Bizde, özel olarak 1950'den sonra etkisini artıran varoluşçuluk akımı ile kaynaşan modernizmin anlatıma yansıyış şeklini gösteren ve modern bireyi anlatan öykülerden biri Bilge Karasu'nun "Odalardan Biri" adlı öyküsüdür.
Türk edebiyatında, postmodern anlayıĢla eserler kaleme alan ilk yazarlardan biri Bilge Karasu‟dur ve onun eserlerinde, postmodern edebî anlayıĢın izlerini sürmek mümkündür. Karasu, eserlerinde, özellikle yazar ve anlatıcı noktasında, postmodern edebî anlayıĢa yer verir.
(AN AUTHOR WHO TAKES MODERNISM AS BASIS: BİLGE KARASU, A MODERNISTIC STORY: ODALARDAN BİRİ ) Bilge Karasu, modernizmi esas alan yazarlardandır. Modem Türk edebiyatı, Tanzimat'la başlamış olsa da modernleşme süreci dönemsel olarak farklı şekillerde algılanmış ve sürmüştür.
Türk edebiyatında, postmodern anlayışla eserler kaleme alan ilk yazarlardan biri Bilge Karasu'dur ve onun eserlerinde, postmodern edebî anlayışın izlerini sürmek mümkündür. Karasu, eserlerinde, özellikle yazar ve anlatıcı noktasında, postmodern edebî anlayışa yer verir.
1950 Kuşağı öykücüleri arasında dikkat çeken yazarlarından biri olan Bilge Karasu, roman ve öyküleriyle tanınmaktadır. Bununla birlikte Bilge Karasu deneme ve mektup türünde de eserler vermiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Gece, yazar Bilge Karasu tarafından kaleme alınan ve 1985 yılında yayımlanan bir postmodern romandır.
Postmodernizm akımının en önemli ve bilinen yazarlarından olan sanatçı, kelimelerini özenle seçmiş, metinlerini Öz Türkçe kelimelerle oluşturmuştur. Gerektiğinde kendi kelimelerini oluşturan Bilge Karasu'nun dili, üzerinde çok çalışılmış ve oynanmış bir dildir.
Modernist yazarların temsilcileri arasında Franz Kafka, Albert Camus ve J.P Sartre yer alır. Bu yazarların varoluşçuluk akımından etkilendikleri de görülmüştür. Türk edebiyatındaki modernizmin temsilcisi olan yazarlar ise Sait Faik Abasıyanık, Haldun Taner, Atilla İlhan, Yusuf Atılgan ve Bilge Karasu olmuştur.
Frankfurt Okulu içinde modernizme yönelik bilinen en derin analiz Theodor Adorno'ya aittir. Adorno okul içinde çalışma alanları en geniş filozoflardan biri olarak bilinmekle birlikte modern çağa özgü krizi bir çok yönüyle ele alan ve temellendiren kişi olarak da bilinmektedir.
1950 Kuşağı öykücüleri arasında dikkat çeken yazarlarından biri olan Bilge Karasu, roman ve öyküleriyle tanınmaktadır. Bununla birlikte Bilge Karasu deneme ve mektup türünde de eserler vermiştir.
Gece, yazar Bilge Karasu tarafından kaleme alınan ve 1985 yılında yayımlanan bir postmodern romandır.
Özellikle varoluşçuluk akımı Edgü'nün ilk dönem öykülerinde belirgin olarak hissedilir. Dönemin önemli tartışma konularından biri edebiyatta varoluşçu akımın da etkisiyle ortaya çıktığı söylenebilecek “karamsarlık” veya “umutsuzluk” temasının şiir ve öykülerde baskınlı- ğı olduğu görülür.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Öykünün metaforik bir anlatımla yazıldığı ve imgesel bir dile sahip olduğu görülmektedir. Bu anlatım tarzı ve imgesel dil, öykünün değişik açılardan yorumlanmasını mümkün kılar. Yoruma açık imgesel yapısıyla öykü, arketipsel eleştiri yöntemiyle incelenmeye uygundur.
Bu çalışmada, kendine özgü bir dili olan Karasu'nun Gece romanında postmodernizmin ana tekniklerinden olan üstkurmaca ele alınmaktadır.
Sevginin tutkuya dönüşmesi, bütünleşme, av ve avcı, ölüm ve kaybetme korkusu, bekleyiş, hayal kırıklığı ve sevgi adına sevgiliyi öldürmek üzerine kurulu üçlü bir ilişkiden bahseder. Bu duygu ve düşüncelerin insan üzerinde nasıl bir etki bıraktığını ve zamanla hayatı nasıl değiştirdiğini gösterir.
Bilge Karasu bireyin iç dünyasını temel alan, onun gündelik hayatındaki açmazlarını işleyen bir yazardır. Korku, tutku, ölüm, baskı, inanç çatışması gibi konuları kendine özgü simgesel bir dille yansıtmıştır.
Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır.
Mustafa İnan'ın yaşam öyküsünü anlattığı romanıdır. Kitap İletişim Yayınları'ndan çıkmıştır ve 270 sayfadan oluşmaktadır. Romanın ilk bölümünde Mustafa İnan'ın çocukluğundan, mezuniyetine kadar gelişen olaylar aktarılır. Mustafa İnan, 1911 yılında Adana'da bir posta memurunun oğlu olarak dünyaya gelmiştir.
Bir sahil kasabasına on beş günlüğüne tatile gelen Uğur isimli ana karakterin, "Yaşlı Beye Refakatçi Aranıyor" ilanına yanıt verip Mümtaz'a refakatçi olmasının ardından onun evinde yaşadığı sıra dışı olayları ve insan ilişkileri anlatılır.
İnsanı düşündüren cümleleri ile kitap dünyasında kendine özgü bir yeri olan Bilge Karasu'yu mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Eğer daha önce hiç Bilge Karasu kitabı okumadıysanız bizim tavsiyemiz “Göçmüş Kediler Bahçesi” ile başlamanız olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri