Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı. Freud'a göre her çocuğun ilk aşkı karşı cinsteki ebeveynidir.
Oedipus kompleksinin en önemli görevi nedir? Bu kompleksin en önemli görevi çocuğun cinsel yönünü keşfini sağlamasıdır. Aynı zamanda sevgi, aşk, arzu gibi hisleri duyumsamayı öğretmesi de önemli görevlerdendir.
"Oedipal Karmaşa" olarak da bilinen Oedipus Kompleksi, bir çocuğun karşı cinsten ebeveynine duyduğu arzuyu ve aynı cinsten ebeveynine karşı kıskançlık ve öfkesini tanımlar.
Oedipus kompleksinin gerilemesi ve gecikme dönemine girmesi, erkekler için kısırlaştırma tehdidi ile ilgilidir. Ergenlik çağından sonra, Oidipus sendromunun çözümü, aşk nesnesi olan annenin yerini, karşı cinsten başka bir partnere bırakması ile olur.
Oedipus kompleksinde; erkek çocuk babasını potansiyel bir güç tehdidi olarak görmektedir. Hükmetme, güçlü olma arzusu çocuğun babasından nefret etmesine sebep olmaktadır. Elektra kompleksinde ise; kız çocuk annesini bütün eksikliklerinin ve başarısızlıklarının suçlusu olarak görmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Kişilik gelişiminin 3-5 yaş dönemi Freud tarafından fallik dönem olarak adlandırılır. Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir.
Oedipus kompleksi Sophokles'in meşhur Oedipus Tragedyası"ndaki, annesiyle evlenen Oedipus'un dramında olduğu gibi, adını eski mitolojik öykülerden alır. Freud'a göre 4-5 yaş arasındaki erkek çocuklarda babayı kendine rakip olarak görme ve annenin gözdesi olma şeklindeki davranış tarzını belirtmek için kullanılmıştır.
Freud ve Lacan'a Göre Oedipus Kompleksi
Freud (2015), psikanaliz kuramını, bilinçdışı bilinç seviyesine ilerletilme aşamasında hastanın gösterdiği direncin idrakı üzerine inşa etmiştir.
1.1.
Oedipus nedir? Oedipus baba, anne ve çocuk üçgeni içerisinde çocuğun anneden yoksun olmasıyla oluşan bilinçdışındaki arzusudur.
Fallik (Odipal) Dönem (3-6 yaş)
Çocuk karşı cinsten ebeveynine cinsel bir yakınlık duyar ancak bunun hemcinsi olan ebeveyn tarafından fark edilmesini engellemek için farkında olmadan onu taklit etmeye ona hoş görünmeye çalışır.
Oedipus kompleksi, çocuğun yaklaşık 3-6 yaş aralığındayken karşı cins ebeveynine karşı bilinçsiz arzularını ifade eden bir kavramdır. Çocuğun ebeveynlerine karşı sevgi hissetmesi ve ebeveynleriyle bağ kurması doğal bir durumdur.
Aşağılık kompleksi, kişinin kendini başkalarından daha yetersiz ve değersiz hissetmesi durumudur. Bu yetersiz ve değersiz hissetme duygusu kişide kendisine karşı bir güvensizlik yaratır. Bununla birlikte özgüven eksikliği ve sürekli karşılaştırma gibi belirtileri, kişisel gelişim sürecini olumsuz etkileyebilir.
1913 yılında Jung, 3-6 yaşları arasındaki kız çocuklarının babalarına olan özel bir bağlılık duyup annelerine karşı giderek artan düşmanca bir tutum takındıklarını gözlediğini ileri sürerek Elektra Kompleksi'ni geliştirmiştir.
Freud'un psikanalitik kuramında, psikoseksüel gelişmenin fallik aşamasında ortaya çıkan çatışma. Kişi, cinsel olarak zıt cinsiyetten ebeveyne bağlanır ve aynı cinsiyetten ebeveyni rakip olarak görür.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız.
Sosyal çevrenin az olduğu, annenin bebeğin bakımını tek başına üstlendiği, aşırı kaygılı anne fenotipinde, ruhsal soruna sahip anne ve çocuk, aile içi sorun mevcudiyetinde, ailede ve çocukta fiziksel hastalık ve genetik yatkınlık durumunda ayrılma kaygısı daha yoğun olarak ortaya çıkmaktadır.
ebeveyn erkek kendi oğluna anne ile yeterince zaman geçirmesine olanak tanımalı ki içten içe nefret duygusu oluşmasın.
psikanalizde, erkek çocukların annelerinin de penisi olduğuna ilişkin fantazileri. freuda göre bu inanç o kadar güçlü olabilir ki bunun doğru olmadığının keşfedilmesi tiksintiye ve bazı durumlarda ileriki yaşlarda iktidarsızlığa veya eşcinselliğe yol açbilir.
anne, baba ve erkek çocuğun oluşturduğu, lacan'ın deyimleriyle imgesel evreden simgesel evreye yani dil, gerçeklik evresine geçiş için gerekli üçgen.
Yunan mitolojisine göre Oidipus, babasını öldürmüş ve annesiyle evlenmiştir. Psikanalizde çocukların gelişim evrelerini inceleyen Sigmund Freud erkek çocuğun babayla, kız çocuğun anneyle mücadelesini Oidipus'un durumuna benzettiği için fallik döneme bu adı vermiştir.
Alfred Adler tarafından ortaya koyulan aşağılık kompleksi terimi, kişinin yetersizlik, değersizlik veya aşağılık duygularına sahip olması durumudur.
Freud Topografik kuramın bazı hastalarında yeterli olmadığından hareketle yeni bir kişilik modeli daha geliştirmiştir. Bu modele göre kişilik, id ,ego, süperegodan oluşmaktadır. Kişiliğin bu üç sistemi sürekli olarak birbiriyle etkileşerek bireyin davranışlarını yönlendirmektedir.
Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir. Bu bölüm daha çok emir ve yasaklara göre bir yol belirler. İyi ya da kötüyü birbirinden ayırmaya başladığımız süreçlerde gelişir ve olgunlaşır.
Erkek çocuk, cinsel etkinliklerine karşılık olarak kendi penisinin de baba tarafından kesileceği korkusuna kapılırken (kastrasyon anksiyetesi), kız çocuğu kendisinin anne tarafından çoktan kastre edildiğini varsayarak/düşünerek, bunu inkar ve telafi etmeye koyulur.
Erkek çocuk, kız çocukta penis olmadığını farkedince bunun kendisinde de yok edileceği kaygısı duyar. Ayrıca, ailede ve toplumda çocuğun yaramazlıklarına, penisi ile oynamasına, gece işemelerine karşı bir ceza olarak penisin sıklıkla kesileceği söylenir. Bu korku iğdişlik korkusu olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri