Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur. Sadece kendi duyacağı kadar okuyorsa her zaman okuyabilir.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Bulunduğunuz odada muhtemelen Kur'an yüksek bir yerdedir. Bu şekilde ayağınız o tarafa uzatsanız bile Kur'an'a uzatmış olmazsınız. Kur'an'a hürmet güzeldir, ama bundan dolayı sıkıntıya girmeye gerek yoktur.
Bulunabilir. Ancak, belden yukarı bir yükseklikte ve ayakların uzatılmadığı bir yönde bulunması edebe ve saygıya daha uygundur. Cinsel ilişki sırasında ise üzerine tülbent gibi bir örtü atılması da yine edepli olmanın gereğidir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu felsefe aynayı kesinlikle yatak odasında bulundurmaz. Çünkü “yin” (sakin, durgun) olması gereken bir yatak odasında aynalar ortama “yang” (canlı, aktif) enerji sağlarlar. Bunun sonucunda da delik deşik bir uyku hali, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Chi'yi hareket ettirip canlandırır.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Cevap: Kur'ân-ı Kerîm, temiz olan her yerde muhafaza edilebilir. Belli bir yükseklik şart değildir. Yere de konsa bir zararı yoktur.
Kuran okunurken başının örtüleceğine dair hiçbir ilişki Kuran'da yok. Bu bir gelenektir. Anadolu'da yıllardan beri bayanlar ibadet yaparken, namaz kılarken başını örttüğü için, Kuran okunurken, mevlidlerde, mezarlığa giderken başını örter. Dini konularda bayanların başlarını örtmesi gelenek haline gelmiştir.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Ön sevişme ve cinsel ilişki sırasında koca, kadının göğsünden zevk almasına izin verilir, Hanefi mezhebinde bu harekette salgı (yani süt) tüketilmediği sürece caizdir.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur!
Peygamber (asm) ile ashabı Kur'ân-ı Kerim'i öpmedikleri gibi, onun için ayağa da kalkmamışlardır. Bununla beraber Kur'ân-ı Kerim için ayağa kalkmanın ve onu öpmenin iyi bir şey olduğunu söyleyen fakihler de olmuştur.
Âyet bulunan kitap ve kâğıt en üstte olmalıdır. Edep böyledir.
İbn-i Hacer (r.a.) Kur'ân-ı Kerîm'e yaslanmak, ona doğru ayak uzatmak, ona arka dönmek, onu ayak altına koymak vs.'nin haram olduğunu yazmıştır.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir. Ancak Kur'ân-ı Kerîm'i abdestli olarak okumak daha faziletli olduğu için elektronik cihazlardan Kur'ân okurken de abdestli olunması tavsiye edilir.
Böyle durumlarda Kur'an'a saygı ve yüceltme açısından Kur'an radyosunu kapatmak daha doğrudur. Şeyh Abdulaziz bin Baz'a şöyle soruldu: Ev dışına çıkıldığında evde Kur'an-ı Kerim okunmasını açık bırakmanın hükmü nedir? Cevap: Sakıncası yoktur.
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
Çıplak vaziyette olması durumunda mukaddesatımıza ait şeylerin bulunduğu odada yatmak edebe aykırıdır. Çıplak olmamak ve direkt ayak temas ettirmek gibi bir durumda olmadığı sürece öyle yerlerde yatılmasında sakınca yoktur.
İnsanla alâkalı meleklerin bir başka görevi de insanlara iyi ve hayırlı şeyleri telkin etmek, böylece onların doğru yola girmelerini, ruhen yükselmelerini sağlamaktır. Sorularınıza gelince: 1. Kur'an-ı Kerim'in okunduğu yere melekler gelir.
Değerli kardeşimiz, Kerahet vakti sadece namaz kılınmaz, diğer bütün ibadetler yapılır. Bu üç vakit, Güneş doğduktan sonra kırk beş dakikalık süre, öğle saatlerine yakın Güneş tam tepede batıya doğru geçişe başlamadan, bir de Güneş batarken... Bu nedenle bu vakitlerde Kur'an okumak caizdir.
1-Kur'an-ı Kerim, insanı üstün melekler seviyesine yüceltir ve insan ile cehennem arasında engel olur... 2-Kur'an-ı Kerim, gerçek anlamıyla kendisini okuyan kimseye alçak gönüllülük, bağlılık, yücelik, izzet ve ziynet kazandırır ve Kur'an'ı hatmeden kimseye de teyidî peygamberlik nimeti verilir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri