Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine göre özellikleri yönünden diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yılarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır. Bunlar da sera ile yetiştirilen kabaklardır.
Soğuk maruziyeti kabaklara zarar veriyor. Hatta sıcaklık -2, -3 derecelere düştüğünde kabak bitkileri, ölebiliyor. Buna ek olarak kabak tohumlarının çimlenmesi için 10-12 dereceye ihtiyaç duyuluyor.
Sonbahar ve kış aylarında hasat edilir.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı.
İlgili 45 soru bulundu
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır. Tıpkı fasulye yetiştiriciliğinde olduğu gibi kabak yetiştiriciliğinde için de ocak adı verilen açtığınız çukurlara tohumlarınızı ekebilirsiniz.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk, sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Kabak yetiştirilme mevsimleri ve değerlendirilme şekillerine göre özellikleri yönünden diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yazlık sebzedir. Ülkemizde yazlık kabak üretimi son yılarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzere bütün yıl boyunca yapılmaktadır.
işlenmiş toprağa kabak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli yerlerde bitki hem narin bir yapı kazanır hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır, verim düşer. Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür.
Kabak bitkisi gübreyi çok sever. O yüzden çiftlik gübresi de kullanılabilir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Potasyum eksikliğinde meyve renginde ve kalitesinde bozukluk, soluk çiçeklenme, yaprak kenarlarında yanıklık, hastalık görülür. Fosfor eksikliğinde tohum oluşmaz ve meyve büyümez. Kalsiyum eksikliğinde yaprak yanıkları ve zayıf kök görülür. Kükürt eksikliğinde yaprak sararması, verimsizlik ve kalitesizlik görülür.
Kabakları kurutarak kışa iyi bir hazırlık yapmak istiyorsanız pişirme yönteminiz her ne olacaksa olsun kabakların iyi bir şekilde kuruması için bir yorgan iğnesi yardımıyla ipe dizerek kurutmaya uygun bir yere asın ya da dilimledikten sonra biz bez üzerine dizerek güneş altına bırakın.
Bu tarif için 2. bir yöntem; küp küp doğradığımız kabaklarımızı uygun bir kap içerisine alalım. Üzerine kabuğunu soyarak doğradığımız domatesi ilave ederek kaşık yardımı ile karıştıralım. Daha sonra kabaklarımızı buzdolabı poşetlerine paylaştırarak yine havasını alalım ve ağzını kapatalım.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya. Yaz sebzelerinin çoğunluğunu çiğ kullanarak ya da sadece haşlayarak renkli ve lezzetli salatalar yapılabilir.
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Patates: Dikimlere ay sonuna doğru başlanır. Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, havuç, turp, ıspanak, pırasa, marul) hasadına devam edilir. Seracılık: Fidelikler hazırlanır. Yazlık çeşitlerin yastıklara tohum ekimi yapılır.
Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, pırasa, karnıbahar, ıspanak, havuç) hasadına devam edilir. Seracılık: Fide yetiştiriciliği için sıcak yastıklara domates, biber, kabak, karpuz, hıyar, patlıcan tohumları ekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri