Vekâlet ücretinin iadesi talebine mahsus başvuru, vekâlet ücretinin iade edileceği ilgilinin adı soyadı, T.C. kimlik numarası ile banka hesap numarası bilgilerini içeren dilekçeyle yapılmalıdır. Kararın bir örneğinin de eklendiği dilekçe, şahsen iletilebileceği gibi posta yoluyla da gönderilebilir.
Parayı iade etmek zorundasınız. Evet, paranın iadesi müvekkilinizden istenebilir ama o da sizden isteyecektir. Avukat, karşı vekalet ücretine (müvekkili ile olan iç ilişkide) hükmün kesin hükümle lehe sonuçlanması halinde hak kazanır.
Avukatlık Kanunu'nun 174. maddesine göre, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir.
Yukarıdaki kanun maddeleri ışığında avukatın vekâlet ücretine hak kazanacağı açıktır. Bu durumda iradesi dışında gerçekleşen bir olay sebebiyle bu ücreti ödemek zorunda kalan müvekkilin de bu maddi zararını belgelemek koşuluyla tazminat isteme hakkı olmalıdır.
Yargılama gideri olan bu vekalet ücretinin takdirinde hukuki sürecin tamamlandığı ve dava sonunda kararın çıktığı tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.
İlgili 40 soru bulundu
İdare aleyhine hükmedilen vekalet ücretinin tahsili ise idareden vekalet ücreti talebi dilekçesi ile sağlanır. İdareden vekalet ücreti talebi dilekçesi ekine idareye kesilecek serbest hizmet makbuzunun aslı, ilgili kararın ve onaylanmış vekaletname örneğinin eklenmesi gerekir.
YARGILAMA GİDERLERİNDEN OLAN VEKALET ÜCRETİ İÇİN DE USULİ KAZANILMIŞ HAK DOĞAR.
Kural olarak tarafların vekalet verdiği bir avukat varsa, tarafların duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur. Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Vekaletnameyi iptal etmek olarak da bilinen azil ile vekalet veren, vekillik ilişkisini sona erdirebilir. Noterde verilen vekaletname gene noterden iptal edileceği için avukat azletme işlemi de noterden yapılır. Bu noktada vekili vekillikten azleden vekil edenin haklı bir nedeninin bulunması önem arz etmektedir.
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Karşı vekalet ücreti ise davayı kazanan tarafın avukatına davayı kaybeden taraf tarafından ödenen bir vekalet ücreti türüdür. Bu vekalet ücretine kanuni vekalet ücreti de denir. Kanuni vekalet ücretine mahkeme hükmeder. Bu vekalet ücretini davayı kazanan avukat kaybeden taraftan alır.
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
MADDE 5 – (1) Hangi aşamada olursa olsun, dava ve icra takibini kabul eden avukat, Tarife hükümleri ile belirlenen ücretin tamamına hak kazanır.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekalet akdi, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur. Taraflardan birinin tüzel kişi olması durumunda, bu tüzel kişiliğin sona ermesi halinde de vekalet akdi sona erer.
Eğer vekalet veren bir şirketse, Genel Vekaletname ile vekalet verilen kişi, şirketin adına hareket edebilir ve şirketin yasal işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu yetkiye sahip olan kişi, şirketi temsil etme hakkına sahip olur ve tüm yasal süreçleri takip edebilir.
Avukatlık Kanununun 174/2 maddesi uyarınca haksız olarak azledilen avukat, avukatlık ücretinin tamamına hak kazanır. Dava ya da takip hangi aşamada olursa olsun haksız azlin tebliği ile ücret alacağı muaccel hale gelir (...).
2024 yılı için yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre Ceza Avukatı danışmanlık ücreti asgari olarak; 1 saat: 2.300 TL, 2 saat: 3.600 TL, 3 saat: 4.900 TL'dir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2'nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.
Avukat Davayı Kaybetse de Hiçbir Ücret Tahsil Etmese de Vekalet Ücreti Alabilir mi? Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
K. sayılı ilamının ile hükmedilen, yargılama gideri ve vekalet ücretinin yukarıda belirtmiş olduğumuz şekilde karar tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte aşağıda belirtilen hesaba 2577 sayılı İYUK 28. Maddesi uyarınca kararın idareye tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
Hükümle tayin edilen vekalet ücretinin takibe konulması için hükmün kesinleşmesi şartı aranmaz. Karşı yan ancak hükmü tehiri icra talepli olarak temyiz edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri