Öz Türkçe bir kelime olan görev, vazife ve ödev ile eş anlamlıdır.
Ödev kelimesinin Türk Dil Kurumundaki eş anlamlısı 'görev' ya da 'vazife' şeklinde geçmektedir.
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Kelam hem ifade hem de kelime anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Elbise kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlı kelimeleri 'kıyafet' ya da 'giysi' olarak tanımlanmaktadır.
Sınıf Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Sınıf sözcüğü, kullanıldığı anlama göre farklı eş anlamları bulunan bir kelimedir. Bu kapsamda derslik ve klas kelimeleri bu sözcüğün eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir.
Birden fazla anlamı olan binin eş anlamlısı da bin sözcüğü yerine kullanılabilir.
Okul sözcüğü yerine en çok tercih edilen eş anlamlı sözcük mektep sözcüğüdür.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir. - Cümle kelimesi ayrıca cümle içerisinde bütün veya herkes anlamında da kullanılabilir.
Sima, hem yüz hem de şahsiyet anlamına gelir. Suret ve surat, yüz anlamında kullanılır. Vech yüz, vecahet yüz güzelliği manasına gelir. Farsça kökenli çehre kelimesi de yüz ile eş anlamlıdır.
Ödev, aslında borcunu ödemektir. Öt- “borçlanmak, geçmek” kökünden gelir ve ödünç ile akrabadır. Öğretmen anlattıklarıyla, rehberliğiyle size bir borç verir ve siz yaptığınız ödevle bunun karşılığını ödersiniz.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Eşanlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu halde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
İLK KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Kendisi gibi eş anlamlısı da sıklıkla kullanılan bir kelime olan ilk kelimesinin eş anlamlısı birincidir.
Bu anlam doğrultusunda TDK için öğrenci sözcüğünün eş anlamlısı olarak, 'talebe' kelimesini kullanabilirsiniz.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Fikir kelimesinin; düşünce, görüş ve kuruntu olmak üzere farklı eş anlamları bulunmaktadır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Tek bir eş anlamlısı olmayan doğu kelimesi şark ve maşrık ile aynı anlama gelir. Yani doğu, maşrık ve şark aynı anlamlarda kullanılan eş anlamlı sözcükler olarak karşımıza çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri