Yemişler şimdiye kadar ki en büyük rakibiyle tanışıyor: Çikolata! Kayıtlara göre Osmanlı'ya 17. Yüzyıl'da bir İtalyan seyyahla geliyor bu leziz yiyecek.
Dünya üzerindeki varlığı milattan önceye, Olmek topluluğuna dayandığı düşünülen kakao ağaçlarından bu yana çikolata hayatımızda aslında. Ama çikolatanın bu topraklara gelmesi, Osmanlı mutfağına giriş yapması görece çok daha yeni bir tarihe, 17. yüzyıla dayanıyor.
Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.
M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi. Çikolata üretimi Orta Amerika'nın tropikal yağmur ormanlarına kakao tohumları ekilmesiyle ve daha sonra fermente edilerek macun haline getirilmesiyle gerçekleşiyor.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür. Çikolata sektörünün ana sağlayıcısı, %80'lik bir oranla Batı Afrika'dır.
İlgili 39 soru bulundu
Milattan önce 1500'lü yıllarda Olmekler ile başlayan çikolata tarihi ve ilginç yolculuğuna gelin hep birlikte çıkalım. MÖ 1500–400 yılları arasında Meksika Körfezi'ndeki Olmekler, “kakawa” ismini verdikleri kakao ağacını ıslah eden ilk toplum olur. Böylece lezzetli çikolata tarihi başlar.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Dünyanın en pahalı çikolatası, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen bir çikolata fuarında görücüye çıktı. Tasarımcı Daniel Gomez tarafından hazırlanan çikolata 'Dünyanın en pahalı çikolatası' olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Çikolatanın fiyatı ise 9 bin 489 dolar olarak belirlendi.
Tropik kakao ağacının çekirdek tohumlarından yapılan ve tarihi milattan öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi.
Çikolatanın raf ömrü 1-2 yıl kadardır. Peki çikolatanın bozulduğu nasıl anlaşılır? Çikolata normalde buzdolabında saklanmaz ancak buzdolabında saklamak istiyorsanız, kapalı kutu içinde hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Çikolata için uygun ortam 16-20 derecedir.
Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815'te Hollanda'da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın asıl gelişim yeri İsviçre'dir. 1819 yılında François-Louis Cailler'in Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, çikolatanın hammaddesi kakao tohumlarının hasat edildiği kakao bitkisi yaşamakta zorlanıyor ve önümüzdeki 40 yılda yok olabilir.
Çikolatanın temel bileşeni olan kakaodan başlayım. Kakao, Afrika ve Güney Amerika‟da yetişen Theobroma cacao adlı, boyları 4-15 m‟yi bulan kakao ağacında yetişmektedir.
Çikolata denilince akla ilk gelen ülkelerden biridir Belçika. Uzun yıllardan beridir kalitesi ve lezzetinden övgü ile söz ettiriyor. Yaklaşık 16 çikolata fabrikası bulunması ülkede çikolataya olan değeri gözler önüne seriyor. Belçika'da çikolata dükkanlarını gezerken adeta kendinizi kaybedeceksiniz.
Çikolata denilince ilk akla gelen ülkelerden biri olan Belçika'nın enfes çikolata çeşitleri 17'inci yüzyıldan beri adından övgü ile söz ettiriyor. Sayısız çikolata çeşidine ev sahipliği yapan başkent Brüksel ayrıca waffle yemek için de en ideal şehirlerin başında geliyor. Çikolatayla Avrupa İspanya sayesinde tanıştı.
Schokolade {diş.}
Frrrozen Haute Chocolate
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alan ve değeri tam 25 bin dolar olan bu çikolata La Madeleine Au Truffe ve 24 ayar altından oluşan bir üründür. Serendipity 3 isimli restoranın spesiyali olarak satılmaktadır.
1 Godiva, Belçika
Tabiki bir tanesi Godiva, diğeri ise Leonidas. Bunları Not Edin: Dünya'nın en iyi çikolatalarının üretildiği Brüksel'deki en iyi çikolata markaları şöyledir: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas ve Zaabar.
Pazar Araştırma şirketi Statista'nın verilerine göre, kişi başına yıllık çikolata tüketiminin 9 kilogram olduğu İsviçre, dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi.
İşte bu sorunun cevabını Almanya Stiftung Warentest 25 farklı çikolata ürününü farklı kriterlere göre inceledi ve şu sonuca vardı: Özellikle Lidl Marketlerinde satılan Fair Trade- Die güte Schokolade, hem fındıksı tadı, hemde hafif karamela ve vanilya tadıyla 1,9 derecesiyle en iyi çikolata seçildi.
Ürün ilk olarak 1967'de İngiltere'de üretildi, daha sonra 1979'da Amerika'da tanıtıldı. Twix, 1991 yılında uluslararası marka ismine uygun olarak değiştirilmeden önce, anakara Avrupa'da Raider olarak adlandırıldı.
Ermenİstan'da bir fabrika dünyanın en büyük tablet çikolatasını üreterek Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Grand Candy fabrikasının müdürü Karen Vardanyan, ürettikleri çikolatanın 5.60 metre uzunluğunda, 25 santimetre kalınlığında ve 4.41 ton ağırlığında olduğunu açıkladı.
İsviçre'de üretilen ve dünyanın ilk üçgen çikolatası olarak anılan Toblerone, sütlü özel formülü ile ağzınızda lezzetli ve unutamayacağınız bir tat bırakır.
Yemişler şimdiye kadar ki en büyük rakibiyle tanışıyor: Çikolata! Kayıtlara göre Osmanlı'ya 17. Yüzyıl'da bir İtalyan seyyahla geliyor bu leziz yiyecek. İtalyan seyyah, İzmir'de bir 'seyde ağasına' çikolata ikram ediyor.
BOLÇİ, ülkemizde doğal güzellik denince akla ilk gelen şehir Bolu'nun meşhur markası ve tescilli çikolata üreticisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri