Ödül kelimesinin sadece bir tane eş anlamlı kelimesi bulunmaktadır. TDK'ya göre ödül kelimesinin eş anlamlısı mükafattır. Bir başarı karşılığında verilen armağan anlamına gelen ödül kelimesi yerine mükafat kelimesinin kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir sebepten dolayı göstermiş olduğu iş ve davranış üzerinden verilen bir armağandır.
Ödül kelimesinin zıt anlamlı kelimesi cezadır. Ödül Zıt Anlamlısı Nedir? Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin tam zıttı olan kelimelerdir. Ödül kelimesinin zıt anlamlısı veya karşıt anlamlısı ise ceza kelimesidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan ceza kelimesi, ödül sözcüğüyle zıt anlamlıdır.
Memleket eş anlamlısı kelimeler: Ülke. Yurt.
İlgili 27 soru bulundu
Babaanne kelimesiyle eş anlamlı olan tek bir sözcük vardır: NİNE. Bu kelime bazı yörelerde ''NENE'' şeklinde yazılır ve telaffuz edilir.
Bu durumda dost sözcüğünün eş anlamlısı “arkadaş” sözcüğü kabul edilmektedir.
Ödülün eş anlamlısı mükâfat olarak karşımıza çıkar. Bu kelimeler birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Bu kelime, bulmacalarda ve sınavlarda ödülün eş anlamlısı nedir şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ödül kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük ise ceza, mücazat ve karşılıktır.
Ödül ve ceza çocuk yetiştirmede sık başvurulan ve birlikte anılması gereken kavramlardır. Ebeveynler, çocuktaki olumlu bir davranışı pekiştirebilmek için ödüle, olumsuz bir davranışı ortadan kaldırabilmek ya da söndürebilmek için cezaya başvurur.
Bu doğrultuda ödül kelimesi için zıt anlamlı olarak, 'ceza' sözcüğünü ele alabilir ve kullanabilirsiniz. Ödül gündelik yaşamda çok sık kullanılan bir kelimedir. Gerçek anlamı ile beraber mecazi anlamı üzerinden de ele alınır. Aynı zamanda bu kelime için zıt anlamlı olarak, 'ceza' sözcüğü kullanılabilmektedir.
Kelime kelimesinin eş anlamlısı sözcüktür ve kimi zaman kelime yerine sözcük kelimesi tercih edilmektedir.
Kutlamak kelimesinin kökü olan kut kelimesinden türeyen bu kelimenin anlamı hayır ve mutluluk olarak ifade edilir. Tebrik kelime kökeni Arapçadır. Arapçada tabrık, kutlama anlamına gelen bu kelimenin Türkçedeki eş anlamlısı da kutlama kelimesidir.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Rüya kelimesi köken itibari ile Arapça bir kelimedir. Eş anlamlısı ise hayal, düş ve umut kelimeleridir.
Özgürlük kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler şu şekildedir; Hürriyet ve erkinlik.
Ödül, bir uyaranın iştah (yaklaşma) ve tüketme davranışlarına yol açan çekici ve güdüsel özellikleridir. Ödüllendirici bir uyaran şu şekilde tanımlanmaktadır: "Bizi ona yaklaşmaya ve onu tüketmeye yöneltme potansiyeli olan her uyaran, nesne, olay, aktivite veya durum; tanımı gereği bir ödüldür".
Maddi ödüller, oyuncak, çikolata gibi somut ve para harcamayı gerektiren ödüllerdir. Manevi ödüller ise tebrik etme, sarılma, öpme, alkışlama gibi duygu ifadesinin olduğu davranış içeren ödüllerdir. Aktiviteli ödüller birlikte oynama, parka gitme, kitap okuma, film izleme gibi etkinlik içeren ödüllerdir.
Ödül, istenen davranışı pekiştirmek ve olumlu bir geri bildirimde bulunmak olarak düşünülebilir. Bu şekilde bakıldığında “gülümsemek” ve “aferin” demek de bir ödüldür. Ödülün motivasyonu artırıcı etkisi her yaş döneminde geçerlidir.
TDK'ya Göre Sığ Kelimesinin Zıt Anlamları
Bu doğrultuda taşımış olduğu anlam ile beraber derin kelimesi tam zıt anlamı ile değerlendirilebilir.
Bunun yanında bayat kelimesinin zıt anlamlısı ise 'taze' kelimesidir.
Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri