur'ân'da "arş" çeşitli anlamlarda kullanılmıştır: 1- Hz. Yusuf'un ve Saba melikesi Belkıs'ın tahtı anlamında.
Naslarda ilâhî hükümranlığı ifade eden bir terim. İzzet, şeref ve hükümranlık bakımından en yüce, en aşkın olma anlamına gelen Allah'ın sıfatlarından biri.
Yedi gök ile yer, kürsüye göre çölün ortasına atılmış bir yüzük halkası, Arşın kürsüye göre büyüklüğü ise, çölün halkaya olan büyüklüğü kadardır. Arş yedinci göğün üzerindeki firdevs/ adn cennetinin üstünde, Allah da arşın üzerinde bulunmaktadır. Güneşin yörüngesi arşın altındadır ve güneş ışığını arşın nurundan alır.
İlgili 30 soru bulundu
Andolsun, size içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir, size çok düşkündür, müminlere karşı şefkat ve merhamet doludur. Buna rağmen yüz çevirirlerse de ki: “Allah bana yeter, O'ndan başka ilah yoktur, ben yalnız O'na güvenip dayanırım; O, büyük arşın sahibidir.”
Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.
İşte 129. âyette Hz. Peygamber'den bu gibi bahtsızların tutumlarından üzüntü duymaması, sadece Allah'a güvenip dayandığını hatırlaması ve onlara da bunu duyurması istenmektedir (Hz. Muhammed ve onun üstün özellikleri hakkında bk. Ahzâb, 33/40; Feth 48/29; tevekkül hakkında bk. Âl-i İmrân 3/159).
Diğer surelerin aksine bu surenin başında 'besmele' bulunmamaktadır. İslam alimleri bunu Enfal Suresi'nin devamı niteliğinde olduğunu belirtse de diğer alimlere göre inkarcılara bir uyarıyla başladığı için içinde Allah'ın 'rahmet' isimleri geçen besmelenin konmadığı yönündedir.
Tevbe sûresinin Enfâl'den sonra kaydedilmesini emretmiş, fakat besmele yazılmasından söz etmemiştir. Resûlullah sûrenin nüzûlünden bir yıl sonra vefat etmiş ve Halife Osman döneminde Kur'an âyetleri mushaf haline getirilirken de Tevbe sûresinin başında besmele yazılmamıştır (krş.
Hz. Peygamber'in Hz. Ebû Bekir'i hac emîri olarak görevlendirdiği ve hac esnasında tebliğ edilecek bu âyetlerin, onun yola çıkmasından sonra nâzil olduğu ortadadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'ın ilk var ve ilk neden oluşundan sonra gelen ve ikinci sırada yer alan varlıklar meleklerdir.
“Allah'ın zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması, eşi, benzeri ve ortağı bulunmaması, kulluk edilmeye lâyık tek varlık olması ve bunun kabul edilmesi”dir.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.
*Her çeşit şerden kurtulmak için yedi kere okunur. *Her kim güneş doğmadan önce Tövbe suresinin 128-129 ayetleri 10 kere okursa, hastalığına bi-iznillah şifa olur. *Yapılan rivayete göre, Resulullah (S.A.V.) buyuruyor ki: Kim bulunduğu günde Tevbe suresinin sonundaki iki ayeti okursa, o gün ölmez.
De ki: “Allah bize ne yazmışsa başımıza ancak o gelir, O bizim mevlâmızdır.” Müminler yalnız Allah'a güvenip dayansınlar. De ki: Allah'ın bizim için yazdığından başkası bize asla erişmez. O bizim mevlâmızdır.
Kişi, bu sureyi okuduğu gün ölmez. Eğer ölecekse o gün sureyi okumak nasip olmaz. Güneş doğmadan önce Tevbe suresinin 128-129. Ayetlerini okuyanların hastalıkları Allah'ın izniyle şifa bulur.
Terim olarak ise Hz. Peygamber'i, Allah Teâlâ'dan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde (zarûrât-ı dîniyye) tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmak demektir.
Hallak: Yaratma gücü sonsuz olan.
Mâturîdîlere göre Tekvîn, Allah'ın zatı ile kaim ezeli bir sıfattır. Allah'ın diğer fiili sıfatlarını da ihtiva edecek şekilde “yok olanı, yokluktan varlığa çıkarma” anlamında Allah'ın yaratıcılığını ifade eder.
Muhterem Müslümanlar, Allah katında her insanın bir değeri ve derecesi vardır. Peygamberlik makamı bu derecelerin en üstünüdür. Allah Teâlâ'nın insanoğluna bahşettiği en yüce derecelerden biri de “şehitlik”tir.
Varlık dünyası içerisinde en mükemmel yaratılan varlık, kuşkusuz insandır. İnsan en güzel bir şekilde yaratılmıştır. (Tin, 94/5.) İnsanın zahirî suretinde bir güzellik vardır.
Bu olgu ifadeye konurken "tekrîm" sözcüğü kullanılmıştır ki seçkin, üstün, asil, hünerli kıl mak demektir. Tekrîm anlamında, insandan daha üstün varlıklar vardır. Ama insanın en önde olduğu, tüm varlıklar içinde en dorukta oturduğu bir nitelikten söz edilmektedir ki bu hüsün yani güzelliktir.
Tevbe sûresinde besmele çekilmemesi bu sûrenin başıyla ilgilidir. Şayet Kur'an okumaya bu sûrenin başından başlanacaksa sadece “eûzü” “istiâze çekilir; daha sonraki bir âyetinden başlanacaksa eûzü ile birlikte besmele de okunur.
Tamamen istisnai bir durum olarak, diğer surelerde olduğu gibi bu surenin başında besmele yoktur. İlk ayetler, müşriklere karşı sert bir ültimatom niteliğinde olduğu için için de Allah Teâlâ'nın Rahman ve Rahîm sıfatları bulunan besmele ile başlamak, uygun görülmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri