Uyku bozukluğu, zihinsel yorgunluklar, ekonomik sorunlar, stres, mutsuzluk, aile içi sorunlar ve geleceğe dair yaşanan kaygılar odaklanma sorunlarına neden olan etmenlerdir. Dikkat gerektiren işlerden kaçınma davranışı görülür. Yapılan bir işe ya da konuya uzun süre odaklanmakta güçlük yaşanır. Sık sık eşya kaybetme.
Odaklanma sorunu, iyi bir uyku alarak, stresi azaltarak, meditasyon ve yogadan yararlanarak iyileştirilebilir. Odaklanma sorununa karşı alınabilecek çözümler şöyle sıralanır: Verimli bir uyku. Kafein gibi uyarıcı içecekleri gece saatlerinde tüketmemek.
Odaklanma sorunu fizyolojik ya da psikolojik olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kaotik yaşam tarzı da buna neden olabilecek önemli bir faktördür. Odaklanma sorunu, ilerleyebilen bir tür rahatsızlıktır. Erken müdahaleler her rahatsızlıkta olduğu gibi odaklanma sorunu için de önemlidir.
En yaygın vitamin eksikliklerinden biri B12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği, zihinsel ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Odaklanma sorununa neden olabilecek bir diğer vitamin ise D vitaminidir. Araştırmalar, dünya çapında 1 milyardan fazla insanın yeterli D vitamini alamadığını göstermiştir.
İlgili 29 soru bulundu
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Dikkat eksikliği tanısı, bir çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından konulmaktadır.
Halihazırda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ve ilk tercih edilen ilaç Ritalindir. Ritalin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olmayan bir kişiye verildiğinde kendine aşırı güvenli, enerjik ve yerinde duramaz bir durum oluşturur.
Siz de odaklanma sorununu ortadan kaldırmak için fındık, ceviz, fasulye, bezelye, süt, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, yağsız et gibi B vitamini içeren gıdalar tüketebilirsiniz.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun neden kaynaklandığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Genellikle birçok etkenden kaynaklanabilen bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Bu etkenler genetik yatkınlık, beyin hasarları, stres, çevresel birtakım faktörler, fiziksel koşullar ve sosyal yaşantı tarzı olabilir.
DEHB tedavisi hastanın kriterlerine göre ilaç kullanımı ve terapi yöntemiyle yapılır. İlaç tedavisinde ilacın dozu uzman tarafından ayarlanmalıdır. Terapiler ise psikoterapi ve psikososyal terapidir. DEHB ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıyla da tedavi edilebilir.
B6, B12, C, E gibi vitaminler, Omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve çinko gibi minerallerin yer aldığı, odaklanmayı destekleyecek gıdaların tüketimi büyük öneme sahiptir. Eğer bu gıdalar besin yoluyla alınamıyorsa doktor onayıyla takviye olarak kullanılabilir.
Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda 6 yaştan önce DEHB tanısı konulmaması gerekir. 6 yaşından sonra özellikle de ergenlik yıllarında beyin kendisindeki bu nörogelişimsel sorunları telafi edebilmektedir. Bu kişilerde DEHB belirtileri azalmakta ya da kaybolmaktadır.
Dikkat eksikliği bozukluğuna sahip bireyler detaylara dikkat etmez, verilen komutlara uyum sağlayamaz ve organizasyon problemleri yaşar. Ayrıca bu bireyler günlük rutin işlerini yapamaz ve dikkatleri kolayca dağılır. Hiperaktivite de tabloya eklendiğinde kişiler aynı yerde uzun süreli sabit duramaz, oturamaz.
Konsantrasyonunuzu attıracak ve dikkatinizi toplamanızı sağlayacak Portakal, Biberiye ve Nane yağlarından oluşan yağ setiyle hiçbir şeyi kaçırmayacak ve unutmayacaksınız.
Ritalin kötüye kullanılma potansiyeli olan bir ilaç olduğu için kontrollü bir biçimde, kırmızı reçeteyle satılmaktadır.
Dikkat dağınıklığı tedavisi altta yatan duruma göre düzenlenmelidir. Kaygı, depresyon, uyku sorunları tedavi edilirse bunlara bağlı olan dikkat sorunları da düzelir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğundaki dikkat dağınıklığı ise ilaç tedavisi olmadan genelde düzelmez.
Örneğin; vitamin eksiklikleri, hormon problemleri, çocukluk çağında ortaya çıkan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun erişkinliğe yansıyan tezahürlerini görebiliyoruz. Aşırı iş yükü, stresli bir hayat, depresif ruhsal durumlarda nihayetinde unutkanlık yakınmalarının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri