Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren tarafsız olmayı ifade eder.
Subjektif, taraflı ve öznel bakmak demektir. Bir olay veya duruma kendi bakış açısıyla bakma ve kişisel olarak yorumlama demektir. Subjektif bakış da öznel ve kişisel bakmak anlamında kullanılır.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Objektif, Türkçede en çok tarafsızlık olarak kullanılır. Objektif olmak denildiği zaman kendi duygu ve düşüncelerini katmadan olaylara yaklaşmak akla gelmelidir. Objektif sözcüğü özne/öznel anlamına gelen subjektif sözcüğünün tam zıttıdır. Objektif insan yaşadığı şeylere karşı tarafsız olarak bakabilen insandır.
Subjektif (öznel) ise kişiye özgü olan, herkes tarafından kabul görmeyen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi duygularından, ideolojisinden, inancından, kanaatinden hareketle bir nesneyi, olguyu değerlendirme tutumuna verilen addır.
İlgili 23 soru bulundu
Sübjektif Ahlak Kuralları : Kişilerin bizzat kendi nefislerine karşı nasıl davranmaları gerektiğini belirlerler ki, bunlara sübjektif ahlak kuralları diyoruz. Kötü düşünmemek, yalan söylememek gibi davranışlar buna örnektir.
1 Tekil şahıs ile anlatılan tüm öneri ve tavsiyeler öznel anlatım olma özelliği taşımaktadır. Öznel anlatımda konuya objektif olarak bakılmaz taraflı olma özelliğini taşımaktadır.
Bu kavram özneye ilişkin olan, bireylerin düşüncelerine dayanan ve öznede oluşan demektir. Bu kavramı anlamak için günlük yaşantımıza uyan bir örnek verelim. “Bu olay hakkındaki subjektif düşüncem, bu yapının modern mimariye uymadığı görüşüdür.” Tıp alanında da bu kavram kullanılmaktadır.
Spekülatif kelimesi TDK içerisinde farklı anlamlar sunmaktadır. Başlıca anlamı ise kişinin davranışlarında farklılık oluşması ve olayların çarpıtılması olarak bilinmektedir. Çoğu kişi davranışlarını farklı açılardan göstererek kendi işine geldiği gibi davranmaktadır.
Herkes tarafından kabul edilen ve doğruluğunu ispatlanmış, nesnel, kişiye göre değişmeyen objektif kelimesinin zıttı olara bilinir. Subjektif fikir sadece sahibini ilgilendiren ve sahibi tarafından kabul görülen fikirdir. Pozitif bilimler sübjektif fikirlere dayandırılamaz. Sübjektif fikirler her an değişebilir.
Objektif kelimesinin iki anlamı vardır.
→Mikroskop, teleskop, dürbün, fotoğraf makinesi gibi araçlarda gelen ışınları alıp görüntü oluşturan mercek. Cümle İçinde Kullanımı; →Psikologlar, hastalarının yaşadıkları olaylara objektif bakarlar. →Sınıfın toplu fotoğrafını çeken fotoğrafçı objektife bakın çocuklar, dedi.
Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişmeyen deney ve gözleme dayanan tarafsız yargılara nesnel yargı denir. Bu yargıların kullanıldığı anlatıma da nesnel anlatım yani objektif anlatım denir. Objektif anlatımda tarafsızlık esastır.
Kişinin bir olaya ya da duruma karşı kendi fikirlerinden çok nesnel yani olması gereken gibi düşünmesi ve davranması şeklinde açıklanır.
Subjektif Fransızca kökenli bir kelimedir. Genelde Türkçe içerisinde objektif ile karıştırılabilir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ise subjektif kelimesinin anlamı 'öznel' şeklinde yer almaktadır. Diğer bir anlam ile objektif yani nesnel sözcüğünün karşıtı olarak geçmektedir.
Katılımsız gözlemde gözlem yapan kişi gözlenen durumun dışında kalarak durumu objektif şekilde gözlemler. Bu gözlem türünde gözlenen bireyin gözlemciyi görme imkanı yoktur.
Sübjektif Şart
İkinci şartımız edimler arasındaki açık oransızlığın zarar görenin zayıf durumundan yararlanılarak yaratılmasıdır. Zarar görenin zayıf durumundan sözleşmenin kurulduğu anda yararlanılmalıdır. Zayıflık kişisel bir zayıflık olabileceği gibi ekonomik (parasal) bir zayıflık da olabilir.
Felsefe ve psikolojideki karşılığı daha farklı olan spekülasyon genellikle ortalığı karıştırma anlamına sahiptir. Halk dilinde genellikle spikülasyon yapma olarak bilinen bu durum provokasyon yapan ve belirli bir topluluğu tek bir düşünce ya da hareket ile kışkırtan kişiler örnek olarak gösterilebilir.
Spekülatif akılsa, maddi akıl ile etkin aklın birlikte çalışması sonucu ortaya çıkan Page 2 kavramları birbirine bağlayan gerçekliğin biçimsel yapısını bilmemizi sağlayan yetidir.
Piyasanın mevcut duruma göre farklılaşacağı öngörülen yön, hakim kanaatin tersine olduğunda, yapılan işlemler spekülatif işlem olarak adlandırılır. Beklenen yönde veya beklenen oranda bir değişim gerçekleşmemesi hâlinde spekülatör zarar eder. Beklenti gerçekleştiği oranda spekülatif işlemler kazanç potansiyeli taşır.
Objektif, aşağıdaki anlamlara gelebilir: Objektif (fotoğrafçılık), fotoğraflanacak konunun odak noktasında film emülsiyonuna veya sensöre, ışığın iletilerek görüntünün oluşmasını sağlayan, mercek veya mercekler topluluğudur. Objektif (müzik grubu)
TDK'ya göre "subjektif" doğru yazımdır. Dil Derneği'ne göre ise doğru yazım "sübjektif" şeklindedir. Google Book's ta "subjektiflik" ile "sübjektiflik" sorgularını ya da "subjektif bir" ile "sübjektif bir" sorgularını mukayese edince görüyoruz ki "sübjektif" yazımı literatürde 2 ila 3 kat daha yaygın.
herhangi bir iç veya dış etkenden etkilenmeden yapılan adil değerlendirme. insanin ancak tanimadigi ve gormedigi kisilere yapabilecegi degerlendirmedir. geri kalani subjektif degerlendirmeye girer.
Kişisel görüşlerden ve yargılardan uzak, nesnel.
Herhangi bir şahıs aynı şartlarda aynı ölçümü yapsaydı aynı sonuçları elde edecekti. Bu itibarla olaylar ve onlar arasındaki ilişkiler subjektif ve objektif olmak üzere iki gruba ayrılır. Subjektif, insanın kendi benliğinde tattığı, zevkine vardığı ve varlığı da ancak o insan ile süren izafi bir gerçektir.
ölçülemeyen belirtilerine subjektif belirti veya semptom denir. Örneğin ağrı, baş dönmesi.. Sadece hasta tarafından hissedilmeyip muayene eden hekim tarafından, dışarıdan da görülebilen, algılanabilen belirtilere ise objektif belirti veya bulgu (sign) denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri