Çözümü için, düzenli uyku, sağlıklı beslenme, meditasyon ve zaman yönetimi tekniklerinin yanı sıra, gerekirse uzman bir hekimden destek almak önemlidir. Odaklanma sorununu gidermek, kişisel ve profesyonel yaşamın kalitesini artırarak bireyin genel yaşam memnuniyetine katkı sağlar.
Zamanı Parçalara Bölün: Uzun süreli çalışmalarda odaklanmayı sağlamak için zamanı parçalara bölmek etkili olabilir. Örneğin, 25-30 dakikalık çalışma blokları belirleyin ve her çalışma bloğundan sonra 5-10 dakikalık kısa mola verin. Bu, dikkatinizi taze tutar ve daha verimli çalışmanızı sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Zihnin tam anlamıyla dinlenmesi odaklanma yeteneğini geliştirir. Düzenli beyin egzersizleri yapın. Bulmaca çözmek, zekâ oyunları oynamak güçlü konsantrasyon arttırıcılardır. Spor, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler konsantrasyon arttırıcı etkiye sahiptir.
Ritalin ve Concerta çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi için Türkiye'de yaygın olarak kullanılır (doktorlar tarafından reçete edilir). Ritalin ve Concerta'nın sık tercih edilme sebeplerinden biri de özellikle dikkat eksikliği ilacı olması, dikkat fonksiyonları üzerinde etkili olmasıdır.
Uyku bozukluğu, zihinsel yorgunluklar, ekonomik sorunlar, stres, mutsuzluk, aile içi sorunlar ve geleceğe dair yaşanan kaygılar odaklanma sorunlarına neden olan etmenlerdir. Dikkat gerektiren işlerden kaçınma davranışı görülür. Yapılan bir işe ya da konuya uzun süre odaklanmakta güçlük yaşanır. Sık sık eşya kaybetme.
En yaygın vitamin eksikliklerinden biri B12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği, zihinsel ve nörolojik bozukluklara yol açabilir. Odaklanma sorununa neden olabilecek bir diğer vitamin ise D vitaminidir. Araştırmalar, dünya çapında 1 milyardan fazla insanın yeterli D vitamini alamadığını göstermiştir.
Siz de odaklanma sorununu ortadan kaldırmak için fındık, ceviz, fasulye, bezelye, süt, yeşil yapraklı sebzeler, avokado, yağsız et gibi B vitamini içeren gıdalar tüketebilirsiniz.
Odaklanma sorunu ileri düzeylerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Günlük yaşam kalitesini ve iş performansını olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Alanında uzman bir hekimden destek alınarak uygun bir tedavi yöntemiyle bu sorunun üstesinden gelinebilir.
DEHB tedavisi hastanın kriterlerine göre ilaç kullanımı ve terapi yöntemiyle yapılır. İlaç tedavisinde ilacın dozu uzman tarafından ayarlanmalıdır. Terapiler ise psikoterapi ve psikososyal terapidir. DEHB ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıyla da tedavi edilebilir.
Konsantrasyon Teknikleri (Odaklanma Teknikleri)
1. Kişisel odaklanma teknikleri geliştirmek, görev listesi oluşturmak ve birden fazla işi aynı anda yapmamak konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir. 3. Düzenli ve tam uyku uyumak konsantrasyon gücü sağlar; konsantrasyon bozukluğu faktörlerini azaltır.
Odaklanma egzersizleri, kosantrasyon yeteneğinizi geliştirmek için yapabileceğiniz aktivitelerdendir. Bazı egzersizler bir görevi tamamlamak için harcadığınız zamanı optimize etmeyi öğrenmenize yardım ederken, bazıları gerekli ve faydalı bilgileri hatırlamanıza yardımcı olabilir (1).
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun neden kaynaklandığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Genellikle birçok etkenden kaynaklanabilen bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Bu etkenler genetik yatkınlık, beyin hasarları, stres, çevresel birtakım faktörler, fiziksel koşullar ve sosyal yaşantı tarzı olabilir.
Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda 6 yaştan önce DEHB tanısı konulmaması gerekir. 6 yaşından sonra özellikle de ergenlik yıllarında beyin kendisindeki bu nörogelişimsel sorunları telafi edebilmektedir. Bu kişilerde DEHB belirtileri azalmakta ya da kaybolmaktadır.
Dikkat eksikliği tedavi edilebilir. Tedavide sistemli bir şekilde ilerlemek gerekir ve çok yönlü çalışılmalıdır. Bilişsel müdahale programları, ebeveyn eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve ilaçsız tedavi yöntemleri kullanılır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar uyarıcı (stimulan) dediğimiz ilaç grubudur. Bu grupta Metilfenidat (Ritalin), Dexedrine ve Pemoline adı verilen ilaçlar yer almaktadır.
Bir psikiyatrist veya nörolog, DEHB'yi teşhis edebilir ve ilaç ve terapi dahil olmak üzere tedavi seçenekleri sağlayabilir. Ayrıca ek destek için sizi bir psikoloğa veya danışmana yönlendirebilirler. Bir psikolog veya danışman, DEHB'si olan bireylere ve ailelerine terapi ve destek sağlayabilir.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri