Afrika kıtası ve Hint alt kıtasına özgüdür. Leş de yerler. Aslan, pars (leopar) gibi güçlü hayvanların elinden kolaylıkla avlarını alabilirler.
Aslanlar, Pars (leopar), çita ve benekli sırtlan gibi diğer avcıları öldürürler ancak nadiren tüketirler. Genç aslanlar, ilk olarak yaklaşık üç aylıkken, avı gizlice takip etme davranışı sergilerler, ancak neredeyse bir yaşına kadar avlanmaya katılmazlar ve iki yaşına yaklaşırken etkili bir şekilde avlanmaya başlarlar.
Sırtlanlar önemli miktarda leş yemelerine rağmen, çoğunlukla yiyeceklerini kendileri öldürürler (%95'ini.) Yetişkin benekli sırtlanlar sadece 60 kg gelmelerine rağmen Afrika öküzü, zürafa gibi kendilerinden çok daha büyük hayvanları avlarlar.
“Doğanın çöpçüleri” olarak bilinen çizgili sırtlanlar, leşle besleniyor.
Sırtlangiller (Hyaenidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir familya.
İlgili 37 soru bulundu
Çizgili sırtlan leşçil bir canlıdır ve hem diğer yaban türler hem de çiftlik hayvanları arasında bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlerler. Bulundukları ekosistemin dengelerini korur.
Popülasyonu düşme eğiliminde olan Çizgili sırtlan, Türkiye'de özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunurlar. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülürler. Dünyada ise Kuzey ve Doğu Afrika, Asya, Kafkaslar ve Güney Sibirya'da görülmektedir.
8. Sırtlan (77 kg/cm2)
Sırtlanlar saatte 60 km hızla koşabiliyorlar. Güçlü çeneleri ve keskin dişleri antilop ve küçük zürafalar gibi birçok hayvanı avlayabilmesini sağlıyor.
Dünyada 8000 ila 10.000 ferdi kalmıştır. Çizgili sırtlanların Türkiye popülasyonunu korumak için Güneydoğu Anadolu bölgesinin dışında, Altınözü Hatay'da 38.811 hektarlık bir alan yaban hayatı geliştirme sahası olarak ayrılmıştır.
Sırtlanlar kıkırdar, histerik bir şekilde güler ya da kahkaha atarlar. Uzmanlar, sırtlanların gülüşünü deşifre etti.
Sırtlangiller ailesinde yer alan çizgili sırtlanlar dünyada Kuzey ve Doğu Afrika'da, Asya'da, Kafkaslar'da ve Güney Sibirya'da yaşar. Türkiye'de ise özellikle Akdeniz, Ege, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunurlar. Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin belirli yerlerinde de görülürler.
Eski Türk dilinde enük kelimesi “hayvan yavrusu” anlamına gelmektedir (Caferoğlu, 1968: 73). Kâşgarlı Mahmud'un DLT adlı eserinde geçen enük kelimesinin “aslan, sırtlan kurt ve köpeğin yavrusuna verilen ad” olduğunu söylemiştir (Ercilasun ve Akkoyunlu, 2015: 49/34).
İnanması güç olsa da evcilleştirilebilir bir türdür. Bazı Afrika kabileleri onlara tasma takıp köpek gibi yanlarında gezdirir.
Aslanlar , insanları besin kaynağı olarak gördükleri için karşılaşma esnasında hiç çekinmeden saldırabilirler.Her yıl 250 kadar insan aslanlar tarafından avlanmaktadır.
Kaplan, acımasız ve hızlı bir savaşçıdır. Kaplan, Aslan'dan çok daha büyük ve daha güçlü avları düzenli olarak üstlenir ve bunu tek başına yapar.
Packer durumu "Yetişkin aslanlar kendi yavrularını öldürürken vahşileşiyor, hırıldıyor ve gerçekten oldukça rahatsız edici bir hal alıyor," diye tarif ediyor. "Yavruları kafa ve boyunlarının arkasından ısırıyor, karın bölgelerini eziyor."
Benekli sırtlan, Hyaenidae'nin mevcut en büyük üyesidir. Yetişkinlerin vücut uzunluğu 95-1.658 cm (37-653 in) ve omuz yüksekliği 70-915 cm (28-360 in)'dir. Serengeti'deki yetişkin erkek benekli sırtlanlar, 405-550 kg (893-1.213 lb), dişiler ise 445-639 kg (981-1.409 lb) ağırlığındadır.
Ayrıca, leopar 112 km, antilop 96 km, fil 39 km, antilop 100 km, aslan 80 km, çakal 68 km, sırtlan 62 km, zürafa 55 km, boz ayı 48 km, sincap 18 km hızla ilerleyebilirler.
Rottweiler: 2.3 - 2.4 MPa = 240 ton-kuvvet/metrekare. Aslan: 4.76 MPa = 485 ton-kuvvet/metrekare. Sırtlan: 6.89 MPa = 703 ton-kuvvet/metrekare. Timsah: 17.2 - 34.47 MPa = 1754-3515 ton-kuvvet/metrekare.
“Su ayısı” olarak da tanınan bir milimetre boyutundaki mikroskopik canlı türü tardigradlar, gezegenin en güçlü hayvanı.
Çakallar genelde leş yiyici hayvanlar olmakla beraber ancak buldukları güçsüz hayvanları avlarlar. Kurnazlıklarıyla bilinirler. Çok aç kaldıklarında bir araya gelmesini de bilirler. Sırtlanlar da çakallara benzer özellikler gösterse de sürü halinde yaşamaya daha yatkındırlar.
Anadolu'nun en nadir canlılarından biri olan ve nesli tehlike altında bulunduğu için kırmızı listeye alınan çizgili sırtlan, Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde görüldü.
Çizgili sırtlan Afrika kıtasının kuzey yarısında, Asya'nın batısında (Anadolu dahil), Arap Yarımadası'nda ve Hindistan'da bulunuyordu. Artık nesillerinin tükendiği kabul edilmektedir.
Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde en son 1980'de görülen ve nesli tükenmekte olduğu için kırmızı listede yer alan çizgili sırtlan, 43 yıl sonra ilk kez kendini gösterdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri