Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, pırasa, karnıbahar, ıspanak, havuç) hasadına devam edilir. Seracılık: Fide yetiştiriciliği için sıcak yastıklara domates, biber, kabak, karpuz, hıyar, patlıcan tohumları ekilir.
* Ocak ayının ikinci haftasından sonra, kışlık sebzelerden ıspanak , karnabahar, turp, kereviz, havuç lahana , marul ve pırasanın hasadına devam edilir. * Çökerten hastalığına karşı, sebze tohumları ve fidelikler ilaçlanır. * Soğuktan zarar görmüş sebze fidelerinin yerlerine , yenileri dikilir.
Havuç , ıspanak, marul ve turpun hasadına devam edilir. * Fide elde etmek için , sıcak yastıklar hazırlanır. * Biber , domates ve patlıcan tohumları sıcak yastıklara ekilir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yabancı ot kontrolleri yapılıp gerekli ilaçlamalar yapılmalıdır. Bütün meyve bahçeleri ve bağlarda kabuklu bit ve torbalı koşnil zararlılarına karşı kış ilaçlaması yapılmalıdır. Kışı ılık geçen bölgeler için tarlalar sürülmelidir. Ekimle beraber gübre verilmemiş tarlalara ihityacı olan gübreler belirlenip verilmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, pırasa, karnıbahar, ıspanak, havuç) hasadına devam edilir. Seracılık: Fide yetiştiriciliği için sıcak yastıklara domates, biber, kabak, karpuz, hıyar, patlıcan tohumları ekilir.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Kışın ekilecek sebzeler
Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir. Bezelye toprak ısısı 4,5 derece olan yerde ekimi gerçekleşir.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Bezelye , fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapılır. * Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakım işlerine devam edilir. * Çökerten hastalığına karşı tohum , fide ve toprak ilaçlamasına bu ay da devam edilir.
Şubat ayında tüketilmesi gereken sebzeler: Kereviz, pırasa, karnabahar, ıspanak, lahana, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, brüksel lahanası, pazı, havuç, şalgam, pancar, bal kabağı Şubat ayında tüketilmesi gereken meyveler: Mandalina, portakal, elma, armut, yerli muz, ayva, nar, kestane.
Patates: Dikimlere ay sonuna doğru başlanır. Sebzecilik: Kışlık sebzelerin (lahana, havuç, turp, ıspanak, pırasa, marul) hasadına devam edilir. Seracılık: Fidelikler hazırlanır. Yazlık çeşitlerin yastıklara tohum ekimi yapılır.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Patlıcanın ilk meyvesine kadar az miktarda su verilir. Patlıcan tohumunun ekim zamanı ise aralık veya ocak ayıdır. Toprağın sıcaklığı da ekim sırasında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Toprak sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.
İlkbahar aylarında gübrelenen topraklar domates yetiştirmek için elverişli hale gelirler. Domates tarlada ve saksıda yetiştirmek için uygun bir sebzedir. Domates fidesi ekildiği toprakta ne çok altta ne de çok üstte bulunmalıdır. Yeterli güneş ve bol su ile beslenen domates fideleri kısa sürede gelişmeye başlarlar.
Tohum ekimi Mayıs aylarına doğru sıcak aylarda yapılmalıdır. Tohum ekimi yapılacağı zaman bahçenin uygun derinlikte kazılması gerekir. Toprak beklendikten sonra toprak havalandırılır ve tohum ekimi için hazır bir hale getirilir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Dipkazan çekilmeyen tarlalarda mantari hastalıklar ve şeker pancarı köklerinde çatallaşma ve şekil bozuklukları daha fazla görülür. Sürümden sonra tarla tesviyesi için tapan, çizel veya kazayağı çekilmelidir. Tarla sonbaharda gölge tavında alt tabakadaki çiğ toprağı yukarı çıkarmadan sürülmelidir.
Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır. Ekimle birlikte gübre verilmemiş tarlalara gereken gübreler verilir. Kabarık tarlalar loğ denilen yuvarlak silindir taşlarla bastırılır.
Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. 1 cm toprak ortalama olarak 1000 yılda oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri