Biz genel olarak 1 su bardağının içini kapsayacak kadar veya başka bir deyişle yumruğunuz büyüklüğündeki meyveyi bir porsiyon olarak kabul ediyoruz.
Porsiyon Ölçüsü Ne Demek? Porsiyon ölçüsü, bir insanın tüketmesi gereken besin miktarı olarak ifade edilebilmektedir. İnsanlar için en doğru ve sağlıklı porsiyon ölçüsü, kendisine ait olan elin avuç içi kadardır.
Prof. Dr. Osman Erk, “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” dedi ve şunları söyledi...
Lif içeriği sayesinde kabızlığa iyi gelmektedir. 1 porsiyon meyve için 12 - 15 adet kiraz tüketilebilir.
Yakılmayan meyve yağa dönüşür
Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
İlgili 35 soru bulundu
Uzmanlar, günde 3 meyve ve 2 sebze tüketilmesini önermektedir. Bir porsiyon standart meyve yaklaşık 150 gramdır. Yani elma, armut, portakal gibi orta boy bir meyve veya kayısı, erik, mandalina gibi iki küçük meyve demektir.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
Biz genel olarak 1 su bardağının içini kapsayacak kadar veya başka bir deyişle yumruğunuz büyüklüğündeki meyveyi bir porsiyon olarak kabul ediyoruz.
Meyveler diyette olan ya da olmayan herkes tarafından belli porsiyonlarla düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Çünkü meyvelerin için çok sayıda mineral ve vitamin bulunduğundan vücudun bunlara ihtiyacı vardır. Mevsimine göre çeşitlenen meyveler limitleri aşmadan herkes tarafından güvenle tüketilebilir.
4. 1 porsiyon yemek 2 servis kaşığı veya 4 çorba (veya yemek) kaşığı miktarındadır.
Mandalinanın 1 porsiyonu ( 150 gr) 80 kaloridir. Mandalinanın 100 gramı 13.34 gram karbonhidrat, 0.81 gram protein, 0.31 gram yağ, 1.8 gram lif içermektedir.
Ayrıca yüksek kolesterol ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır. 10 adet siyah üzüm 1 porsiyon meyve yerine tüketilebilir.
Diyette Kuru Meyve Tüketimi Önerileri
Kuru meyvenizi 1 bardak süt veya yoğurtla birlikte tüketerek kan şekerinizi kontrol altına alır uzun süre tokluk hissedersiniz. Kahvaltınızda yulaf ve kuru meyvenizi süt ile karıştırarak besin değerini yükseltirsiniz.
Ananasın hem vücuda hem de metabolizmaya katkılarından faydalanmak için günlük beslenme planınızda bu besine yer verebilirsiniz. Ara öğünlerinizde 1 porsiyon meyve olarak 2 ince dilim ananas tercih edebilirsiniz.
Öncelikle 1 kuru kayısı kaç kalori eder sorusu ile başlamak gerekir: 1 adet, yani yaklaşık 10 gr ağırlığındaki kuru kayısı kalori olarak ortalama 25 kaloridir. 1 porsiyon yani yaklaşık 100 g. kadar kuru kayısı ise ortalama 241 kaloriye denk gelir.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi. Meyveyi uygun saatlerde 3 veya 5 porsiyon yemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler. Bununla birlikte, kilo kaybı hedefleri veya diyabeti olan kişiler, meyve yerken zamana dikkat edebilirler. Prof.
Meyve türleri, porsiyon kontrolü aşılmadıkça kilo almanıza neden olmaz. Günün belirli saatlerinde tükettiğiniz meyveler sayesinde, ihtiyaç halinde enerji harcayabilirsiniz. Meyveler, ara öğünleri lezzetlendiren seçimlerdir. Süt ürünleriyle beraber tüketildiğinde daha faydalı hale gelmektedir.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri