Mi eki cümle içerisinde pekiştirme anlamında kullanıldığında yine ayrı yazılır. Örnek cümle: ''Çirkin bir çirkin bir hayvan idi.'' Mi ekinin cümle içerisinde soru anlamında kullanıldığında ayrı yazılır. Örnek soru cümlesi: ''Ahmet bugün okula geldi mi?''
Türkçede bir cümlenin ya da metnin anlamını vurgulamak için kullanılan sıfatlara pekiştirme sıfatı denir. Bazı sıfatlarda renkler bazılarında ise ''mı'' ya da ''mi'' edatı ile pekiştirme yapılır.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin?
Mi, mı, mu, mü soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır, kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır.
İlgili 34 soru bulundu
Temel kaynakların bir bölümü, yazılış biçiminden dolayı “mI/mU”yu edat olarak adlandırırken diğer bir kısmı ise bunun bir ek olduğunu savunmaktadır. İşlev bakımından ise kaynakların hemen hepsi, bu ekin çekim eki olduğunu ifade etmekte ve hem isim hem de fiillere eklenebildiğini bildirmektedir.
3. Soru ekleri hep ayrı yazılır.
Mi eki gelenekleşmiş olarak ayrı yazılmakta olup kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uymaktadır. Örnek: Siz de mi geldiniz? Mi eki soru sormak için kullanımından başka görevlerde kullanıldığı vakit de ayrı yazılır. Örnek: Güzel mi güzel!
Türkçe de soru eki mi olarak verilmektedir. Soru eki mi kelimelere göre mı, mu ve mü şeklinde de verilebilmektedir. Soru ekinin mı, mu veya mü ekine dönemsi ondan önce gelen kelimenin ses uyumuna göre seçilmektedir. Mi soru eki isimlere veya fillere getirilse de çekim eki olarak sayılmaktadır.
ÖZEL İSİMLERE GELEN ÇEKİM EKLERİ
Özel adların sonlarına gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Adana'ya gitti. Ciciş'e ekmek aldı. Rıza Bey'in abisi bu.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Özet: Türkçede pekiştirme yapmanın çeşitli yolları vardır. Pekiştirme yapma yollardan biri de m, “p, r, s” ünsüzleriyle sıfatlar üzerinde pekiştirme ön heceli yapılar kurmaktır. Söz konusu ünsüzlerden biriyle yapılan kapalı hece kelimenin başına getirilerek pekiştirme unsuru kurulmuş olur.
Yemyeşil kazak dediğimizde de yeşil rengini pekiştirmiş oluruz. Yazımı da örneğimizde olduğu gibi tek sözcük biçimindedir. Bu yazım biçimi masmavi, tertemiz, kıpkırmızı sözcükleriyle sapasağlam, çırılçıplak pekiştirmeleri için de geçerlidir.
Bir davranışın sürekliliğini arttırmak için davranıştan sonra ortama olumlu uyaran (pekiştireç) verme veya ortamdan olumsuz uyaran çekme sürecine pekiştirme denir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Not: Türkçe dil bilgisi kurallarına göre her kelimeden pekiştirme sıfatı türetilemez. Örneğin sıcak kelimesi ''sımsıcak'' şeklinde yazıldığında aşırı sıcak manasına gelir. Bu kelimeyle zıt anlamlı olan soğuk kelimesi ise ''somsoğuk'' şeklinde yazılamaz.
Azerbaycan Türkçesinde soru eki, “-mı, -mi, -mu, -mü” şeklinde olup hem isim soylu kelimelere hem de fiillere soru anlamı katmak için kullanılır (Kartallıoğlu-Yıldırım 2007:197,210).
Bu ekin işlevinin ise isim ve fiillerden sonra gelerek soru anlamı katmak olduğu, yani ekin hem isimlere hem de fiillere eklenebilen bir çekim eki olarak tanımlandığı görülmektedir.
Bu kelimenin nerede mi, nerde mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı nerede şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Nerede kalacağını akşamüstü bana bildirecek.”
vazgeçmek✅ (Doğru kullanım)
SENDE KELİMESİNİN ANLAMI
Mesela “Benim tokam sende mi?” sorusunu ele alırsak bitişik yazılmalıdır.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri