Böylelikle oluşan değer, OBP puanı adını alıyor. Söz konusu puanın yerleştirme puanına en fazla katkısı 60 olurken, minimum katkısı ise 30 olarak biliniyor. Ayrıca bu puanın YKS sonucuna da etkisi mevcut. Yani lise dönemi boyunca alınmış notlar ve OBP puanı YKS üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
Tercihlerde kullanılacak yerleştirme puanı ise okul notlarının eklenmesiyle oluşuyor. Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Yerleştirme puanları hesaplanırken OBP'nin katkısı ne olacaktır? OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanacaktır.
Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Lise birincisinin ortalaması 96 olsun. 96*5=480, 480*0,12=57,6 Bu 57,6 puan adayın sınavdan aldığı ham puanlara eklenerek yerleştirme puanı ortaya çıkar.
Örneğin diploma notu 75 olan bir öğrenci hangi okuldan mezun olursa olsun OBP' si 75 x 5=375 olacaktır. Hesaplanan bu puanın 0,12'si alınarak öğrencinin ham puanına eklenir ve öğrencinin yerleştirme puanı belirlenir.
ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI HESAPLAMA
Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
Meslek okulu öğrencileri için OBP puanı 0.06 katsayı ile çarpılmaktadır. Ön lisans isteyen öğrencilerin OBP ek puanlarından faydalanabilmeleri için girmiş oldukları sınavlardan en az 150 puan almaları gerekmektedir. Lisans isteyen öğrencilerin ise en az 180 alması gerekmektedir.
Öğrencilerin lise yaşamı boyunca aldıkları notlar yani diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
Belge alamamak OBP puanı etkiler mi? Etkilemez.
LGS puanı, sınavda elde edilen doğru ve yanlış cevaplar üzerinden belirlenir. Öğrencilerin sınav sonuçları, bu temel kriterlere dayanarak hesaplanır ve tercih ettikleri liselere göre sıralamaları yapılır. Bu nedenle, LGS puanı hesaplanırken öğrencilerin okul başarıları veya okul puanları dikkate alınmaz.
Bilinen adıyla okul puanı olarak adlandırılır. Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için TYT ve AYT puanlarına ek olarak Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP), son başarı puanının belirlenmesinde doğrudan etkili oluyor. Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor.
Lise eğitimi boyunca aldığınız diploma notları 0.12 katsayısı ile çarpılıyor. Çıkan sonuç ise yerleştirme puanlarınıza ekleniyor. Bu puan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılıyor ve yerleştirme puanına en az 30, en fazla 60 puan katkı sağlayabiliyor.
Ayrıca, tercih yapmadan önce seçtiğiniz programda yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını kontrol edebilirsiniz. Sonuç olarak, OBP seçim yaparken bozulmaz. Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. OBP düşmesini engellemek için yerleşme şansının yüksek olduğu bir program seçmeniz önemlidir.
OBP PUANI SIRALAMAYI NE KADAR ETKİLER? OBP'nin yerleştirme puanına katkısı maksimum yüzde 12. Lise hayatı boyunca bütün notları 100 olan bir öğrenci yüzde 12'lik katkıyı alıyor. Bu da 60 puanın tamamı demek. Ortalama yani bütün notları 100 olmayan bir öğrenci içinse yüzde 8-9 oranında katkı sağlıyor.
Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
OBP PUANI NASIL HESAPLANIR? Ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 puan olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor. Ortaöğretimde alınan ve 100 üzerinden verilen diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.
OBP'ye 5. sınıf dahil değil. OBP, öğrencinin 6,7,8. sınıf başarı puanlarının ortalaması alınarak hesaplanacak. Öğrenci bu puanın üstünlüğüne göre okula yerleşecek.
Kırık OBP puan düzelmesi için bir yıl sınava girilmemesi ve o seneyi hazırlanarak geçirmek gerekmektedir. İkinci seçenek ise 2. sene kırık OBP puanının çok üzerinde bir puan almak kırık OBP puanını düzeltecektir.
OBP NASIL KIRILIR? YKS puanıya merkezi yerleştirmede bir yükseköüretim programına yerleşip kayıt yaptırmayıp ertesi yıl tekrar sınava giren adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
Tercih yaptıktan sonra herhangi bir bölüme yerlşemediğinizde, ek tercihlerde OBP okul puanınız düşmeyeceği gibi sonraki yıllarda sınava girdiğinizde de OBP puanınızda herhangi bir düşüş gerçeleşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri